2020. február 19.

Chili sin carne – húsmentes csilis bab







Régóta szerettem volna csilis babot főzni. A vicc az, hogy a chili con carne eredetileg hússal készül, és én mégis most, a húsmentesség felé vezető út elején tartva láttam elérkezettnek az időt, hogy elkészítsem. :D Sebaj, van húsmentes változata is, tehát „con” (-val/-vel rag) helyett „sin” fosztóképzővel. :D Bevallom, egy picinykét felhúztam a szemöldökömet az ilyen-olyan csilis receptekben olvasható étcsokoládé (pláne az azt helyettesítő kakaópor) láttán, de ha kell bele, akkor kell bele. Aki fél beletenni, az hozzá se kezdjen! :D Kóstolgatás közben először úgy éreztem, én ezt az ételt nem igazán fogom szeretni, de a főzési idő végén (ami a csilis bab esetében, konzerv zöldségek ide vagy oda, bizony fontos, hogy elnyúljon egy darabig) beláttam, hogy mégis ízlik. Igaz, hússal biztosan jobban szeretném, de így is tartalmas és laktató egytálételnek számít. A Kutyinyek imádta. :D
Mi tejföllel ettük, ami egyébként nem is idegen ettől az ételtől (főleg nem tőlünk :D ), és szerintem kellett is hozzá, mert lágyítja az ízeket.






Hozzávalók 2-3 személyre:

Csilis babhoz:
1 doboz vörösbabkonzerv (lecsepegtetve 25 dkg)
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
25 dkg konzervkukorica
1 fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis csilipaprika vagy 1 mk. csilipor
15-20 dkg kaliforniai paprika (piros/sárga/zöld vegyesen)
2-3 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé (esetleg 1 ek. holland kakaópor)
1 ek. koriandermag
1 tk. római kömény
1 tk. pirospaprika
1 babérlevél
1 tk. nádcukor
½ mk. őrölt fahéj
őrölt fekete bors ízlés szerint

1,5 dl víz
aprított, friss korianderzöld vagy petrezselyemzöldje (elmaradhat)

Tálaláshoz:
4 házi tortilla lap
1 gerezd fokhagyma
1 ek. finomra aprított lila hagyma
3-4 ek. olívaolaj
fűszeres sópehely
vegán tejföl (elhagyható)

elkészítés:

  1. A tortilla csipszhez az olívaolajhoz keverjük az áttört fokhagymát, a finomra aprított lila hagymát, és 1 órát állni hagyjuk.
  2. Az előre elkészített tortilla lapokat egymásra téve cikkekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és vékonyan átkenjük a fűszeres olajjal. Megpörgetjük fűszeres sóval, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  3. A koriandermagot és a római köményt zsiradékmentes lábasban kis lángon, meg-megrázogatva addig pirítjuk, amíg illatozni/pattogni nem kezdenek. Kivesszük a lábasból, hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk.
  4. Ugyanabba a lábasba beleöntjük a csipszhez használt hagymás olívaolajat, hozzáadjuk a többi hagymát, a fokhagymát, az aprított csili- és kaliforniai paprikát, megsózzuk és üvegesre pároljuk.
  5. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, a megőrölt koriander és a római kömény keverékét, a borsot, a babérlevelet és a cukrot (csilipaprika híján a csiliport is).
  6. Beleöntjük a paradicsomkonzervet, visszatesszük a tűzre, és néha megkeverve, kis lángon sűrűsödésig főzzük. (Ez kb. 15 perc. Akkor jó, ha már kezd leragadni az edény aljára.)
  7. Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, a kukoricát, belereszeljük az étcsokoládét (vagy kakaóport adunk hozzá), és őrölt fahéjjal fűszerezzük.
  8. Felöntjük a vízzel, és miután felforrt, további negyedóra alatt sűrűre főzzük. Sózzuk még, ha szükséges, és végül belekeverjük az aprított, friss koriandert vagy a petrezselymet (én ez utóbbit tettem bele).
  9. A kész csilis babot kitálaljuk, és tortilla csipszet, valamint igény szerint (vegán) tejfölt kínálunk mellé.