2016. január 20.

Almás-fahéjas teakrémmel töltött fánk








A fánkról nekem mindig a gyerekműsoros évek jutnak az eszembe. Amikor ui. interaktív zenés mesékkel jártam az országot, farsang idején néhány óvodában a kedves daduska nénik jó pár darab fánkkal lepték meg a kollégámat és engem, amit rendszerint elcsomagoltak nekünk az útra. Főleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ovik jeleskedtek az efféle meglepetésekben, és olyankor hatalmas vigyorral az arcomon ültem be a kocsiba, és a hazafelé vezető úton boldogan majszoltam a frissen sült finomságot. A fánk szeretete egyébként kis óvodás koromra nyúlik vissza – hogy ennél az intézménynél maradjak –, és már az első kóstolás után tudtam, hogy a fánk és köztem örök barátság köttetett. Ehhez képest csak tavaly sütöttem először élesztős fánkot, és már elsőre megvariáltam egy kis batátával. A hagyományos fánk azonban ez idáig váratott magára. Persze most is van benne egy kis csavar, ui. nem lekvárral töltöttem, hanem saját magam főzte krémmel, ami nem csak azért jobb, mert nem bolti pudingból van, hanem mert teafűből készült. A teakrémmel már korábban sikerült ismeretséget kötni, de ezúttal nem fekete teából, hanem gyümölcsösből főztem. Azt hiszem, az ezzel a krémmel töltött fánk most az első számú kedvencem az ilyen típusú édességek közül. :) Érdekes módon Anyát nem varázsolta el a puding – amin én őszintén meglepődtem, és elnyúlt képpel bámultam rá –, de hát kinek a pap, kinek a paplan. :D
Minden esetre érdemes kipróbálni, hátha más is annyira fogja szeretni, mint én. ;)








Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
2 dkg cukor
1 tojás
1 tojássárgája
1 csipet só
2 dkg vaj (felolvasztva)
1 ek. rum
½ cs. vaníliás cukor
½ citrom lereszelt héja vagy 1 mk. porrá őrölt citromhéj
1 dkg friss élesztő
kb. 1 dl tej
kókuszolaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz

Töltelékhez (kb. 20 dkg):
2,5 dl tejszín+tej (fele-fele arányban)
2 filter almás-fahéjas teafű (kb. 4 g)
3,5 dkg cukor
½ cs. vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 dkg liszt

elkészítés:
  1. A hozzávalókat 1 órán át szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. A tésztához az átszitált liszt közepében kialakított mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral, kevés langyos tejjel simára keverjük. A felületét megszórjuk kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A tojássárgáját az egész tojással és a cukorral robotgéppel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a rumot, a maradék tejet, és kézi habverővel felhabosítjuk.
  4. A tojásos keveréket az élesztős liszthez öntjük, megsózzuk, kissé összekeverjük, majd beletesszük az olvasztott vajat. A robotgép dagasztató szárával 5-10 perc alatt tésztává dagasztjuk.
  5. A tészta felületét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarva 20 percet kelesztjük, majd liszttel hintett felületen kézzel újra megdagasztjuk. A tésztát tálba tesszük, és letakarva 1 órát kelesztjük.
  6. A töltelékhez a tojássárgáját a liszttel simára kavarjuk. A tejes tejszínt a teafűvel együtt felforraljuk, majd leszűrjük és hozzákeverjük a kétféle cukrot. (A teafüvet benne is hagyhatjuk a tasakjában, de akkor érdemes 10 percig áztatni.)
  7. A teaízű cukros tejszínt vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos masszához, majd visszatesszük a tűzre, és folytonos keverés mellett krémmé főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni, majd csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk.
  8. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 6-7 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  9. A kiszaggatott tésztaköröket liszttel megszórt tálcára sorakoztatjuk, és letakarva 30 percet kelesztjük. A megkelt fánkok aljáról leseperjük a lisztet (az olajban ui. hajlamos ráégni).
  10. Az olajat nagy lábasba öntjük, 160-170°C-osra forrósítjuk (ha az olajba tartott fakanál körül buborékok képződnek, akkor megfelelő hőmérsékletű), és hármasával/négyesével – a felső felükkel lefelé – beletesszük a fánkokat. 1-2 perc alatt kisütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük további 1-2 percig. (Vigyázat, kókuszolajban hamarabb megsülnek!)
  11. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, megtöltjük őket a pudinggal, majd mindkét felüket meghintjük porcukorral. Tálaljuk.

Megjegyzés:
Előfordulhat, hogy kimarad egy kis krém, amit a fánkok mellé is kínálhatunk, mert ami benne van, az sosem elég. :D