Valahol azt olvastam, hogy ha az ember egyszer megkóstolja a naant, függővé válik tőle. Nálam ez bejött! :D Egymás után háromszor is elkészítettem, pedig évekig csak szemeztem vele. Micsoda veszteség, hogy olyan sokáig halogattam a kipróbálását, mert kábé úgy vagyok vele most, mint anno a pacsnival. De le kell állítanom magam, mert ha így folytatom, elgurulok. :D
Ezt az indiai lepénykenyeret eredetileg egy másik ételhez terveztem megsütni, de végül a napokban készült mexikói csirke egytál mellé próbáltam ki először, mert úgy éreztem, jó lenne hozzá valami kenyérféleség. Egyelőre csak ezt az egyszerű, alap változatot sütöttem meg, de tervben vannak egyéb ízesítésű, más arányokkal készülő naanok is. :)
Az első lepénykenyérkém után jó pár videót megnéztem, és az azokban készített kenyerek esetében cukrot is használnak, sőt elsősorban szárított élesztőt tesznek bele. A készítés lépései és a sütési módok is eltérnek egymástól, úgyhogy erről az ételről is elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. ;)
Hozzávalók 9 darabhoz:Ezt az indiai lepénykenyeret eredetileg egy másik ételhez terveztem megsütni, de végül a napokban készült mexikói csirke egytál mellé próbáltam ki először, mert úgy éreztem, jó lenne hozzá valami kenyérféleség. Egyelőre csak ezt az egyszerű, alap változatot sütöttem meg, de tervben vannak egyéb ízesítésű, más arányokkal készülő naanok is. :)
Az első lepénykenyérkém után jó pár videót megnéztem, és az azokban készített kenyerek esetében cukrot is használnak, sőt elsősorban szárított élesztőt tesznek bele. A készítés lépései és a sütési módok is eltérnek egymástól, úgyhogy erről az ételről is elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. ;)
25 dkg finomliszt
5 dkg natúr joghurt
1 csapott ek. sütőpor (elhagyható, ha növeljük az élesztő mennyiségét)
1 tk. só
5 g friss élesztő
kb. 1,3 dl langyos víz
1 ek. olvasztott vaj
olvasztott vaj + 1 nagy gerezd fokhagyma keveréke (elhagyható)
elkészítés:
- Az élesztőt a vízben csomómentesre keverjük, majd hozzádolgozzuk a liszt felét. A nokedli állagú tésztát letakarjuk, és 30 percet pihentetjük.
- Hozzáadjuk a sütőporral, sóval vegyített többi lisztet, a joghurtot, és összegyúrjuk. Gömbölyűre formázzuk, és meglocsoljuk 1 evőkanál langyos olvasztott vajjal. Letakarva hagyjuk negyedórát.
- A tésztát finoman átgyúrjuk, miközben beledagasztjuk a vajat. Letakarjuk, és ismét 15 percet pihentetjük.
- A tésztából 9 kis bucit gömbölygetünk, majd 10 perc pihentetés után kissé ellapítjuk, és liszttel hintett munkalapon mindegyiket 2-3 mm vékonyra és ellipszis (vagy könnycsepp, esetleg kör) alakúra kinyújtjuk. A naanokat sütés előtt újabb 10 percet pihentetjük.
- Egy lepénykenyeret a zsiradékmentes, felhevített serpenyőbe vagy vokba fektetünk, azonnal lefedjük, és közepes lángon elkezdjük sütni. Amint a felül lévő fele hólyagosodni kezd, az alja pedig kicsit megbarnul, máris megfordítjuk. Lefedve, kis-közepes lángon készre sütjük. Így járunk el a többi tésztával is. A kisült naanokat tányérra tesszük, és konyharuhával lefedve melegen tartjuk.
Megjegyzés, tipp:
Tapasztalatom szerint sütés közben nem szükséges lefedni a serpenyőt.
Amikor a naan egyik oldala már megsült, mielőtt megfordítanánk, lekenhetjük (fokhagymás) olvasztott vajjal.
A kihűlt, kész naant később felmelegíthetjük úgy, ha az egyik oldalát megkenjük kevés olvasztott vajjal, és a vajas felével lefelé kissé átpirítjuk. Ennek köszönhetően imádni valóan ropogóssá válik. :)
A naan tejföllel megkenve, tetszés szerint megpakolva, sajttal megszórva is finom, de elsősorban indiai fűszerezésű ételek mellé kínáljuk. (Kanálként meghajlítva, evőeszközként is használhatjuk.)
Ételek naannal:
Barbecue csirkemell szalagok sült hagymakarikával, kenyérlepényen
Falafel jégsaláta ágyon, fűszeres joghurttal, naan kenyérrel
Fokhagymás, lila hagymás és sajtos naan csípős szósszal
Kenyérlepényszendvics mézes-paradicsomos hússal töltve
Mexikói csirke egytál
Púpos hús mexikói módra, kenyérlepénnyel
Virslis lepénykenyér
Vörös lencse dahl (vegán)
Amikor a naan egyik oldala már megsült, mielőtt megfordítanánk, lekenhetjük (fokhagymás) olvasztott vajjal.
A kihűlt, kész naant később felmelegíthetjük úgy, ha az egyik oldalát megkenjük kevés olvasztott vajjal, és a vajas felével lefelé kissé átpirítjuk. Ennek köszönhetően imádni valóan ropogóssá válik. :)
A naan tejföllel megkenve, tetszés szerint megpakolva, sajttal megszórva is finom, de elsősorban indiai fűszerezésű ételek mellé kínáljuk. (Kanálként meghajlítva, evőeszközként is használhatjuk.)
Ételek naannal:
Barbecue csirkemell szalagok sült hagymakarikával, kenyérlepényen
Falafel jégsaláta ágyon, fűszeres joghurttal, naan kenyérrel
Fokhagymás, lila hagymás és sajtos naan csípős szósszal
Kenyérlepényszendvics mézes-paradicsomos hússal töltve
Mexikói csirke egytál
Púpos hús mexikói módra, kenyérlepénnyel
Virslis lepénykenyér
Vörös lencse dahl (vegán)
Forrás: Szakácsok könyve