2013. november 8., péntek

Körtés, túrós-tejfölös sütemény






Ettől a sütitől annyira elájultunk mindannyian, hogy az már biztos, hogy egyike lesz azoknak az édességeknek, ami bekerül a családi kedvencek közé, és az elkövetkezendő években többször is elkészül majd.
A recept egyébként ismét egy német oldalról származik, és amikor megláttam, azonnal beleszerettem. Az örömöm aztán kicsit lehervadt, amikor kiderült, hogy elég rendesen el van írva a hozzávalók mennyisége. Muszáj volt hát jócskán alakítanom rajta, és elmondhatom, hogy ezzel meg is született életem egyik legfinomabb süteménye.
Kicsit elbénáztam a dolgot, és nem kerestem időben megfelelő nagyságú tepsit (sajnos nem is találtam volna), ezért egy kisebb méretűben (22x38 cm) sütöttem meg. Ki is maradt egy kisebb adag tészta és krém, ezért az előbbit lefagyasztottam, utóbbiból pedig felfújtat készítettem.
Pudingport csak elvétve használok, de ha hébe-hóba belecsempésszük a sütibe, abba nem fogunk belehalni. Aki azonban nagyon ellene van, az helyettesítse étkezési keményítővel és tegyen a krémbe vaníliakivonatot vagy több vaníliát.






Hozzávalók kb. 32x39 cm-es tepsihez:

Tésztához:
37,5 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1 tojás
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
2 ek. zsemlemorzsa

Körtekompóthoz:
1 kg keményebb körte (pl. Kieffer/Kiffer, tisztítva mérve)
1 citrom leve
2,5 dkg vaj
1 ek. cukor

Töltelékhez:
50 dkg túró
35 dkg tejföl
5 tojás
22 dkg cukor
2 cs. vaníliaízű pudingpor
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor

Tetejére és a tálaláshoz:
10 dkg durvára darált mandula vagy mandulapehely
5 dkg vaj
4 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. (Tapasztalatom szerint, ha az összeállítás után azonnal kinyújtjuk a tésztát, akkor nem reped annyira, ezért én rögtön a tepsibe igazítom, és tepsistől teszem be a hűtőbe.)
  2. A meghámozott körtét negyedekre vágjuk, a magházat kivesszük, a gyümölcshúst feldaraboljuk és lábasba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva 5 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük. A megfőtt gyümölcsöt leszűrjük és kihűtjük.
  3. A krémhez a tojást villával felverjük, szétnyomkodjuk benne a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a pudingport, a kikapart vaníliamagokat, majd összekeverjük és robotgéppel kicsit felhabosítjuk.
  4. A tésztát lisztezett felületen a tepsi méreténél kb. 3 cm-rel nagyobbra nyújtjuk (vagy utólag készítjük el a széleket), belehelyezzük a kivajazott, liszttel behintett tepsibe, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  5. A körtedarabokat elosztjuk a tésztán, rásimítjuk a tejfölös túrókrémet, és 175°C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük
  6. A sütőből kivéve elosztjuk rajta a felkockázott vajat, megszórjuk szeletelt mandulával, porcukorral, és 200°C-ra emelve a sütő hőmérsékletét, további 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. A tepsit rácsra tesszük és a süteményt így hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük és vaníliás cukorral ízesített tejszínhabot kínálunk mellé.
Tipp:
Ha másnak is csak akkora tepsije van, mint nekem, akkor a tésztát 30 dkg liszt + 20 dkg vaj + 10 dkg cukorból készítse, és a krémet pedig 40 dkg túró + 25 dkg tejföl + 4 tojás + 20 dkg cukor + 1,5 cs. pudingporból. A körte mennyiségét pedig 70 dkg-ra csökkentse.