Gyerekkorom kedvenc, Édességek c. süteményes könyvéből több receptet is kinéztem annak idején, és mutogattam Anyának, hogy miket készítsen el belőle. A fotó alapján az egyik legkedvesebb édesség a Malakow torta volt, amit Anya valóban meg is sütött. Kóstolás után, emlékeim szerint, egyikünk sem érezte eget rengetően finomnak, és mivel a drágább kategóriába tartozott, többször nem is került asztalra. Mostanáig. :) Az elmúlt időszakban ui. többször is levettem a polcról az ominózus könyvet, és lapozgatás közben rácsodálkoztam, hogy mai szemmel nézve is mennyi szépség van benne. Sajnálatos azonban, hogy a receptek hagynak némi kívánni valót maguk után. Újra megakadt a szemem a Malakow tortán, és úgy gondoltam, felnőtt fejjel és megügyesedve most már én is megsüthetem, hátha az újbóli kóstolás után most kellemes élményben lesz részünk. Pár nappal az elhatározás után – az eredeti receptet több helyen módosítva – végre én is elkészítettem. A tortából egy kedves barátnőm is kapott, és mivel nagyon ízlett neki, így bátran ajánlom húsvétra. :) Ízében és küllemében is igazi, ünnepi édesség. :)
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:
Piskótához:
4 tojásfehérje
8 dkg porcukor
8 dkg finomliszt
1 mk. sütőpor
vaj és liszt a sütőformához
Rétegezéshez:
28 db babapiskóta (lehet kevesebb is)
80 ml száraz vagy félédes fehérbor
80 ml narancslé
2 ek. rum
1 ½ ek. cukor
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 tojássárgája
1 vaníliarúd
3 ek. száraz vagy félédes fehérbor
10 dkg pirított, őrölt mandula
Díszítéshez:
4 dl tejszín
2 ek. porcukor
3 zselatinlap
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
aprított pisztácia
elkészítés:
- A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a porcukrot kisebb részletekben beleszitálva, fényesre verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet.
- A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát visszatesszük a peremével ellátott sütőformába (vagy tortatálra tesszük, és tortagyűrűt helyezünk köré).
- A babapiskóták megmártóztatásához a fehérbort a narancslével és a cukorral felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a rumot. Kihűtjük. A babapiskótákat félbevágjuk.
- A krémhez a tojássárgákat 10 dkg porcukorral a vaníliarúd kikapart magjaival és a borral vízgőz fölött krémmé főzzük. A puha vajat a maradék porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáforgatjuk a tojáskrémet és a pirított, őrölt mandulát.
- A tortalapra 2 evőkanál mandulás krémet kenünk, és körkörösen kirakjuk az alkoholos narancslébe alaposan beáztatott babapiskóta felével. Rákenjük a krém felét, elrendezzük rajta a maradék babapiskótát, majd befedjük a megmaradt krémmel. A süteményt folpackkal letakarva, 2 órára hűtőbe tesszük.
- A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk, és feloldjuk 0,5 dl felforrósított tejszínben. Hűlni hagyjuk. A tortáról lekapcsoljuk a forma peremét.
- A porcukorral ízesített többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a zselatinos tejszínt, és a hab 2/3-ával bevonjuk a süteményt. A torta tetején bejelöljük a szeletek helyét.
- A többi tejszínhabot csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és körben habrózsákat nyomunk a jelölések közé, a torta szélétől egy kicsit beljebb. A habrózsákat megszórjuk aprított pisztáciával.
- A csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, majd egy tepsi hátuljára öntjük, és téglalap alakban egyenletesen elkenjük. Dermedni hagyjuk, majd spatulával forgácsokat készítünk belőle, és tálalás előtt körben megszórjuk vele a torta szélét.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés:
Természetesen "rendes" piskótából is elkészíthetjük, de én gazdaságosabbnak ítéltem felhasználni a krémhez szükséges tojássárgáják miatt kimaradt fehérjék nagy részét.