2015. augusztus 31., hétfő

Paradicsomszósz télire (alapszósz tésztákhoz, pizzához, húsételekhez)









Anyósomék elutaztak 2 hétre, és felhatalmaztak, hogy amíg ők távol vannak, szedjünk nyugodtan a kertjükben termő paradicsomból. Így is tettünk, ám a leszedett mennyiségből a Kutyafül egy darabot sem evett. Rám maradt az egész. Jó vicc, hiszen én aztán pláne nem eszem nyers paradicsomot! Egyéb felhasználási módokat persze rendszeresen gyakorolok ezzel a zöldséggel (botanikai értelemben gyümölccsel) kapcsolatban. Sajnos most mégis mostohán bántam a kis gömböcökkel, és napokig rájuk se néztem. Aztán már rájuk néztem, de csak azért, hogy lecsekkoljam, élnek-e még. :D Csodák-csodájára, semmi bajuk nem volt, még nem indultak tottyadásnak, viszont nem akartam, hogy újabb 1 hét elteltével mégis ilyen sors elé nézzenek. Jobb ötletem nem lévén, azt a kemény 1 kg-nyi mennyiséget megfőztem szósznak, és gondoltam, majd lesz belőle tésztára feltét, húshoz „szaftalap” vagy pizzaöntet. A kész szósz olyan finom lett, és annyira emlékeztetett nagy kedvencemre, a paradicsomos húsgombócra, hogy majdnem kiolvasztottam egy kisebb adag darált húst, hogy tényleg valami hasonló legyen belőle. De utána másként döntöttem, és az összes szószt a már elősütött csirkemell szeletekkel házasítottam össze sajttal, kolbásszal dúsítva. Olyan finom lett, hogy legszívesebben leírnám a receptjét, de azt inkább majd egy új bejegyzésben. Helyette itt és most jöjjön a szósz receptje! :)





Hozzávalók kb. 6 dl-hez:

1 kg paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1-1,5 ek. cukor (vagy kevesebb, ha kevésbé édesre szeretnénk)
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 ek. 20%-os ecet
1 csapott tk. só
½ mk. őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A paradicsomot mély tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, és 1 percig állni hagyjuk. Szűrőkanállal kivesszük a vízből, lehúzzuk a héját, a húsát pedig felkockázzuk.
  2. A kétféle hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és lábosban az olívaolajon megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot és a sűrített paradicsomot, 1 percig főzzük, majd felöntjük az ecettel, rátesszük a paradicsomot, sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt (egy kis rést hagyva), kis lángon kb. félórát főzzük.
  4. Ezután fedő nélkül főzzük tovább még kb. 30 percet, vagy addig, amíg ketchup sűrűségű nem lesz.
  5. Miután a szósz elkészült, botmixerrel pürésíthetjük és átpasszírozhatjuk, ha homogén szószt szeretnénk, majd azonnal felhasználhatjuk.
    Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor érdemes eltenni télire: a szószt még forrón jól záródó, tiszta üvegekbe töltjük, amiket úgy rendezünk el egy tepsiben, hogy az üvegek ne érintkezzenek egymással. A tepsit az 1/3-áig felengedjük vízzel, és kb. 1 órára 100°C-os sütőbe tesszük. Az üvegeket fogókesztyű segítségével rácsra állítjuk és így hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:
Az így tartósított paradicsomszósz kb. 9 hónapig felhasználható. Ezt az alapszószt utólag is fűszerezhetjük, ahogy az étel megkívánja.
A receptben megadott mennyiség kisebb adag paradicsomos húsgombóchoz elegendő, és ízre is pontosan olyan.