2013. május 5.

"Fő az egészség!" - Kardamomos panna cotta ananászkompóttal


Nemrég a Sünis kanál blog díjat kapott, és én is továbbadtam azt 4 másik gasztrobloggernek. Az egyik választottam Select food volt, aki köszönettel vette ezt, de úgy döntött, ő nem ítéli oda senkinek. Nem most határozott így, hanem több mint 2 évvel ezelőtt, amikor az első Best Blog-díjat megkapta, ui. ezzel kapcsolatban voltak fenntartásai. A felsorolt okokat részben értem, és a véleményét tiszteletben tartom.
Úgy gondolom, hogy ezen a díjon keresztül bloggertársaink kedves véleménye fogalmazódik meg az adott gasztroblog kapcsán. Ebben a szellemben tovább is adtam másoknak.
Jó ötletnek tartottam Select food azon kezdeményezését, amit 2011-ben indított útjára - nevezetesen egy egészséges táplálkozásról szóló mozgalmat „Fő az egészség!” címmel.
Itt
olvasgatsz arról, hogy ő hogyan fogalmazta meg az ötletet.

Mivel én is egyre több bolti alapanyagot cserélek le házi készítésűre, és igyekszem jobban odafigyelni az egészségemre, így eldöntöttem, hogy ehhez az amúgy szintén továbbküldős kezdeményezéshez én is csatlakozom. Ezt lejjebb láthatjátok.
Senkit sem kényszerítek arra, hogy miután a felkérést megkapta, részt is vegyen benne, majd pedig továbbítsa azt másoknak. Aki azonban szeret(ne) egészségesen élni és egészségesen táplálkozni, ill. egyetért ezzel a mozgalommal, az adja tovább.

A szabályok a következők:
  1. Ha megkapod a felkérést, akkor a blogodon vagy a honlapodon a logó feltüntetése mellett mutass be egy olyan ételt, amit egészséges vagy a hagyományosnál egészségesebb módon készítesz el.
  2. Az, hogy mit főzöl, tőled függ - lényeg, hogy megfeleljen a „Fő az egészség!” szempontjainak.
  3. A receptben tippeket adhatsz az egészséges sütés-főzéshez, felhívhatod olvasóid figyelmét az egészséges/egészségtelen alapanyagokra és élelmiszerekre.
  4. Válassz ki 2-3 bloggert, akiknek e-mailben vagy kommentben továbbadod a felkérést!




A következő blogoknak adom tovább a stafétát:

Az alábbi recept adalékanyagoktól mentes, elsősorban házi készítésű hozzávalókból, vagy bio alapanyagokból készült, de nem feltétlenül fogyókúrás étel.

Kardamomos panna cotta ananászkompóttal


Biztosan sokan csodálkoznak, ha bevallom, hogy még csak egyszer ettem panna cottát, de nincs mit szépíteni rajta, mert bizony így van. Oké, jól van, nem hiszem, hogy ezért bárki is megkövezne, de az biztos, hogy egy időben lépten-nyomon bele lehetett ütközni a különböző gasztroblogokon.
Az a bizonyos első, amit kóstoltam, nem is házi készítésű volt, hanem bolti zacskós, és Anya kínált meg vele valamelyik családi ünnep alkalmával. Nem tudom, mit képzeltem a panna cottáról, de nagyon meglepődtem, amikor megízleltem. Ja, ez ilyen!? - kiáltottam fel magamban, és akkor elhatároztam, hogy egyszer én is megcsinálom, de az tuti, hogy nem porból. Mivel az ananász most nagy szerelem nálam, így muszáj volt belecsempésznem az én kis panna cottámba. Beismerem, meg tudtam volna enni mind a 4 adagot.
A lágy, fűszeres tejszínkrém és az édes-fanyar ananászkompót igazán összeillő párost alkotnak.
 




 
Hozzávalók 4 személyre:

Panna cottához:
2 zselatinlap
4 kardamommag
½ vaníliarúd
2 szál citromfű
5 dl házi tejszín (vagy egyéb, jó minőségű habtejszín, esetleg zsíros házi tej)
5 dkg cukor

Ananászkompóthoz:
1 kis ananász (nem konzerv!)
5 dkg cukor
2 dl 100%-os, bio almalé vagy ananászlé
1 lime
2 tk. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk. A kardamommagokat feltörjük. A vaníliarudat felvágjuk és kikaparjuk a magjait. A citromfüvet apró darabokra tépkedjük.
  2. A tejszínt a cukorral, a citromfűvel, a vaníliarúddal és -magokkal, valamint a kardamommal felforraljuk, és közepes lángon 10 percig főzzük. Leszűrjük, majd a feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.
  3. A híg panna cottát 4 pohárba töltjük, és folpackkal letakarva, legalább 5 órára hűtőbe tesszük.
  4. Az ananászt meghámozzuk (könnyebb, ha először felkarikázzuk), a közepét eltávolítjuk (én kis pogácsaszaggatóval szoktam), és vékony cikkekre vágjuk.
  5. A cukrot lábasba szórjuk, kevergetés nélkül aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük az almalével, és addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. (Óvatosan öntsük fel, mert a híg karamell hirtelen megdermed és felcsap!)
  6. A lime-ot megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk, és a héját nagyon vékonyra felszeljük (vagy lereszeljük). A gyümölcs levét kifacsarjuk.
  7. Az étkezési keményítőt 2 evőkanál lime-lével simára keverjük, és a forrásban lévő almaléhez adjuk.
  8. Beletesszük az ananászdarabkákat, 1 percig főzzük, majd átöntjük egy másik tálba, és elkeverjük a lime héjával. Teljesen kihűtjük. A kompótot a kész panna cottára kanalazzuk és tálaljuk.