2017. augusztus 14.

Tortilla lap házilag, tönköly- és kukoricalisztből









Szeretjük a tortillát, de amikor elolvastuk a csomagoláson, mennyi káros anyag található a bolti változatban, nem vettünk többet. Ennek kb. 2 éve már. Ekkora datálódik, hogy megpróbálkoztam a tortilla házilagos előállításával, de olyan rosszul sikerült, hogy el is ment tőle a kedvem. Néha bizony ilyen könnyen feladom. :D A kudarc ellenére elő-előkerült a gondolat, hogy újra tennem kéne vele egy próbát. A gondolat azonban mégsem volt annyira erőteljes, hogy valóban nekiveselkedjek. Aztán egyszer csak megint bekattant, de akkor annyira nagy erővel, hogy azon nyomban kirohantam a konyhába, és már kevertem-kavartam is a hozzávalókat. Na persze, ilyen is csak a mesében létezik, úgyhogy töredelmesen be kell valljam, hogy bár a kirohanás meg a lelkesedés része igaz is a mesének, de csak azután fogtam hozzá, miután egy rakat receptet áttanulmányoztam. :D Akkor viszont már tényleg siettem a konyhába. :D
Első alkalommal kevesebb kukoricalisztet használtam, és az eredménnyel abszolút elégedett voltam. Ezen felbátorodva, 2. alkalommal már fele-fele arányban mertem keverni a liszteket, sőt sütőporom nem lévén, szódabikarbóna és citromlé összeházasításával mentettem meg a helyzetet. Miután így is klassz eredményt értem el, nem kísérleteztem tovább. :)
A tortillám színe gyönyörű sárga a kukoricalisztnek köszönhetően, és ha odafigyelünk a készítésére, nem lesz sokkal törékenyebb a sima lisztes testvérénél. :)
Az első alkalom óta már 3-szor is megsütöttem, sőt ezúttal Anya is tőlem rendelte, ezért most dupla adag készült. :)
Tervben van az egyéb lisztből, ill. más hozzávalókból lévő változatok elkészítése is, mert igen izgalmasnak találtam a neten látott tortillavariációkat :)





Hozzávalók 8 darabhoz:

15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
1 mk. sütőpor vagy 1/3 mk. szódabikarbóna
1 tk. só
5 ek. napraforgóolaj vagy más, semleges ízű olaj
kb. 1,5 dl víz
(szódabikarbóna használata esetén 1 tk. citromlé)

elkészítés:

  1. A sóval, sütőporral (vagy szódabikarbónával) elvegyített lisztkeverékhez adjuk az olajat és fokozatosan adagolva annyi (citromos) vizet, amennyitől összeáll. Villával összekeverjük, majd kézzel gyúrjuk se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává.
  2. A kész tésztát 8 részre vágjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd a tésztagombócokat lisztezett felületre téve letakarjuk, és fél órát pihenni hagyjuk.
  3. Liszttel enyhén hintett deszkán, a tészta felületét is kicsit meglisztezve, 20-22 cm átmérőjű, 1 mm vékony körlapokká kinyújtjuk, miközben 90°-kal el-elforgatjuk, hogy a tortilla szép kerek legyen.
  4. Egy tortillalapot a nyújtófa segítségével a zsiradékmentes, felhevített palacsintasütő serpenyőbe fektetünk, és kis-közepes lángon mindkét oldalán pár pillanat alatt kisütjük. (Amint elkezd hólyagosodni a tészta, máris megfordíthatjuk. Ha tovább sütjük, kiszárad és törékennyé válik.)
  5. Ahogy kisült, tányérra tesszük, és nedves + száraz konyharuhával letakarjuk, amíg a többit is elkészítjük. (Így még hajlékonyabb lesz, és nem fog törni.) Azon melegében tetszés szerint töltjük.

Tipp:

Ha egy későbbi alkalommal szeretnénk felhasználni, akkor miután a lapok teljesen kihűltek, nejlonzacskóba csomagolva lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, és tetszés szerinti módon felhasználjuk.

Megjegyzés:

Fontos, hogy sütés közben a láng ne legyen túl nagy, de túl kicsi se, különben a tészta túl hamar megég, ill. nem lesz szép hólyagos.
A tortillalapból taco, quesadilla, burrito, enchillada, fajita, tortilla tekercs, nachos (azaz tortillacsipsz), tostada, gordita, pupusa, stb. készíthető. 

Receptek tortilla lap felhasználásával: