2019. április 29.

Mini sonkás-sajtos roló








A megmaradt sonka megmentésére több lehetőség is van – a sajtos roló lehet az egyik. :) Mivel én még sosem sütöttem ilyet, de már régóta tervben volt, most láttam elérkezettnek az időt, hogy végre nekifogjak. Több receptet is átolvastam, és végül úgy döntöttem, hogy az első alkalom kapcsán nem bízom a véletlenre, ezért azt csak egy kicsit módosítottam. Amiben viszont teljesen eltér a jól megszokottól, az maga a tészta. Éppen ezért az én sajtos rolóm egészen más ízhatású, persze csak a tészta szempontjából. Egy nálam már jól bevált alaptésztát használtam hozzá: a gyors leveles tésztát, ami igazából csak a nevében hasonlít a valódi levelesre, mert ez inkább a pitetésztára emlékeztet: kellemesen omlós. Viszont az eredmény pont olyan tömény – természetesen szeretni való módon –, mint a jól ismert változat. A szezámmag pedig nálunk szinte elmaradhatatlan kellék, mert a Kutyafül imádja. :) A krém szerintem nagyon finom, pláne sonkával ízesítve. Előételnek, vendégvárónak tökéletes. :)






Hozzávalók 24 darabhoz:

kb. 60 dkg gyors leveles tészta
10 dkg főtt, füstölt sonka (nálam a húsvéti sonkából)
2,5 dl tej
2 tojássárgája
4 dkg finomliszt
5 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
15 dkg reszelt Pannónia sajt + kb. 5 dkg a díszítéshez
12 dkg vaj
őrölt fehér bors
só (amennyiben a sonka nem elég sós)
1 tojássárgája + 2-3 ek. víz a kenéshez

elkészítés:

  1. A töltelékhez a tojássárgákat lábasba tesszük, simára keverjük a liszttel, a krémsajttal és egy kevés tejjel.
  2. Felöntjük a többi tejjel, és kevergetve, kis lángon krémmé főzzük. Őrölt borssal (ha szükséges, kevés sóval) ízesítjük. Még forrón felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, és teljesen kihűtjük.
  3. A puha vajat önmagában kihabosítjuk, és a ledarált sonkával együtt a sajtos besamelhez dolgozzuk. A krémet habzsákba töltjük, és hűtőbe tesszük.
  4. Az e szerint a recept szerint elkészített tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, kettévágjuk, és liszttel hintett felületen 2 mm vékony (kb. 40x35 cm-es) téglalapra nyújtjuk.
  5. A hosszabbik oldalától kiindulva, kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, és úgy tekerjük fel a sütőformákra, hogy a tészta szélei kissé fedjék egymást.
  6. A rolókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjünk vízzel felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 1-2 perc elteltével, még melegen lehúzzuk a formáról, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  7. A rolókat mindkét oldalukon betöltjük a krémmel, és a végeiket reszelt sajtba mártjuk. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 12 perc


Megjegyzés:

Az én rolóformáim 8,5 cm hosszúak.