2014. május 27., kedd

Gyömbéres-vaníliakrémes rizs földieperrel






Szégyen, nem szégyen, ismét bolti tejberizsalapot használtam, mert egyszerűen képtelen vagyok jó tejberizst készíteni házilag. Ez van sajnos. A bolti változatnak egyetlen előnye van: hamar megvan vele az ember. Jó-jó, van még egy másik előnye is: szerintem nagyon finom. :D Nekünk mindenesetre jobban ízlik, mint a házi, pedig amúgy mindenben a házi készítésűre esküszöm, de ez a kivétel, talán éppen azért, mert antitálentum vagyok a házi tejbepapi gyártásban. Aki viszont ügyes ezen a téren, az nyugodtan készítse házilag, sőt igazából jobban is teszi, ha elkerüli a boltnak azt a bizonyos polcát, ahol ez a papialap büszkén virít.
De azt legalább elmondhatom, hogy a házi puding készítésében nem vagyok béna, szóval ez a desszert csak félig ciki. :D










Hozzávalók 3 személyre:
 
Vaníliakrémes rizshez:
1 kis tojás
5 dl tej
5,5 dkg nyírfacukor
2 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
őrölt gyömbér (én 1 mk-nyit tettem bele)
1 zacskó vaníliás tejberizsalap (nálam Dr. Oetker)
2,5 dkg vaj

Epres réteghez:
25 dkg földieper
1 ek nyírfacukor

Tetejére:
13 dkg földieper
kb. 70 ml eperlé
1,5-2 lap zselatin

elkészítés:


  1. A vaníliakrémhez a tojást 2,5 dkg cukorral habosra kavarjuk, simára dolgozzuk benne a lisztet, és felöntjük 0,5 dl tejjel.
  2. A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt beletesszük egy másik adag 0,5 dl tejbe, és felforrósítjuk (nem kell felforralni).
  3. A tejet levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a vanília héját, lassan adagolva hozzákeverjük a tojásos-cukros-lisztes tejet, majd visszatesszük a tűzre, a lángot mérsékeljük alatta, és krémmé főzzük. Miközben a krém hűl, többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be. Hűlni hagyjuk.
  4. A rizshez 4 dl tejet 3 dkg cukorral felforralunk, majd elzárjuk alatta a lángot, kézi habverővel jól elkeverjük benne a tejberizsalapot hozzákeverjük a gyömbért is, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a rizs megpuhuljon.
  5. Amíg a tejberizs még forró, jól elkeverjük benne a puha vajat, majd teljesen kihűtjük.
  6. A vajas tejberizshez hozzákeverjük a kihűlt vaníliakrémet.
  7. Az epres réteghez és a desszert tetejére szánt epret kicsumázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk, kiveszünk belőle 25 dkg-nyit, és ezt egy lábosban a cukorral 1 perc alatt összefőzzük. Kihűtjük, majd leszűrjük, és a levét egy tálban felfogjuk.
  8. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd az eperlét felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hűlni hagyjuk.
  9. Miközben az eperzselé hűl, előkészítjük a desszertes kelyheket: a poharak aljába teszünk 1-1 szűk evőkanálnyi cukros epret, erre rákanalazunk 2-2 ek vaníliakrémes rizst, majd megint egy réteg eper következik, amit ismét 1-1 réteg rizs követ.
  10. A desszert tetejére ráhalmozzuk a friss eperdarabokat, amit meglocsolunk 3-3 ek eperzselatinnal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, és tálaláskor tetszés szerint mentalevéllel vagy citromfűvel díszítjük.