2013. április 16., kedd

Húsos palacsinta rántva, kapormártással





Szombaton főzőcskézős napot tartottam, mert az utóbbi időben nem sok kedvem volt órákig a konyhában dzsesszelni. Egyéb fontos teendőim sem tették lehetővé, hogy ott toporogjak napestig. Most valahogy volt türelmem is, hangulatom is meg ötletem is. Igazából a Kutya által vásárolt eper adta meg a löketet a konyhai munkálatokhoz, és süti sütéssel indult a délelőtt. Aztán már nem jutott idő az ebédkészítésre, helyette hőn szeretett pizzánkat rendeltük meg a szokott helyről. A délután ezek után már ismét a konyhában telt, és a szombatra tervezett étek helyett előre elkészült a vasárnapi ebéd.
A Kedves nem kedveli a palacsintát, én viszont imádom – legyen akár édes vagy sós. Napok óta palacsintára vágytam, és úgy akartam elkészíteni, hogy ne csak én egyek majd belőle. Szerencsére ezt a töltött, rántott verziót az én drágám is szereti. Gondoltam, még inkább a kedvében járok, ha hosszú idő után ismét kaporszósszal kedveskedem neki, csak ezúttal kicsit másként készítem el – mártásnak. Bár még nincs friss kapor, de muszáj volt elhasználni a hűtőben fagyottan várakozó kaprunkat.






 
Hozzávalók 12 palacsintához: 

Palacsintához: 
2 tojás
5 dl tej
2,5 dl víz
30 dkg liszt
1 tk só
1 mk cukor
1 ek napraforgóolaj 

Töltelékhez: 
50 dkg darált csirkemell
1 nagyobb fej vöröshagyma (kb. 15 dkg) 
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek mangalicazsír
őrölt fekete bors

3 ek petrezselyemzöldje 

Panírozáshoz és sütéshez: 
liszt
3-4 nagy tojás
zsemlemorzsa (nálam most kalácsmorzsa) 
mangalicazsír 

Kapormártáshoz:
a recept itt olvasható (javaslom, hogy a szószhoz képest legyen kicsit hígabb állagú)


elkészítés:


  1. A tojáshoz adjuk a sót és a cukrot, elkeverjük egy kis liszttel, majd tejet öntünk hozzá és simára keverjük.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet, miközben mindig igyekszünk simára keverni.
  3. Végül hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd fél óráig pihentetjük. (Fontos, hogy a palacsintatésztánk kicsit sűrűbb legyen.)
  4. Egy serpenyőben olajat hevítünk, egy merőkanálnyi tésztamasszát a serpenyőbe kanalazunk és a palacsintát mindkét oldalán megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg van tésztánk.
  5. A töltelékhez a hagymát lereszeljük, vagy késes mixerrel pépesre daráljuk és a zsíron megdinszteljük.
  6. Hozzákeverjük a fokhagymát, ezt az alapot sózzuk-borsozzuk, majd rátesszük a húst és készre sütjük. Belekeverjük a petrezselyemzöldet is.
  7. A palacsinták közepére másfél evőkanálnyi húst kupacolunk, a palacsintát jobbról-balról, majd lentről és fentről is ráhajtjuk a töltelékre, hogy párna alakú legyen.
  8. A tojást villával felverjük - ha kevésnek ítéljük a mennyiségét, egy kis tejjel hígíthatjuk.
  9. A palacsintákat előbb lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk és a zsírban minden oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
  10. Személyenként 2 palacsintát teszünk a tányérra és kapormártást kínálunk mellé.