Sajttortát emlékeim szerint eddig csak 3 alkalommal sütöttem, és mind más volt. Egyébként ez a fajta édesség a kedvenceim közé tartozik, de mivel nincs türelmem kivárni, mire ehető állapotba kerül, ezért van az, hogy olyan ritkán kerül asztalra. Most mégis kedvet kaptam hozzá, és elég türelmes is voltam, hogy kivárjam, mire az első falatot a villám hegyére szúrhatom. :D
Most ezt a kekszes alapú változatot készítettem, amihez a receptet egy lapozható, kártyás füzetből vettem, némi változtatással, mert csak egy kis tortát szándékoztam sütni. Azért esett a választásom erre a receptre, mert igen egyszerűnek tűnt az elkészítése, ráadásul meggyes, és így felhasználhattam az idén iszonyúan bőséges meggytermésünk egy egészen kicsi hányadát. Szerintem nagyon finom süti ez, sőt azt hiszem, ez az egyik legfinomabb sajttorta, amit valaha ettem. Bevallom, nem hittem volna, hogy így lesz. :)
Most ezt a kekszes alapú változatot készítettem, amihez a receptet egy lapozható, kártyás füzetből vettem, némi változtatással, mert csak egy kis tortát szándékoztam sütni. Azért esett a választásom erre a receptre, mert igen egyszerűnek tűnt az elkészítése, ráadásul meggyes, és így felhasználhattam az idén iszonyúan bőséges meggytermésünk egy egészen kicsi hányadát. Szerintem nagyon finom süti ez, sőt azt hiszem, ez az egyik legfinomabb sajttorta, amit valaha ettem. Bevallom, nem hittem volna, hogy így lesz. :)
Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:
Alaphoz:
10 dkg Győri Édes Zabfalatok (nálam most csokis) vagy háztartási keksz
3 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
25 dkg ricotta
15 dkg natúr Philadelphia krémsajt
14 dkg cukor
1 dl habtejszín
1 tk. vaníliakivonat
2 tojás
5 dkg finomliszt
7 dkg meggylekvár
Tálaláshoz:
40 dkg magozott meggy
5 dkg cukor
1,5 dkg kukoricaliszt
porcukor
elkészítés:
- Az alaphoz a kekszet késes robotgéppel ledaráljuk, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt, olvasztott vajjal. A sütőformába egyengetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. Hűtőbe tesszük 30 percre.
- A töltelékhez a ricottát simára dolgozzuk a krémsajttal, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliakivonattal, majd robotgéppel belekeverjük a tojásokat és a lisztet.
- A lehűtött alapot egyenletesen megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet, és a süteményt előmelegített sütőben megsütjük.
- A tortát kb. 45 percig a kikapcsolt, zárt sütőben, majd további 30 percig a félig nyitott ajtajú sütőben hagyjuk. Ezután kivesszük és rácsra téve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
- Lekapcsoljuk róla a forma peremét, a tortát tálra csúsztatjuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
- A meggyet a cukorral lábasba öntjük és puhára főzzük. Kiveszünk belőle egy kevés meggylevet, simára keverjük a kukoricaliszttel, majd besűrítjük vele a gyümölcsöt. Teljesen kihűtjük.
- A torta szélét meghintjük porcukorral, felszeleteljük, és a meggyet a szeletek tetejére halmozzuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc
Megjegyzés:
A leírásban kevesebb sütési időt adtam meg, mert a süti egy csöppet sötétebb lett, mint ahogy terveztem. Szerencsére ez az ízén mit sem változtatott. :)