2019. augusztus 6.

Zsemle vagy lepénykenyér fűszeres túrós tésztából




 


A legutóbbi sütéskor a zsemle tésztájába használtam el a megmaradt túrós tölteléket, és bár nem egyszer készítettem már így pl. kenyeret, sőt pogácsát is, annyira tetszett az eredmény, hogy következő alkalommal is így képzeltem el a péksütit. Ezúttal viszont ízesítettem is a túrót, és a tészta egy részéből lepénykenyeret csináltam. Utóbbit elég gyakran sütöm, akárcsak a zsemlét, de eddig a blogon is fent lévő recept alapján készült. Ezzel a túrós tésztával viszont még jobban ízlett az eleve rajongásig szeretett naan, mert még puhább és könnyebb lett. Ráadásul kiderült, hogy semmi szükség sütőporra, a lepénykenyér anélkül is hólyagos lesz, és sütés közben a pitához hasonlóan felfúvódik.
Bár a fűszeresség elsősorban akkor érezhető, ha egyéb feltéttel nem kendőzzük el az ízeket, de természetesen mi szendvicsként ettük mindkettőt – igazi ízorgia. :D Egyszerűen imádni való így mind a naan, mind a zsemle! :)






Hozzávalók:

25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
25 dkg finomliszt
25 dkg túró
1 tojás
1 ek. grillfűszer (pl. Kotányi Grill Klasszikus)
1 tk. Toscana fűszerkeverék
3 dkg cukor
1 mk. só
3 ek. extra szűz olívaolaj
kb. 2 dl tej
3 dkg friss élesztő

elkészítés:

  1. A felvert tojást alaposan kikeverjük a túróval, a fűszerekkel és a sóval.
  2. A lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőt simára dolgozzuk 1 dkg cukorral, a tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Beletesszük a fűszeres-tojásos túrót, az olajat, a többi cukrot, összeállítjuk és megdagasztjuk. (Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet.) Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A tésztát kedvünk szerinti mennyiségű, egyenlő részre vágjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, és egy részét a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  5. A többi tésztát a zsemlékénél kisebb darabokra osztjuk, ugyanígy megformázzuk, és a zsemlékkel együtt, letakarva megkelesztjük.
  6. A zsemlék tetejét lekenjük vízzel, és 200°C-ra előmelegített sütő középső részében kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  7. Amíg a zsemlék sülnek, a lepénykenyérhez való gombócokat enyhén lisztezett felületen szabályos (kb. 14 cm átmérőjű) körlapokra kinyújtjuk.
  8. A lepényeket felhevített serpenyőben, közepes lángon egymás után kisütjük úgy, hogy az egyik oldalukat fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük. Az elkészült darabokat konyharuhával letakarjuk, amíg mindegyikkel végzünk. Ezután bármilyen ragu mellé köretnek vagy akár szendvicsként is fogyaszthatjuk.

Megjegyzés:
Én 9 zsemlét és 12 lepénykenyeret készítettem. A képen látható lepények kb. 45 g nyers tésztából vannak. Ha szendvicsként fogyasztjuk, ez a mennyiség éppen akkora körlapot ad ki, amit még kényelmesen a kezünkben tudunk tartani. De természetesen nagyobbakat is készíthetünk, ha köretként esszük pl. Tandoori csirke vagy valamilyen ragu mellé.