2013. október 18., péntek

Citromos pohárkrém csokis piskótával és dió krokanttal







Én nem tudom, mi van velem, de most nagyon ki vagyok éhezve az édességre. Alighogy elfogyott a diókrémes süti, máris újabb édes finomságra vágytam. Hirtelen nem tudtam, mit süssek, de aztán eszembe jutott, hogy van még egy pár citromom. Mivel megint valami krémeset akartam készíteni, nekiálltam házi pudingot főzni. Főzött krémet elég gyakran csinálok, hiszen imádjuk a diótortát. Most viszont jól jött a megmaradt citrom, így dió helyett az került a krémbe. Nem sok, csak épp annyi, hogy enyhén citromízű legyen. Sütni nem volt kedvem, ezért felhasználtam a jól bevált és seperc alatt előkészíthető babapiskótát, amit csak a zacsiból kell kivenni. Mindezt kombináltam egy kis krokanttal, amit korábban mogyoróból készítettem, de ezúttal dióból állítottam elő.
Nem túl édes, mégis elég tömény ez a desszert, ezért kisebb poharakba töltve akár 6 személynek is elég lehet. Sokszor az ilyen hirtelen jött ötletekből születnek a legfinomabb édességek. :)
A krémet tortába/süteménybe is tölthetjük.








Hozzávalók 3 személyre:

Krémhez: 
2 tojás
5 dl tej
10 dkg cukor + 10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 citrom héja
másfél citrom leve
10 dkg vaj 

Rétegzéshez: 
6 db babapiskóta 
5 dkg ét tortabevonó
3 ek tej
1 ek vanília esszencia
7 dkg dió
4 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:


  1. A tojást 10 dkg cukorral felhabosítjuk, simára keverjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tej felét, valamint beletesszük a megmosott citrom héját és a másfél citrom levét.
  2. A maradék tejet egy lábosban felforrósítjuk (ne forraljuk fel!), folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket, és kis lángon krémmé főzzük. (Ha csomósodik, nem kell megijedni, mert gyors mozdulatokkal keverve, hamar kisimul. Ha mégse, botmixerrel orvosolhatjuk a problémát.) Amint egyet buggyan a krém, levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön.
  3. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémhez forgatjuk.
  4. A babapiskótákat hosszában félbevágjuk, felkockázzuk, tálba tesszük, majd összekeverjük a gőz fölött megolvasztott, tejjel hígított és vaníliakivonattal ízesített csokival.
  5. A dió krokanthoz a diót a kétféle cukorral együtt serpenyőbe tesszük és kevergetve addig pirítjuk, amíg a cukor elkezd karamellizálódni. Sütőpapírra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd késes mixerben felaprítjuk. 2 teáskanálnyit félreteszünk belőle a díszítéshez.
  6. A csokis piskótakockákat jól összeforgatjuk a többi dió krokanntal.
  7. Hosszú poharakat készítünk elő, mindegyik aljába 2-2 evőkanál csokis-diós piskótát szórunk, erre jó 3 evőkanálnyi krémet kanalazunk, ezután újabb 2 evőkanál piskóta következik, végezetül pedig  - szépen elosztva - a maradék krém.
  8. A desszertek tetejét megszórjuk a félretett dió krokanttal és tálalásig hűtőben tartjuk.