2012. október 11.

Kapros-túrós húsrolád





Amióta vendégségben megkóstoltam a kapros-sárgarépás almasalátát, nem tudok betelni a kapor pikáns ízével. Fahéj barátnőm is tavaly óta osztozik velem eme növény szeretetében.
Korábban már csináltam kapros-túrós ételt, de az sonkából készült és kirántottam. Az a bizonyos „nagy ötletem” jó kis macerás konyhai zsonglőrködés volt akkoriban, ezért eszem ágában sem volt újra elkészíteni. Inkább Fahéj receptjét választottam az idei nyár legelején. A fényképtáramban azonban sorsára várva ennek az ételnek is ott várakozott a fotója, nem hagyhattam hát veszendőbe menni. A recepten amúgy semmit sem változtattam, max. a húst vágtam fel másként.


Hozzávalók 2 roládhoz:

1 egész csirkemellfilé (40-50 dkg)
20 dkg szeletelt bacon
25 dkg túró
1 tojás
½ csokor kapor

őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A túrót összekeverjük a felvert tojással, a finomra vágott kaporral, és megsózzuk.
  2. Mindkét fél csirkemellfilét az egyik szélén bemetsszük és széthajtjuk, mint egy könyvet. (Majdnem kerek formát kapunk így.) Háztartási fólia alatt mindkettőt kiklopfoljuk, és enyhén sózzuk, borsozzuk.
  3. Két ív alufóliát nagyon vékonyan kiolajozunk és ráterítjük a hússzeleteket. Egyenletesen rájuk kenjük a tölteléket, és a fólia segítségével feltekerjük úgy, hogy közben az alufóliát ne tekerjük rá.
  4. Két másik alufóliára kissé ferdén felsorakoztatjuk a baconszeleteket. A húsroládokat óvatosan ráfordítjuk, majd az alufólia segítségével körbetekerjük a húst a baconnel. (Ezzel az alufóliával már szorosan körbevonjuk a hústekercseket, és az alufólia végeit megsodorjuk.)
  5. A roládokat tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezután óvatosan levesszük róluk a fóliát, és még kb. 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a bacon kicsit megpiruljon.
  6. A sütőből kivéve pihentetjük 5-10 percet, majd felszeleteljük, amennyiben frissen akarjuk fogyasztani. Ha viszont hidegtálhoz készítjük, hagyjuk kihűlni, majd tegyük egészben hagyva, fóliába csavarva a hűtőbe legalább egy órára.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc