2012. november 29., csütörtök

Gombás csirkeragu






A sikeren felbuzdulva, hogy életemben először készítettem disznópörköltet (igaz, kizárólag szín húsból, combból, ami valljuk be, egy pörkölt esetében nem éppen a legjobb választás), úgy éreztem, most már megpróbálhatom csirkéből is, gombásan, mert hogy valamit az asztalra kellett tennem ebédre, hogy a Kedves ne maradjon éhen. Csakis azért neveztem el ragunak, mert nagyképűség lett volna pörkölt vagy paprikás névvel illetni. Azt majd akkor, ha kitanulom a módját a tökéletes pörkölt/paprikás készítésének. Már a kétféle elnevezés is gondot okoz, mármint hogy mit nevezünk pörköltnek és mit paprikásnak. Végülis kiderült, hogy paprikást főztem, csak épp rövid lével, ahogy a pörköltet szokás, így aztán jól összemostam a kettőt; szóval maradok inkább a ragu elnevezésnél. :D




Hozzávalók 2-3 személyre:

20 dkg gombakonzerv (csiperke)
½ csirkemell (15-20 dkg) 
1 nagy fej vöröshagyma 
4-5 ek napraforgóolaj
1 púpozott ek őrölt pirospaprika
1 tk őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors

2 dl víz
1 ek 20%-os tejföl

elkészítés:


  1. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett és apróra vágott gombát és pár percig sütjük.
  3. Rászórjuk a paprikát és a többi fűszert, összeforgatjuk, majd felöntjük a vízzel és fedő alatt pároljuk.
  4. A húst kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, kevés olajon fehéredésig sütjük, ezután a gombás alaphoz adjuk és fedő alatt tovább pároljuk.
  5. Ha túl sok leve van, fedő nélkül főzzük tovább, majd ha már besűrűsödött, belekeverjük a tejfölt és tálaljuk.