2019. október 8.

Hagymás-szalonnás-túrós csiga krumplis tésztából








Nagy pizzások vagyunk mi ketten a Kutyafüllel. Meg válogatósak is. :D Ha rendelős pizza, akkor csakis magyaros, ill. carbonara jöhet, legalábbis ez a kettő vált be igazán, ha pedig én sütöm, akkor újabban a tejfölös alapú hagymás-szalonnás a legfőbb favorit a magyaros és a bolognai ragus mellett.
Ezek a csiguszkák még a tavasz derekán készültek, mert az akkori időszak izgalmait (Trygi cicám miatt) a Kutyafül pizzával kívánta enyhíteni. A vágya ezekben a kis tekercsekben öltött testet. :D Pontosabban ő csak annyit kérdezett, enyhén presszionáló színezettel: „Macska, nem sütnél pizzát?” Én meg azonnal rávágtam, hogy „de!”. A tölteléken nem sokat agyaltam, mert a hűtőben fellelhető maradékok megadták a választ. Ezúttal az előző napról maradt túrót is muszáj volt beletennem a töltelékbe, bár ez alapból nem képezi részét eme kedvenc feltétnek. A tésztába most egy kis főtt krumplit is belecsempésztem, csak hogy egy kicsit mégis más legyen, mint az eddigiek. A pizzatészta telitalálat, elképesztően könnyű és puha lett így elkészítve, bár amúgy sem szokott rá panasz lenni.
Ezeket a kis péksütiket suliba is el lehet csomagolni a gyerkőcnek, vagy munkába apucinak, anyucinak, sőt szerintem vendégváróként feltálalni is jó ötlet. :)






Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

a tésztához:
30 dkg finomliszt + a dagasztáshoz
20 dkg krumpli (tisztított mennyiség)
1 dkg cukor
1 tk. só
2 ek. extra szűz olívaolaj
1,5 dl krumpli főzőlé
2 dkg friss élesztő

a töltelékhez:
1 tojás
20 dkg vöröshagyma (tisztítva mérve)
10 dkg túró
8 dkg tejföl
8 dkg reszelt parmezán és Pannónia sajt vegyesen
5 dkg kockázott, húsos szalonna, pirítva
3 ek. folyékony szalonnazsír
őrölt fehér bors
cukor


továbbá:

napraforgóolaj a kenéshez
szezámmag a szóráshoz (elhagyható)

elkészítés:

  1. A tésztához a kockára vágott krumplit só nélküli vízben megfőzzük, majd leszűrjük és teljesen kihűtjük. Áttörjük.
  2. A krumpli főzőlevében 2 evőkanál liszttel és a cukorral simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval vegyített többi lisztet elmorzsoljuk az áttört krumplival, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olívaolajat, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a felhevített szalonnazsíron megkaramellizáljuk a vékonyra szelt, sóval és cukorral ízesített vöröshagymát, majd kihűtjük.
  5. Elkeverjük a felvert tojással, a tejföllel, a túróval, a reszelt sajtokkal, borssal ízesítjük és beleforgatjuk a sült szalonnakockákat.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 50x50 cm-es négyzetlapra nyújtjuk, és középen, vízszintesen kettévágjuk.
  7. A tészta mindkét felét megkenjük a töltelékkel úgy, hogy körben szabadon hagyunk egy 2 cm-es sávot. A széleket jobbról és balról ráhajtjuk a töltelékre, és mindkét tésztalapot felgöngyöljük.
  8. A tésztarudakat kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk (óvatosan, mert elég lágy a tészta), és sütőpapírral bélelt gáztepsikre sorakoztatjuk egymástól távolabb. A tenyerünkkel kissé lenyomjuk. Letakarva kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  9. A csigákat lekenjük napraforgóolajjal, és pirosra sütjük. Rácsra szedve kicsit hűlni hagyjuk, majd tálaljuk. Tejfölt kínálunk hozzá.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc