2022. október 17.

Zöldhagymás túrópalacsinta

 

 
 


A napokban eszembe jutott a szirnyiki, amit kb. 10 éve ettem először, és bár imádtam, mégis jól ráfelejtettem. Ideje lett volna újra megsütni, de mivel közelgett az ebédidő, kitaláltam, hogy egy életem, egy halálom, én biza kipróbálom sósan elkészítve. Miután gyors egymásutánban három alkalommal is megsütöttem, egyértelműnek tűnt, hogy eléggé ízlik ahhoz, hogy helye legyen a blogon. :D
Nem sok időbe kerül elkészíteni, és bár mi ebédre ettük, szerintem kifejezetten beillik villásreggelinek is, sőt vacsorára sem utolsó. ;)
 
 

Hozzávalók 4 darabhoz:

2 tojás
25 dkg túró
10 dkg zöldhagyma (esetleg póré)
őrölt színes bors
őrölt kömény
őrölt szerecsendió
1 tk. só
1 tk. cukor
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt és zabliszt fele-fele arányban
1 tk. sütőpor
1-2 ek. habtejszín vagy tej
4 tk. növényi olaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A palacsintához a tojásokat a fűszerekkel együtt alaposan felverjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a felaprított zöldhagymát, a túrót, a sütőporral vegyített liszteket, és ha szükséges, tejszínnel vagy tejjel fellazítjuk (ne legyen folyós!)
  2. Serpenyőben 1 teáskanál olajat hevítünk, ráhalmozzuk a túrómassza negyedét, és a kanál hátával kb. 15 cm átmérőjű körré alakítjuk.
  3. Miután az egyik oldala pirosra sült, óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Így járunk el a többi masszával is. Azon melegében, tetszés szerinti feltéttel fogyasztjuk.
Tipp:
A túrópalacsintát ehetjük egyszerűen csak tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva, de készíthetünk hozzá zöldség- vagy húsragut. Sőt, maradék sült husival megpakolva is elképzelhető. ;) Én most szalonnás paradicsomragut pakoltam rá.

Megjegyzés:
Házi túró használata esetén valószínűleg több liszt kell bele.