2016. június 23.

Epres-csokis csiga







Maradt még egy kevés földieprem, és mivel édes kelt tésztára vágytam, elég hamar eldőlt, hogy csiga lesz belőle. Úgy is nagy csiga fan vagyok. :D Csupán eperrel töltve azonban nem éreztem elég jónak, így aztán csokoládé is került bele. Hogy még jobban fokozzam az élvezeteket, cukros tejfölöntetet kínáltam mellé. :) Bár a vasárnapi ebéd szégyenszemre csak sült krumpli volt tejfölbe tunkolva (a Kutyinyek kérésére), de legalább a desszert pazar lett. Legalábbis szerintem. :D A Kutya ui. csak 7 pontot adott rá a csoki miatt, mert az neki nem igazán a barátja, pláne kelt tésztában. Így hát, aki jobban kedveli a fehér- vagy a tejcsokit, az készítse azzal, vagy akár csoki nélkül, bár az úgy már nem lenne ugyanilyen. Egyébként nekem kedvenc kategóriás ez a még harmadnap is puha csiguszka. Tessék?! Hogy akkor hogyhogy maradt még harmadnapra is? Mert tényleg szinte csak én ettem meg az egészet. :D






Hozzávalók 14 darabhoz:

Tésztához:

25 dkg fehér tönkölybúzaliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

2,5 dkg puha vaj

5 dkg finomítatlan nádcukor

1 kis tojás

1 mk. só

2 dkg friss élesztő

1 dl tej


Töltelékhez:

25 dkg földieper

6 dkg reszelt étcsokoládé (40-50%-os kakaótartalmú)

4 dkg olvasztott vaj

3 dkg barna nádcukor + 1 ek. a sütéshez


Öntethez:

25 dkg 20%-os tejföl

4 dkg finomítatlan nádcukor darálva

4 ek. tejszín

1 ek. frissen facsart citromlé


elkészítés:

  1. A tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg nádcukrot, és simára keverjük egy kevés tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk a maradék tejben, és hűlni hagyjuk. A liszthez adjuk a többi cukrot, a sót, a vajas tejet, a felfuttatott élesztőt, a felvert tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x42 cm-es téglalapra nyújtjuk, és konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olvasztott vajjal. Elosztjuk rajta a feldarabolt epret, megszórjuk nádcukorral, reszelt csokoládéval , és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
  4. A tésztahengert 3 cm széles szeletekre vágjuk, és a csigákat kivajazott sütőtálakba vagy egy nagyobb tepsibe sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb. Az oldalukat körben megkenjük a megmaradt olvasztott vajjal, és letakarva kelesztjük addig, amíg a sütő bemelegszik.
  5. A csigák tetejét megszórjuk a maradék nádcukorral, előmelegített sütőben megsütjük, majd a sütőtálban hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és a süteményhez kínáljuk.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés

sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:

Legutóbb mirelit eperrel készítettem, ami kiolvadva túl kevés lett (kb. 15 dkg) a belőle kicsöpögött lé miatt. Az így kapott kb. 1 dl eperlevet felforraltam, és 1 dkg keményítővel besűrítettem. Miután az eperpuding kihűlt, a kinyújtott tésztára kentem, elosztottam rajta a kiolvadt, tottyadt eperszemeket, és megszórtam a cukorral és a reszelt csokival. Éppen olyan volt így is, mintha 25 dkg epret tettem volna bele. :)
Eper helyett más bogyós gyümölcsöt is használhatunk.