2016. január 20., szerda

Almás-fahéjas teakrémmel töltött fánk







A fánkról nekem mindig a gyerekműsoros évek jutnak az eszembe. Amikor ui. interaktív zenés mesékkel jártam az országot, farsang idején néhány óvodában a kedves daduskanénik jó pár darab fánkkal lepték meg a kollégámat és engem, amit rendszerint elcsomagoltak nekünk az útra. Főleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ovik jeleskedtek az efféle meglepetésekben, és olyankor hatalmas vigyorral az arcomon ültem be a kocsiba, és a hazafelé vezető úton boldogan majszoltam a frissen sült finomságot. A fánk szeretete egyébként kis óvodás koromra nyúlik vissza – hogy ennél az intézménynél maradjak –, és már az első kóstolás után tudtam, hogy a fánk és köztem örök barátság köttetett. :D Ehhez képest csak tavaly sütöttem először élesztős fánkot, és már elsőre megvariáltam egy kis batátával. A hagyományos fánk azonban ezidáig váratott magára. Persze most is van benne egy kis csavar, ui. nem lekvárral töltöttem, hanem saját magam főzte krémmel, ami nem csak azért jobb, mert nem bolti pudingból van, hanem mert teafűből készült. A teakrémmel már korábban sikerült ismeretséget kötni, de ezúttal nem fekete teából, hanem gyümölcsösből főztem. Azt hiszem, az ezzel a krémmel töltött fánk most az első számú kedvencem az ilyen típusú édességek közül. :) Érdekes módon Anyát nem varázsolta el a puding – amin én őszintén meglepődtem, és elnyúlt képpel bámultam rá –, de hát kinek a pap, kinek a paplan. :D Lényeg, hogy én imádtam. :)







 

Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
2 dkg cukor
1 tojás
1 tojássárgája
egy csipet só
2 dkg vaj (felolvasztva)
1 ek. rum
½ cs. vaníliás cukor
½ citrom lereszelt héja vagy 1 mk. porrá őrölt citromhéj
1 dkg friss élesztő
kb. 1 dl tej
kókuszolaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz

Töltelékhez (kb. 20 dkg-hoz):
2,5 dl tejszín
2 filter almás-fahéjas teafű (kb. 4 g)
3,5 dkg cukor
½ cs. vaníliás cukor

elkészítés:
  1. A tésztához a liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd 1 csipet cukorral és kevés langyos tejjel simára keverjük. A felületét megszórjuk kevés liszttel, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojássárgáját az egész tojással és a cukorral robotgéppel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a rumot, a többi tejet, és kézi habverővel felhabosítjuk.
  3. A tojásos keveréket az élesztős liszthez öntjük, megsózzuk, kissé összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és a robotgép dagasztató szárával 5-10 perc alatt tésztává dagasztjuk.
  4. A felületét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarva kelesztjük 20 percet, majd liszttel megszórt munkafelületen – ezúttal kézzel – újra megdagasztjuk. A tésztát ismét tálba tesszük, megszórjuk liszttel, és letakarva 1 órát kelesztjük.
  5. A töltelékhez a tojássárgáját a liszttel simára kavarjuk. A tejszínt a teafűvel felforraljuk, majd leszűrjük és hozzákeverjük a kétféle cukrot. (A teafüvet benne is hagyhatjuk a tasakjában, de akkor érdemes 10 percig áztatni a forró tejben.)
  6. A teaízű cukros tejet vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos masszához, majd visszatesszük a tűzre, és folytonos keverés mellett krémmé főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni, majd csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 6-7 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  8. A kiszaggatott tésztaköröket liszttel megszórt tálcára sorakoztatjuk, és letakarva 30 percet kelesztjük. A megkelt fánkok aljáról leseperjük a lisztet.
  9. Nagy lábasban 160-170°C-osra forrósítjuk az olajat (ha az olajba tartott fakanál körül buborékok képződnek, akkor az olaj megfelelő hőmérsékletű), és lefedve, hármasával/négyesével 1-2 perc alatt kisütjük a fánkok egyik oldalát (a tetejük legyen alul!). Megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük további 1-2 percig. (Nagyon kell vigyázni a kókuszolajjal, nehogy megégjenek a fánkok, ahogy az sajnos nálam meg is történt.)
  10. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, majd egymás után betöltjük a pudinggal. A fánkok mindkét felét meghintjük porcukorral, és tálaljuk.

Megjegyzés:
Fontos, hogy mielőtt nekikezdünk a fánkkészítésnek, előtte minden hozzávalót hagyjunk szobahőmérsékleten.
Előfordulhat, hogy kimarad egy kis krém, amit a fánkok mellé is kínálhatunk, mert ami benne van, az sosem elég. :D