2015. november 20.

Csirke curry





Ági barátnőmtől ajándékba kaptam garam masalát, de sokáig a polcon üldögélt – volt ideje összehaverkodni a többi fűszerrel. Míg nem egy nap ráeszméltem, hogy hoppá, hát van nekem ilyenem is, vétek parlagon hevertetni, nem ártana már megkóstolni egy vele készült ételt. Olyan recept után kutakodtam hát a neten, ami biztos ízlene, és akkor rátaláltam egy szimpatikusnak tűnőre. Mivel egyszer már ettem indiai ételt (sőt pakisztánit is), tudtam, hogy ennek a konyhának az étkei abszolút illenek az ízlésemhez. Miután elolvastam a hozzávalókat, úgy éreztem, ez a curry is tetszeni fog. Egy kis egyéb utánaolvasásos kiművelődés után tudtam meg, hogy „kárinak” ejtendő, de én évekig „körinek” hittem, mint a fűszert. :D Kiderült, ezzel nem vagyok egyedül, mert kb. mindenki így ejti. :D
Az külön jól jött, hogy a mellékelt videóban még láthattam is, hogyan készül, így hetekkel később bátran nekifogtam. Csak annyit változtattam rajta, hogy kettővel több csirkecombot használtam, csökkentettem a gyömbér mennyiségét, illetve több paradicsompürét tettem bele.
Először azonban (napokkal korábban) leteszteltem a naant, ami ettől fogva hatalmas kedvenc, így azt már nagy gyakorlattal sütöttem az illatos étel mellé, amivel egyébként nem sok gond van, mert a lábasban való rotyogásé a főszerep.

A recepttel azonban volt egy kis probléma: túl sok folyadékot írtak benne, és sajnos csak azután néztem meg újra a kisfilmet, miután majdnem beleöntöttem mind a másfél liternyi alaplevet. Viszont leönteni belőle nem akartam, mert oda lettek volna az értékes fűszerek. Csak egyféleképpen orvosolhattam a bajt – fedő nélkül voltam kénytelen főzni. Így persze másfél órába telt, mire annyira besűrűsödött a szaft, hogy tálalásra alkalmassá váljon, de szerintem kb. ugyanolyan lett, mintha rövidebb ideig és kevesebb lével főztem volna. És a hús valóban csak úgy lefoszlott a csontról, ahogyan azt előre vetítették. Gyakorlatilag olyan, mint egy keleties paprikás csirke. Nem utoljára készítettem. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Curry-hoz:
8 db csirke felsőcomb
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek. frissen reszelt gyömbér
1 ek. római kömény
1 ek. koriandermag
1 tk. mustármag
1 tk. kurkuma
1 ek. garam masala
½ tk. cayenne bors
½ tk. csilipehely
1 kis doboz sűrített paradicsom
20 dkg konzerv paradicsom
1,5 dl tejszín
8 dl húsleves vagy alaplé
őrölt fekete bors


Tálaláshoz:
naan kenyér
rizs
görög joghurt (elmaradhat)
durvára aprított koriander vagy petrezselyemzöldje

elkészítés:
  1. A csirke curry-hoz zsiradékmentes serpenyőben addig pirítjuk a mustármagot, a római köményt és a koriandert, amíg kicsit pattogni és illatozni nem kezdenek. Mozsárban porrá zúzzuk és összekeverjük a többi fűszerrel a só és a fekete bors kivételével.
  2. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. Egy akkora lábasban, amiben a húsdarabok elférnek, felhevítjük az olajat, bőrös felükkel lefelé beletesszük a combokat, és kb. 4-4 perc alatt mindkét oldalukon lepirítjuk. Kivesszük a lábasból és félretesszük.
  3. A finomra aprított vöröshagymát, a vékonyra szelt fokhagymát, a lereszelt gyömbért a hús sütésére használt lábasban megpároljuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és lepirítjuk. A többi fűszert is beletesszük. (Vigyázzunk, hogy ne égessük meg!)
  4. A húst visszatesszük a lábasba, felöntjük a konzerv paradicsommal, a tejszínnel, a húslevessel, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve, nagy lángon felforraljuk, majd fedő nélkül főzzük kb. 1 órát.
  5. Ha a mártás besűrűsödött, a húsdarabokról lehúzzuk a bőrét (arra nem lesz szükségünk), és a mártást szűrőn átpasszírozzuk, ha szükségesnek érezzük.
  6. A kész curry-t kitálaljuk, meglocsoljuk a mártással, (megszórhatjuk durvára vágott korianderrel és mentával, vagy ezek híján petrezselyemmel), és frissen sült naant, illetve basmati rizst és görög joghurtot adunk mellé.

Megjegyzés:

A receptben kevesebb folyadékot írtam, úgy gondolom, annyival is működik.













Forrás: Street kitchen