2014. december 8.

Pikáns csirkenyársak zöldséges-sárgabarackos rizzsel





Az utóbbi időben szinte csak olyan ételeket készítettem, amik jól beváltak, szeretjük, de a róluk készült képek már nem tetszettek, ezért újra akartam fotózni. Ennek viszont az volt a hátránya, hogy szinte nem is kerültek fel új receptek a blogra. Ráadásul jó ideje ihlethiányban is szenvedek, szóval ez a másik fő oka, hogy nem nagyon hoztam újdonságokat.
Most azonban kedvet kaptam az új ízekre, vagy legalábbis olyan alapanyag párosításokon agyalok, ami bár mások számára nem annyira, de az én konyhámban szokatlannak számít.
Mivel a hús + gyümölcs egy ideje zöld utat élvez nálam, és végre a Kutyafül sem kerget az asztal körül, ha ezt a két hozzávalót kombinálni merészelem, ezért bátrabban kísérletezem. Így jött az ötlet, hogy a számunkra kedves csípős ízt összehozzam egy kis édessel, és a köretet is ehhez igazítottam.
Az eredmény nagyon ízlett mindkettőnknek, és végre megint elhangzott az a rég hallott kedves mondat, hogy: „Macska, ilyet máskor is csinálhatsz!”. :D






Hozzávalók 2 személyre:

Zöldséges, gyümölcsös rizshez:
10 dkg sárgarépa
2 szál zöldhagyma (kb. 5 dkg)
10 dkg rizs
5 dkg aszalt sárgabarack

1 ek. olívaolaj

Csirkenyárshoz:
40 dkg csirkemellfilé

őrölt fekete bors
2 ek. olívaolaj

Mártáshoz:
10 dkg őszibarackbefőtt
1 tk. darált erős paprika
1 tk. méz
1 ek. vaj

elkészítés:

  1. A kis kockákra vágott répát olívaolajon 1 percig pároljuk, hozzáadjuk a rizst, kicsit pirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel, és felforraljuk. Majdnem teljesen lefedve, kis lángon főzzük.
  2. 5 perccel a főzési idő vége felé óvatosan hozzákeverjük a karikára szelt újhagymát, a felaprított aszalt sárgabarackot, és készre főzzük. Megsózzuk.
  3. A húst nagyobb kockákra vágjuk, 4 db, előzőleg olívaolajba mártott, fa nyársra húzzuk, és sóval, borssal ízesítjük. Felhevített olívaolajon minden oldalukon majdnem készre sütjük. Félretesszük.
  4. A hús sütésére használt serpenyőben összekeverjük a darált, nyers paprikát, a pürésített barackbefőttel, a mézzel, és megforgatjuk benne a húsnyársakat. Kis lángon 1-2 percig sütjük, majd a nyársakat kivesszük a mártásból, és félretesszük. A vajat felolvasztjuk a barackos-paprikás mártásban.
  5. A rizst tányérokra halmozzuk, mellé rendezzük a húsnyársakat, és meglocsoljuk a mártással.