2022. január 9.

Marcipános őzgerinc

 

 



 
Egykori szakácstársam, Kiki receptjén még karácsony előtt akadt meg a szemem a lementett receptjeim között. Bő 10 éve raktároztam el egy bizonyos oldalról, amit komoly okok miatt eszem ágában sincs belinkelni.
Meg is vettem a hozzávalókat, de végül nem kerítettem rá sort. Szerencsére nem kellett sokat várni arra, hogy megsüssem: ez volt a desszert az Anyával és a nagynénémmel töltött csajos délutánon, Vízkereszt napján.
Az ízesítésen egy picit változtattam – az eredetileg javasolt mézeskalács fűszerkeverékkel ui. a világból ki lehetne kergetni, így a helyére gyömbér, pici fahéj és citrushéjak kerültek. Jól illik hozzá a csokikrém, amit az eredeti recept szintén nem ír, de anélkül szerintem elég pőre.
A tésztába az egykori szeretett telkünkön álló diófa érlelte diót tettem – az utolsó 8 dekányit. Nem mondom, hogy nem könnyeztem meg, amikor ledaráltam. Szerencsére ebben a süteményben megdicsőült, és ezzel a könnyeim is felszáradtak. :)
Akár a farsangi időszakban is elkészíthetjük kakukktojásnak, a sokféle fánk között. :D

 




Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:

a tésztához:
15 dkg dió és pekándió vegyesen, darálva
10 dkg finomliszt
12 dkg cukrozott marcipánmassza
1 csapott tk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt fahéj
1 bio narancs reszelt héja
1 bio citrom reszelt héja
1 mk. sütőpor
3 tojás
8 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
2 dkg Bourbon vaníliás porcukor
1,25 dl habtejszín
vaj és zsemlemorzsa a sütőformához

a csokoládéöntethez és a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1,25 dl habtejszín
2 dkg finomítatlan nádporcukor
2 dkg puha vaj
néhány szem dió és/vagy pekándió, aprítva

elkészítés:
  1. A lisztet elvegyítjük a darált dióval, a gyömbérrel, a fahéjjal és a sütőporral. A lehűtött marcipánt nagy lyukú reszelőn a lisztes keverékhez reszeljük és összekeverjük.
  2. A tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, és felváltva hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, a, tejszínt és a likőrt.
  3. A masszát a vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt őzgerincformába simítjuk, tepsire tesszük, és előmelegített sütőben (alulról a 2. rácson) megsütjük. (50 perc elteltével tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
  4. A süteményt néhány perc után kiborítjuk a formából, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A csokoládét felaprítjuk, a porcukorral együtt kis tálkába tesszük, és ráöntjük a felhevített tejszínt. 1 perc elteltével alaposan összekeverjük, és rögtön a süteményre öntjük.
  6. A diót felaprítjuk, és rászórjuk a még képlékeny csokoládékrémre. Dermedésig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc