2015. augusztus 26., szerda

Pikáns göngyölt karaj füstölt sajttal töltve, hercegnő burgonyával






Ismét olyan fogást készítettem, amit az egyik kedvenc éttermünkben szoktam rendelni magamnak, amikor éppen erre a húsételre vágyom. Eredetileg szűzpecsenyéből készül, de karajból is megállja a helyét, sőt természetesen csirkemellből is elkészíthető. Rostlapon sütve az igazi, de a sütőben sütés sem rontja el. :) Szigorúan csak azoknak ajánlom, akik bírják az extra csípős ételeket. Természetesen kevesebb csípős paprikával is elkészíthető.
Én mindig hercegnő burgonyát szoktam hozzá rendelni, de nyáron bármilyen salátával, sőt csalamádéval is ehetjük.









Hozzávalók 2 személyre:

Göngyölt húshoz:
4, ujjnyi vastag szelet karaj
4 tk. darált csípős paprika
10 dkg füstölt sajt reszelve
12 szelet pácolt, füstölt császárszalonna
őrölt fekete bors


Körethez:
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
3 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 kis tojás (elmaradhat)
őrölt fehér bors
szerecsendió


elkészítés:

  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, és két ív háztartási fólia alatt vékonyra kiklopfoljuk.
  2. Mindkét oldalukon meghintjük kevés sóval és borssal, majd 2-2 szeletet külön-külön 1-1 ív alufóliára fektetünk úgy, hogy az egyik hússzelet hosszabbik oldala kissé fedje a másik karajszeletet.
  3. Az illesztésnél húsklopfolóval egyszer-kétszer ráütünk, hogy a szeletek összetapadjanak, majd a felül lévő felét megkenjük darált csípős paprikával.
  4. A hozzánk közelebb eső hosszabbik szélére halmozzuk a reszelt sajtot úgy, hogy jobbról és balról szabadon maradjon egy kb. 2 cm széles sáv.
  5. Ezt mindkét oldalról ráhajtunk a sajtra, majd az alufólia segítségével felgöngyöljük. Az alufóliát azonban nem tekerjük rá a húsra.
  6. A húsroládokat körbetekerjük 6-6 szelet baconnel, és alufóliába csomagoljuk.
  7. Egy nagy serpenyőben zsírt hevítünk, minden oldalukon elősütjük a húsokat, majd pár perc után lehámozzuk róluk a fóliát, és megkenjük 1-1 teáskanál erős paprikával.
  8. Egy tepsit vékonyan kizsírozunk, belefektetjük a roládokat, és 200°C-ra előmelegített sütőben vagy rostlapon kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Félidőben fordítunk rajtunk, hogy az aljuk is megpiruljon.
  9. Miközben a hús sül, a krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és lecsepegtetjük.
  10. Még forrón áttörjük, alaposan elkeverjük a vajjal és a tojássárgájával, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd nagy csillagcsöves habzsákba töltjük.
  11. Egy tepsit vékonyan kivajazunk vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és a krumplimasszából sorban egymás után kis halmokat nyomunk.
  12. Óvatosan lekenjük felvert tojással, és 200°C-os sütő középső rácsára téve, kb. 20 perc alatt pirulásig sütjük. A tányérra tett hús mellé rendezzük.























A recept a Kifőztük magazin augusztusi számában is megjelent.