Amióta vendégségben megkóstoltam a kapros-sárgarépás almasalátát, nem tudok betelni a kapor pikáns ízével. Fahéj barátnőm is tavaly óta osztozik velem eme növény szeretetében.
Korábban már csináltam kapros-túrós ételt, de az sonkából készült és kirántottam. Az a bizonyos „nagy ötletem” jó kis macerás konyhai zsonglőrködés volt akkoriban, ezért eszem ágában sem volt újra elkészíteni. Inkább Fahéj receptjét választottam az idei nyár legelején. A fényképtáramban azonban sorsára várva ennek az ételnek is ott várakozott a fotója, nem hagyhattam hát veszendőbe menni. A recepten amúgy semmit sem változtattam, max. a húst vágtam fel másként.
Hozzávalók 2 roládhoz:
1 egész csirkemellfilé (40-50 dkg)
20 dkg szeletelt bacon
25 dkg túró
1 tojás
½ csokor kapor
só
őrölt fekete bors
elkészítés:
- A túrót összekeverjük a felvert tojással, a finomra vágott kaporral, és megsózzuk.
- Mindkét fél csirkemellfilét az egyik szélén bemetsszük és széthajtjuk, mint egy könyvet. (Majdnem kerek formát kapunk így.) Háztartási fólia alatt mindkettőt kiklopfoljuk, és enyhén sózzuk, borsozzuk.
- Két ív alufóliát nagyon vékonyan kiolajozunk és ráterítjük a hússzeleteket. Egyenletesen rájuk kenjük a tölteléket, és a fólia segítségével feltekerjük úgy, hogy közben az alufóliát ne tekerjük rá.
- Két másik alufóliára kissé ferdén felsorakoztatjuk a baconszeleteket. A húsroládokat óvatosan ráfordítjuk, majd az alufólia segítségével körbetekerjük a húst a baconnel. (Ezzel az alufóliával már szorosan körbevonjuk a hústekercseket, és az alufólia végeit megsodorjuk.)
- A roládokat tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezután óvatosan levesszük róluk a fóliát, és még kb. 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a bacon kicsit megpiruljon.
- A sütőből kivéve pihentetjük 5-10 percet, majd felszeleteljük, amennyiben frissen akarjuk fogyasztani. Ha viszont hidegtálhoz készítjük, hagyjuk kihűlni, majd tegyük egészben hagyva, fóliába csavarva a hűtőbe legalább egy órára.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc