2018. június 8.

Cseresznyés-kókuszos márványszelet







Gyerekkoromban ettem utoljára igazán finom cseresznyét. No nem azért, mintha azóta nem termett volna ilyen, csak a későbbi 2-3 rossz élmény után elment a kedvem a cseresznyeevéstől. Ráadásul a telkünkön lévő egy szem kis cseresznyefa se jeleskedett a jó termésben, vagy csak épp annyi gyümölcsöt hozott, hogy a java süteménybe csempésződött vagy épp lekvárba főződött bele. Idén azonban olyan finom cseresznyét érlelt, hogy szinte az összeset megettük magában. Már pedig ez a magában való evés igazán nem jellemző ránk. :D
Mivel létrát nem vittünk ki magunkkal a telekre, így a fa legfelső ágaihoz nem fértünk hozzá. Úgy döntöttünk, hogy a maradékot a seregélyeknek adományozzuk. (Nem úgy tavaly, amikor ők maguktól döntöttek úgy, hogy az egész termést a magukévá teszik. :D) A seregélyek idén viszont talán másvalaki fáját dézsmálták meg, mert a nekik átengedett cseresznyeszemeket is inkább meghagyták nekünk. De jó! Ilyen módon a termés utolsó, meglepi adagjának nagy része belekerülhetett ebbe a finom, extra puha süteménybe. :)






Hozzávalók 21x31 cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg extra finom süteményliszt
5 dkg kókuszreszelék darálva
1 cs. sütőpor
egy csipet só
3 ek. holland kakaópor
4 tojás
20 dkg porcukor
1,5 dl víz
1,5 dl napraforgóolaj
40 dkg magozott cseresznye
vaj és liszt a sütőformához

Tetejére:
2 ek. kókuszreszelék darálva
2 ek. porcukor

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a porcukorral robotgéppel 1-2 perc alatt kihabosítjuk, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat, majd belekeverjük a sütőporral, sóval, darált kókuszreszelékkel vegyített lisztet. A tésztamasszát megfelezzük, és az egyikhez hozzádolgozzuk a kakaóport.
  2. A kemény habbá vert tojásfehérje felét a sárga tésztához, a másik felét a kakaós masszához forgatjuk.
  3. A sárga tésztát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk, elosztjuk rajta a kakaós masszát, és fakanál nyelével körkörösen márványmintát rajzolunk bele.
  4. Rászórjuk a leszárított, kimagozott cseresznyét, és előmelegített sütőben készre sütjük. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük és a darált kókuszreszelékkel elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő kb. 40 perc













Forrás: itt