2015. december 6., vasárnap

Karajszeletek szalonnás paprikamártással, burgonyakrokettel






A zöldségesnél megláttam egy kápia paprikához kísértetiesen hasonlító paprikafajtát, a számomra eddig ismeretlen bocskorpaprikát, és gyorsan vettem is egy darabot kóstolónak. Aztán napokig feléje sem néztem, míg nem eszembe jutott, hogy a fagyasztóban gubbasztó karajszeletekhez valamilyen módon fel tudnám használni. Mivel korábban igen pozitív ízélményt adott a paprikamártás, ezért úgy gondoltam, ezúttal kétféle paprikából fogom elkészíteni és még valamivel megbolondítom. Az eredménnyel mindketten annyira elégedettek voltunk, hogy elhatároztam, ez a mártás biztosan helyet fog kapni az ünnepi asztalon. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Húshoz:
8, kisujjnyi vastag szelet sertéskaraj
8 gerezd fokhagyma
tej
1 ek. őrölt pirospaprika
1 csapott ek. őrölt kömény
1 csapott tk. csili cayenne
1 púpozott ek. mangalicazsír
liszt

Mártáshoz:
20 dkg kockázott, füstölt, pácolt császárszalonna
1 nagyobb pritaminpaprika
1 bocskorpaprika
1 kisebb szál hegyes erős paprika
2 dl tejszín

Kroketthez (kb. 25 darabhoz):
70 dkg krumpli (tisztítva mérve)
2 dkg vaj
10 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
őrölt fekete bors
zsemlemorzsa
kókuszolaj

elkészítés:

  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, lerakjuk egy üveg edénybe, felöntjük annyi tejjel, amennyi éppen ellepi, és hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát. Lefedjük, és másnapig hűtőbe tesszük.
  2. A körethez a meghámozott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és még forrón áttörjük.
  3. Elkeverjük a vajjal, sóval, borssal fűszerezzük, és miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját és a lisztet.
  4. Félórát állni hagyjuk, majd a masszából nedves kézzel a szokottnál egy kicsit nagyobb méretű kroketteket formálunk. Ismét hűtőbe tesszük, amíg a mártást és a húst elkészítjük.
  5. A húsról leöntjük a fokhagymás tejet, lecsepegtetjük, és a só kivételével mindkét oldalukon beszórjuk az előzőleg összekevert fűszerekkel. Félórát állni hagyjuk.
  6. A mártáshoz a szalonnát száraz serpenyőben addig pirítjuk, hogy a zsírját kiengedje, majd kiszedjük a zsírból, és félretesszük.
  7. A háromféle paprikát megmossuk, magházukat kivesszük, kis kockákra aprítjuk, megsózzuk, és a szalonnazsíron kissé megpirítjuk.
  8. Felöntjük a tejszín felével, amit majdnem teljesen elforralunk, majd hozzáöntjük a többi tejszínt, és éppen csak összeforraljuk.
  9. A darabos mártást átszedjük a botmixer poharába vagy csőrös kiöntőbe, pépesítjük, majd hozzákeverjük a pirított szalonnát. A mártást melegen tartjuk.
  10. A hússzeleteket mindkét oldalukon lisztbe mártjuk, nagy serpenyőben felhevített olajon, közepes lángon pirulásig sütjük.
  11. Közben a kroketteket ujjnyi mély, forró olajban, közepes lángon pirosra sütjük (sütés közben fordítunk rajtuk, hogy egyenletesen süljenek), majd papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot.
  12. Személyenként 2 szelet húst tányérokra teszünk, meglocsoljuk a mártással, és melléjük rendezünk fejenként 6 krokettét.