2016. június 11., szombat

Barbecue csirkemell szalagok sült hagymakarikával, kenyérlepényen






 







Ez az az étel, ami miatt a Kansas City BBQ szósz elkészítésére sort kerítettem. Annyira ízlett ui. az egyik kedvenc éttermünkből rendelt Kentucky pita – amint azt már a „szószos” blogbejegyzésben is említettem –, hogy mindenképp meg kellett tudnom, házilag is kivitelezhető-e. Hát naná, hogy, sőt még jobb is! :D A rendelt változatban vegyes saláta csücsül a husi alatt (de én azt nem kértem hozzá, mert hülye válogatós vagyok), ill. a csirke elég durván csípős és közben túl édes is volt. A házilagos variációhoz én egy finomított, mondhatni lágyabb verziót készítettem, és pita helyett indiai kenyérlepényt, naant sütöttem hozzá, mert az kevésbé macerás. A pitának hosszabb a kelesztési ideje, ráadásul miután a sütőben megsült, nem olyan szép, mert a sütés ellenére is elég halovány színű marad. (Legalábbis nálam a simán csak a sütőrácson való sütés ezt eredményezi.) Ahhoz, hogy a pitának gusztusos, barna foltjai legyenek, szükség van egy kis serpenyős pirításra is, de ez sajnos jelentősen megnöveli az elkészítés idejét. Első alkalommal mégis pitával készítettem a próbaadagot, hiszen én az eredetit akartam lemásolni. Akkor még nem jutott eszembe, hogy a naan nagyon hasonlít a fent leírt módon kétszer sült pitára.
Egy szép, napsütéses szombati napon azonban eszembe ötlött a korábban kedvencünkké avanzsált kenyérlepény, és ezúttal arra ültettem a tölteléket. Azonnal kedvenc lett, annyira finom. :) Bevallom, a vacsorára meghagyott 1-1 darab lepényre még reszelt sajtot is szórtam, és úgy halmoztam rá a húst, majd a hagymát, csak hogy teljes legyen az élvezet. :D















Hozzávalók 4 személyre:

Naanhoz:
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
5 dkg natúr joghurt
1 csapott ek. foszfátmentes sütőpor
1 tk. só
kb. 1,5 dl langyos víz
5 g friss élesztő
1 ek. olvasztott vaj

Feltéthez:
60 dkg csirkemellfilé
2 ek. vaj
6 ek. BBQ szósz
1 ek. morzsolt korianderlevél
0,5 dl tejszín

4 közepes fej vöröshagyma
2 ek. tönkölybúzaliszt
bő kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A sült hagymához egy nagy serpenyőben bő kókuszolajat hevítünk. A megtisztított vöröshagymákat kb. 3 mm vékonyra felszeleteljük (V gyaluval a legegyszerűbb), és gyűrűire szedjük.
  2. Egy maroknyi adag hagymát (ez kb. 1 fejnyinek felel meg) kis tálkába teszünk, rászórunk fél evőkanál lisztet, alaposan összeforgatjuk, majd lerázzuk róla a felesleges lisztet, és a hagymakarikákat a forró olajban kisütjük. (Fontos, hogy egyszerre csak egy adagot süssünk, különben olajos marad, és nem lesz ropogós.)
  3. Amikor megsült, lecsepegtetjük, és szűrőkanál segítségével konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük. Ha a papír felitta az olajat, a sült hagymát áttesszük egy másik tálba. (Így járunk el a további 3 adag hagymakarikával is, de vigyázzunk, mert a 2. adag már hamarabb megsül. A következő adag hagymára csak akkor szórjuk rá a lisztet, ha az előző adag sült hagymát már kiszedtük az olajból, különben a liszt levizesedik.)
  4. A naanhoz a kétféle lisztet tálba mérjük, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a vízzel, és beledolgozzuk annyi lisztet, hogy híg, nokedli állagú tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük fél órát.
  5. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a joghurtot, és lágy tésztává dagasztjuk. Liszttel megszórt tálba tesszük, a tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és letakarva pihentetjük negyedórát.
  6. Beledagasztjuk a rajta lévő vajat, és miután további 15 percet pihentettük, 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formázzuk. Letakarjuk, amíg a tölteléket elkészítjük.
  7. A fél mellfiléket egyenként 2 vagy 3 szeletre vágjuk, majd mindegyiket a hús rostjaira merőlegesen (a kést kissé srégen tartva) felcsíkozzuk. Megsózzuk.
  8. A vajat serpenyőben felhevítjük, rátesszük a húst, és miután kifehéredett és a levét is elfőtte, kissé lepirítjuk.
  9. Hozzákeverjük a barbecue szószt, megszórjuk morzsolt korianderlevéllel, és összeforgatjuk. Felöntjük a tejszínnel, majd a tejszínes barbecue szószt a felére elforraljuk.
  10. Miközben a hús készül, a tésztagombócokat enyhén meglisztezett felületen egyenként 22 cm átmérőjű, kb. 3 mm vastag körlappá kinyújtjuk. Felhevített, zsiradékmentes serpenyőben, közepes lángon, egyenként kisütjük oly' módon, hogy az egyik felét fedő alatt sütjük. Amikor már hólyagosodni kezd, és kissé megpirult, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük. (Amíg az egyik lepény sül, az idő alatt kinyújtjuk a következőt.)
  11. A forró naan közepére egy sávban ráhalmozunk egy jó adag szószos húst és megszórjuk sült hagymával. Tálaljuk. (Fogyasztáskor két oldalról felcsippentjük a tésztát a töltelék fölött, hogy azok kissé fedjék egymást, és már ehetjük is.)

Tipp:
Ízlés szerint vegyes salátát is kínálhatunk hozzá.
Ha nem egyszerre esszük meg mind a 4-et, akkor a húst egy kis tejszínnel felengedve meg lehet melegíteni, a naan pedig fedő alatt, kis lángon felfrissíthető.