Ennek a tortának az első változatát nyolc évvel ezelőtt csokis-banános babkából készítettem el. Maga a kalács akkor annyira nem volt szemrevaló, hogy nem is kaptam lencsevére, hanem – esélyt adva a kreativitásnak – inkább felfújtként sütöttem meg, ráadásul kapcsos tortaformában, amire már amúgy is régóta készültem. A sors fintora, hogy bár a tortaformában sült felfújtat lefotóztam és fel is tettem a blogra, de a róla készült képeket már akkor is utáltam. :D Nyugodtan lecserélhettem volna a fotókat, de én később is mindig más ízesítéssel készítettem hasonló édességeket, így nem került rá sor. Egyébként alapból ritkán sütök kalácsot, amikor pedig igen, akkor nem igazán szokott kimaradni belőle. Ha mégis, akkor ugyebár igyekszem olyan felfújtat csinálni, amilyet addig még nem. Most viszont eljött végre a lehetőség, hogy lecserélhessem a régi, ronda képeket. Limarától ui. csokoládés kalácsot kaptam a szülinapomra! :) Itthon betettem a mélyhűtőbe, hogy majd apránként kiolvasztva megeszegetjük. Akkor még nem sejtettem, hogy galád mód újra fogom hasznosítani az ajándékot. :D Egy reggel ui. a korábban vásárolt banánnal szemezve a homlokomra csaptam, hogy itt a jó alkalom: indulhat a csokoládés-banános kalácspuding torta újrafotózási akció! :D
A torta ennyi évvel később sokkal szebben mutat – hála Marcsinak a sütőtöktől aranysárga kalácstésztáért, az újragondolt csokis mascarponehabnak, és nem utolsósorban annak, hogy ez idő alatt a fotózás kapcsán is magamra szedtem némi tapasztalatot. :D
Bízom benne, hogy a kóstolóba adott szeleteknek köszönhetően Marcsi nem orrol meg rám, amiért így feldolgoztam a kalácsát. :)
A torta ennyi évvel később sokkal szebben mutat – hála Marcsinak a sütőtöktől aranysárga kalácstésztáért, az újragondolt csokis mascarponehabnak, és nem utolsósorban annak, hogy ez idő alatt a fotózás kapcsán is magamra szedtem némi tapasztalatot. :D
Bízom benne, hogy a kóstolóba adott szeleteknek köszönhetően Marcsi nem orrol meg rám, amiért így feldolgoztam a kalácsát. :)
Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához:
a banános kalácspudinghoz:
80 dkg csokoládés kalács (ennek híján sima kalács)
2 banán (héj nélkül kb. 20 dkg)
4 tojás
2,5 dl habtejszín
1,5 dl tej
13 dkg cukor (vagy a kalács édességétől függően)
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg vaj+a forma kikenéséhez
1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja
a csokoládés mascarponehabhoz:
25 dkg mascarpone
1,5 dl habtejszín
3 dkg porcukor
1 dkg holland kakaópor + a szóráshoz
elkészítés:
- A kalácsot vastagabb szeletekre, majd nagyobb kockákra vagy hasábokra vágjuk, és a fele mennyiséggel körben kirakjuk az alján és az oldalán vajjal kikent kapcsos tortaformát. Körben, nem túl szorosan elrendezzük rajta a banánkarikákat, és befedjük a többi kaláccsal.
- A tejes tejszínt összemelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, és miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojásokat, a reszelt citrushéjat.
- A keveréket a kalácskockákra öntjük, kissé lenyomkodjuk és állni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
- A kalácspudingot készre sütjük, majd tortarácsra téve 30 percet a formában pihentetjük. Ezután elválasztjuk a sütőforma oldalától, lekapcsoljuk róla a karimát, és teljesen kihűtjük. Óvatosan áttesszük egy kínálótálra.
- A díszítéshez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a kakaóporral, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszín. Sima csővel ellátott habzsákba töltjük, és kidíszítjük a sütemény tetejét. Kakaóporral meghintve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
Megjegyzés, tipp:
Sima kalács használata esetén mindkét rétegre szórjunk néhány deka durvára vágott étcsokoládét.