2018. június 25.

Háromféle hagymás-tejfölös csirkemell kukoricával







A legtöbb háziasszony a gyorsan elkészíthető ételek híve – én is. Ez a fogás éppen ilyen. :) Még csak klopfolni sem kell a csirkemellet, és a szeletelés is gyorsabban megoldható azon a módon, ahogyan az ebben a receptben szerepel. Egyforma medalionokra szelni a húst ui. szerintem könnyebb, mint lapjában csinálni ugyanezt, és így helyes kis szeletkéket kapunk. A főzés többi lépésével is ripsz-ropsz megvan az ember lánya, és fél órába se telik, hamar az asztalon gőzölöghet a finom ebéd vagy a vacsora. Az ízesítésnek pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Én ezúttal háromféle hagymával és zöldpaprikával készítettem – utóbbi különösen jó ízt adott az ételnek. :)
A poén az, hogy nem csak az étel készült gyorsan, hanem a fotózás is turbósebességgel történt – így történhetett az, hogy összvissz 12 kép készült. :D Márpedig ez nálam igen alacsony szám. :D






Hozzávalók 4 személyre:

1 egész (55-60 dkg) csirkemellfilé
1 fej fehér hagyma
1 szál póréhagyma
2 zöldpaprika
6 gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék
őrölt szerecsendió
őrölt fekete bors

5 púpozott ek. tejföl
5 ek. kukorica
1 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1,5 dl víz
1 evőkanál szilárd mangalicazsír

elkészítés:

  1. A húst a filére merőlegesen 0,5 cm vastag medalionokra szeljük, és mindkét oldalukon meghintjük kevés borssal és sóval.
  2. A félbe- majd vékonyra vágott fehér hagymát a felkarikázott zöldpaprikával együtt a felforrósított zsíron kissé megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a vékony karikákra szelt pórét, és rövid ideig dinszteljük.
  4. A hagymás alapon körkörösen elrendezzük a hússzeleteket, megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű szerecsendióval, a fűszerkeverékkel, és miután az egyik oldaluk kissé megpirult, átfordítjuk, és a másik oldalukon is pirulásig sütjük.
  5. Megszórjuk tönkölyliszttel, átforgatjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a vizet. Addig forraljuk, hogy a leve kissé besűrűsödjön.
  6. Belekeverjük a kukoricát, és tetszés szerinti körettel (pl. főtt tésztával, nokedlivel, krumplipürével, rizzsel, sült krumplival vagy tócsnival) együtt tálaljuk.