2012. július 31., kedd

Őszibarackos túrótorta







A múltkori tortámhoz mangó kellett, de az egyik rohadt volt, ezért a Kedvesemet elszalajtottam a boltba, hogy biztonság kedvéért vegyen pár szem őszibarackot, hátha a másik mangó is cserben hagy. Szerencsére akkor mégsem kellett felhasználnom a barackot, ezért később sort keríthettem erre a sütire. A már többször is emlegetett süteményes könyvemben sajnos csak 3 db őszibarackos recept van. Mivel az egyiket korábban már elkészítettem, a másikhoz meg csak igazi rumot akarok majd használni, ami most épp nem volt itthon, ezért csak a harmadik jöhetett szóba. Ehhez pedig megvolt minden hozzávaló. Igaz, ez is túrótorta, de mivel imádom a túrót, így ez egyáltalán nem volt probléma. Úgy vettem észre, másnak sem okozott gondot. A baj forrása egészen más volt. A tészta sehogy sem akart összeállni, ezért saját szakállamra egy tojással megoldottam a dolgot. A barack húsát meg alig tudtam lefejteni a magjáról, ráadásul ismét szembe találkoztam a rohadt belsővel, ám de éretlen külsővel, amit legkívül fonnyadt barackhéj takart. Ezért a széttrancsírozásos technika alkalmazása után ismét szirupos főzés következett, amihez a megmaradt mangólé éppen jól jött. Ezek után már gyerekjáték volt a többi lépés.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
8 dkg túró
1 tojás (eredetileg nem kell bele)
3 ek tej
3 ek napraforgóolaj
3 dkg cukor
20 dkg liszt
2 tk sütőpor
vaj a forma kikenéséhez

Töltelékhez:
1 dl tejszín
10 dkg cukor
2 ek vaníliás cukor
3 tojás
1 ek étkezési keményítő
2 ek búzadara
42 dkg túró
50 dkg őszibarack
1 ek porcukor a díszítéshez

elkészítés:

  1. A túrót áttörjük, kiveszünk belőle 8 dkg-ot és összekeverjük a tojással, a tejjel, az olajjal és a cukorral.
  2. A lisztet a sütőporral elvegyítjük és az előbbi túrós masszával összegyúrjuk.
  3. A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott kapcsos tortaformát úgy béleljünk ki vele, hogy 3 cm-es pereme legyen.
  4. A tejszínt a cukrokkal összekeverjük és a szétválasztott tojások sárgáját is hozzáadjuk.
  5. A keményítőt a búzadarával elkeverjük és a túróval együtt a tejszínes tojássárgához adjuk.
  6. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan az előbbi masszába fortgatjuk.
  7. Az őszibarackot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, megfelezzük és kimagozzuk.
  8. A túrós massza egyharmadát a tésztára kenjük, a barackokkal kirakjuk és rásimítjuk a maradék krémet.
  9. Előmelegített sütő alsó részére tesszük, majd pedig, ha megsült, kikapcsolt sütőben 10 percig hagyjuk pihenni.
  10. Miután a sütemény kihűlt, meghintjük porcukorral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45 perc









Nutella torta vaníliás tejkrémmel





Egy Nutellás receptjátékra ezzel a tortával neveztem be, amikor még gyerekcipőben járt a sütési tudományom. Akkor különdíjat kaptam érte. Sőt, amikor valaki más is elkészítette, és megkóstoltatta azt egy neves étterem cukrászával, a tortám akkor nagy dicséretet kapott. Meg is lepett a dolog, de nagyon örültem neki.
Az alaptészta akkori gyávaságom eredményeként - mivel még nem mertem fejlesztgetni, nehogy elronstak valamit - megegyezik a Sport muffinoméval, csak ebben nincs Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami kimondottan hízelgő számomra.
Amennyiben a vaníliás krémet snassznak ítéljük, cukorral kikevert vajas krémet vagy tejszínhabot is csempészhetünk bele. Megítélésem szerint így még dobhatunk rajta egyet.


Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tésztához:
23 dkg liszt
2 és fél ek cukrozatlan kakaópor
2 tk sütőpor
kevés szódabikarbóna (elmaradhat)
8 dkg dió
10 dkg mazsola
2 tojás
14 dkg cukor
2 pohár (175g-os) natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
vaj a forma kikenéséhez

Nutellás krémhez:
3 dl tej
2 és fél ek étkezési keményítő
2 csapott ek cukor
4 ek Nutella

Vaníliás tejkrémhez:
3 dl tej
2 és fél ek étkezési keményítő
3 ek cukor
1 rúd vanília kikapart magja

Díszítéshez:
2 dkg vágott mandula

elkészítés:

  1. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a szódabikarbónával jól elkeverjük, a mazsolát és az apróra vágott diót is beleforgatjuk, majd ezt a lisztes keveréket egy konyhai mérleg segítségével megfelezzük.
  2. 1 tojást 7 dkg cukorral kicsit kikeverünk, 0,5 deci olajat és 1 pohár joghurtot öntünk hozzá, összekeverjük, majd beleöntjük a már megfelezett lisztes keverék egyik adagját. Jól összedolgozzuk.
  3. A kis kapcsos tortaformát kivajazzuk, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el.
  4. Ha a tészták kihűltek, megfelezzük őket (a 2. adag tészta akár egyben is maradhat, mint nálam; így 3 tortalap lesz).
  5. A Nutellás krémhez a 3 dl tejet a keményítővel és a cukorral kis lángon sűrű krémmé főzzük, majd belekeverjük a Nutellát. Hűlés közben többször is megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  6. A másik krémhez szintén besűrítjük a cukros tejet, de előzőleg beletesszük a vaníliarúd kikapart magját és a vanília esszenciát. Hűlni hagyjuk.
  7. Ha a krémek kihűltek, (3 tortalap esetén) az egyik tortalapot először a Nutellás krémmel kenjük meg (a torta oldalának és tetejének kenéséhez kb. 3 evőkanálnyit félreteszünk), majd rátesszük a tészta másik felét. Ezután a vaníliás krém következik, amit a 3. tortalappal beborítunk.
  8. A kimaradt Nutellás krémmel vékonyan bekenjük a tortát, majd pirított mandulával megszórjuk a tetejét. 1 órán át hűvös helyen dermedni hagyjuk.

sütési hőfok: 180° C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 2x35 perc






Nektarinos sajttorta diós tésztában







Ez az a torta, amit szinte elsőként sütöttem meg egy ismert receptes oldalról, s bár akkor sikerült szinte teljesen elrontanom, mégis innen datálódik a Samy sütijei iránt érzett erőteljes szinpátiám. Elhatároztam, hogy újra elkészítem. Mivel pár próbálkozás után világossá vált, hogy a kekszes alap soha nem lesz a kedvencünk, úgy döntöttem, hogy maradok a jól bevált omlós tésztánál, de ezúttal diót is keverek bele. Izgatottan ültem a sütő előtt, és árgus szemekkel figyeltem a torta alakulását. Saját szakállamra az alufóliát én biza' levettem róla egy idő után, mert 150 fokon sehogy sem akart volna pirulni. Talán nem is szükséges bebarnulnia, de én így szerettem volna. Fittyet hányva a korábbi intelmekre, az uccsó 15 percben galád módon még 30 fokkal feljebb is állítottam a hőfokot.
Mindezek tetejébe véletlenül elsiklottam Samy ajánlata fölött is, hogy a tortát zárt sütőben kell kihűteni. Eredmény: a gyönyörű, magas sütike közepe hűlés közben bezuhant, és a pereméhez képest picit alacsonyabb lett. Sebaj, ott volt a barack, ami szépen kitöltötte a krátert. Mindent összegezve igen is jól sikerült, a csodásan könnyű krém pedig kevés hűtés után is egyben maradt. Semmit sem csinálnék másként, csak a zárt sütős részt. Ez lett Anyukám névnapi tortája.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
18 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg darált dióbél
10 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg vaj

Krémhez:
5 tojás
15 dkg nádcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20 %-os tejföl
50 dkg mascarpone
2 ek citromlé

Díszítéshez:
5 db közepes nagyságú nektarin
kevés porcukor (ha a barack nem elég édes)

elkészítés:

  1. A lisztet, a keményítőt és a diót tálba tesszük, majd a tojást, a cukrokat és a kisebb darabokra vágott vajat is hozzáadva tésztát gyúrunk belőle.
  2. A nyers tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, majd kevés liszttel megszórt felületen tortaforma nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy a pereme legalább 5 cm magas legyen, és belefektetjük a sütőformába. (A peremét külön is elkészíthetjük, majd összedolgozzuk a tészta aljával.)
  3. Az omlós tésztát 15 percig elősütjük.
  4. A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáöntjük a citromlevet és a tejfölt, majd a mascarponét is simára keverjük benne.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a krémbe és az elősütött tésztára öntjük.
  6. A tetejét elsimítjuk és alufóliával letakarva visszatoljuk a sütőbe.
  7. A sütési idő utolsó 15 percében levesszük róla az alufóliát (ekkor lehet tűpróbázni) és addig sütjük tovább, amíg a teteje kissé megbarnul.
  8. Ha elkészült, kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy a torta a sütőben hűljön ki.
  9. Ha csak másnap fogyasztjuk, akkor a nektarinszeletek nélkül másnapig hűtőbe tesszük és csak ezután díszítjük.
  10. A díszítéshez a barackokat pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, megfelezzük és a gyümölcs húsát cikkekre vágjuk.
  11. A nektarinszeleteket körben kissé egymásra helyezzük, amíg teljesen befedik a tortát. (Ha a barack nem elég édes, porcukorral meghintjük.)
  12. A süteményt min. 3 órára hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük.

sütési hőfok: 150°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 80 perc












Málnás túrótorta





Egyik nagy kedvencünk az alj nélküli túrós sütemény, és én ezúttal gyorsan elkészíthető, de jól bevált tortára vágytam. Az Anyáék kertjéből való utolsó adag málna már nem volt annyira ízletes, süteménybe viszont még éppen megfelelt, és feldobta a megszokott sütit.


Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg túró
5 dkg vaj
4 ek porcukor
1 nagy tanyasi tojás
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 ek búzadara
2 csapott ek liszt
csipet só
1 tk sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg málna
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Tetejére:
1 kisebb tojás
1 ek tejföl
1 csapott ek liszt
porcukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. A puha vajat a cukrokkal habosra keverjük és alaposan elkeverjük benne a tojást.
  2. Hozzáadjuk a túrót, a citrom héját és levét, ill. a sütőporral, szódabikarbónával és liszttel elkevert búzadarát.
  3. A kivehető aljú vagy kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk és a formában egyenletesen eloszlatjuk a túrós masszát.
  4. A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük és körben kirakjuk vele a tésztát.
  5. A tojást villával felverjük, simára keverjük benne a tejfölt, majd a lisztet és a torta tetejére öntjük. Ha maradt ki málnánk, még tehetünk a tojásos tejfölös öntetre is.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük. (Hurkapálcikával ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
  7. A süteményt rácson hagyjuk kihűlni, majd meghintjük porcukorral. Friss málnát is kínálhatunk mellé.

sütési hőfok: 175ºC
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 35 perc
 





Málnás-marcipános túrótorta









Mindenképpen valami könnyű, nem túl édes, krémes tortát szerettem volna sütni vasárnapra. A marcipánt is fel akartam használni. Túróm is volt, így hamar kialakult, hogy mi lesz a desszert. Nagyon kíváncsi voltam, megy-e hozzá a marcipán, és kimondottan élveztem, amikor a nyújtófával iszonyú vékonyra sikerült kinyújtani mindenféle szakadások nélkül. Igazából vastagabbra jobb lett volna, de nekem egyszerűen nem volt több masszám, ennyiből kellett gazdálkodnom. A receptbe már többet írtam – elbírja. :)
Amikor megkóstoltuk a sütit, a meglepetés erejével hatott ránk a tejfölös túró és a marcipán harmonikus ízkombinációja, mert kiemelik egymást. Enélkül már nem is tudnám elképzelni.
Aki a hígabb állagú málnazselét szereti, az csak fél zacskó dzsemfixet tegyen bele.













Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
3 tojás
7 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. napraforgóolaj
1 ek. fehérborecet/almaecet/citromlé
10 dkg liszt
2 csapott tk. sütőpor

Krémhez:
25 dkg túró
60 dkg 20%-os tejföl
6 ek. porcukor
15 dkg málna
2 ½ cs. zselatin fix
25 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
50 dkg málna
20 dkg befőzőcukor extra 2:1
1 cs. dzsemfix extra 2:1

elkészítés:


  1. A tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a fehérborecet, és összekeverjük a sütőporral elvegyített liszttel.
  2. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel óvatosan körbevágjuk a tészta széleit, és levesszük róla a karimát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A marcipánmasszából golyót formázunk, nyújtófával tortalap nagyságúra nyújtjuk, és ráhelyezzük a tésztára.
  5. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral, hozzáadjuk a zselatin fix-szet, majd beleforgatjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát.
  6. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órán át (vagy egy éjszakán keresztül) dermesztjük.
  7. A tetejére a málnát a cukorral és a dzsemfix-szel folyamatosan kavargatva nagy lángon felforraljuk, közepes lángon 3 percig főzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Rásimítjuk a krémre. Hűtőben min. 1 órán át dermesztjük.
  8. Egy késsel körben a tortaforma karimáján meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc











Ezt a tortát már többször is elkészítettem, és mindig nagy sikere van. :) Legutóbb a Kutyafül névnapjára készült, de ezúttal kis torta lett belőle, és a receptet is némileg átdolgoztam, ui. egészségesebb formában szerettem volna asztalra tenni. Így dzsemfix és zselatin fix helyett zselatinlapot használtam, a málnazselét pedig átszűrtem. Az elkészítés mozzanatai ezért némileg módosultak. Az átírt receptet is megosztom, hátha valaki inkább így készítené. A mennyiségeket a legtöbb hozzávaló esetében feleztem. Aki még egészségesebbre szeretné, és nem érzékeny rá, az cukor helyett nyírfacukrot vagy eritritet is tehet bele (utóbbinál kevesebbet kell használni), és fehér liszt helyett pedig zab-, mandula- vagy kókuszlisztet. 

Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Tésztához:
2 kis tojás
4 dkg cukor
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet
5 dkg liszt
1 mk. sütőpor

Krémhez:
12,5 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
3 ek. (kb. 6 dkg) porcukor
7,5 dkg málna
3 zselatinlap
15 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
25 dkg málna
4 ek. cukor
½ citrom leve
2 zselatinlap

elkészítés:

Az első 4 lépés megegyezik a fent leírtakkal.
  1. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral.
  2. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál tejfölös túrókrémet, majd a többi krémhez forgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát is.
  3. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órán át dermesztjük.
  4. A zseléhez a málnát a cukorral és citromlével folyamatosan kavargatva nagy lángon felforraljuk, majd 3 percig tartó főzés után elzárjuk alatta a lángot. Szűrőkanálba öntjük, és fakanál segítségével átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok (ez egy kicsit időigényesebb folyamat, de nem kivitelezhetetlen). Hűlni hagyjuk.
  5. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál felforrósított málnalekvárral, majd a többi lekvárhoz adjuk. A krémre öntjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  6. Egy késsel körben a tortaforma karimáján meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.





























Mandulás őszibaracktorta







Amikor ezt sütöttem, azon a nyáron még nem ettem egyetlen szem őszibarackot sem, pedig ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. Miután a piacról sikerült beszerezni belőle 2 kg-ot, az egyik felét süti készítésére használtam fel. A recept nem saját találmány, hanem egy 1992-es kiadású "Édességek" című gyönyörű könyvből vettem. Ezt a kiadványt zsenge leányként sokat lapozgattam, és Anyának mutogattam, hogy mit süssön belőle vasárnapról vasárnapra. Sajnos egy torta kivételével soha semmire nem került sor, ezért elhatároztam, hogy én bizony rendszeresen mazsolázgatok majd innen. Ezzel az őszibarackos sütivel indítottam, és nem csalódtam benne. Könnyű, piteszerű torta kerekedett belőle.
Díszítéshez plusz 5 dkg mandulaforgácsot ajánlok, ami nekem sajnos nem volt itthon. A recept szerint az elősütést leszámítva 25 percig kell sütni a tortát, de nekem jóval tovább tartott, ezért inkább több időt javaslok. Ez sokban függ a sütőnktől és a tortaformánk anyagától is, ezért mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjének és egyéb sütőeszközeinek jellemzőit.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
17,5 dkg puha vaj
csipet só

Töltelékhez:
1 kg őszibarack vagy nektarin
2,5 dl víz
5 dkg cukor
5 dkg vágott mandula vagy mandulaforgács
2 tojás
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20%-os tejföl
1 citrom lereszelt héja
5 dkg keményítő

elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és fóliába burkolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Miközben a tészta pihen, az őszibarackokat egy pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, félbe vágjuk és kimagozzuk.
  3. A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük a fél barackokat, 15 percig főzzük a cukros vízben, majd alaposan lecsepegtetjük.
  4. A tésztát lisztezett felületen tortaforma nagyságúra kinyújtjuk, ill. hogy szép pereme legyen, 2-3 cm széles tésztacsíkokat is nyújtunk. (Aki ügyes, az akkorára nyújtja a tésztát, hogy abból elég magas peremet kapjon.)
  5. A formát kivajazzuk, belehelyezzük a tésztát (összedolgozzuk a tésztaperemmel is) és előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
  6. A fél barackokat elosztjuk a tésztán és megszórjuk mandulával.
  7. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, a keményítőt és beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét is.
  8. A masszát ráöntjük a barackra, szépen elsimítjuk és készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé már barnulni kezd. (Esetleg tűpróbázhatjuk.)
  9. A süteményt kicsit hűlni hagyjuk, majd lekapcsolva róla a karimát, teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc




Habos túrótorta egzotikus gyümölcsökkel





Egyetlen itthoni sütis könyvemből lassan, de biztosan készülnek az édességek. Most egy gyönyörű tortán akadt meg a szemem, ami szerintem egyben az egyik legszemrevalóbb a fent említett kiadványban. Elég drága torta, és nem csak a mangó, hanem a különböző likőrök miatt is.
A mangóval megjártam sajnos, mert az egyik túlzottan érett, a másik meg még keményke volt. Előbbi a kukában végezte, mert belül már rohadt volt a szentem (nem is értem, ilyenkor miért nem adják olcsóbban – ja, mert ez Magyarország!), utóbbit pedig szirupban kellett puhára főznöm. De ez nem szegte kedvem, és muszáj is volt megcsinálnom, mert különleges alkalomra készült. Bátran ajánlom bárkinek jeles alkalmakra, mert szép és nem nehéz elkészíteni.
Ha a nem túl egészséges volta miatt nem szívesen dolgozunk zselatin fixszel, akkor a krémet a 6. pont szerint készítsük el, de a citromlevet ne tegyük bele. A citromlét 2 ek vízzel össze kell keverni, majd ráönteni a zselatinra, felmelegíteni, és kanalanként hozzá kell adni a túrókrémhez. Hűtőszekrényben félkeményre szilárdítjuk, és ezután forgatjuk hozzá a habbá vert tejszínt.
A mangó vásárlásakor nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy túlérett gyümölcsöt vegyünk; inkább legyen kissé éretlen. A keményebb mangót és a mangót általában úgy tudjuk könnyen szeletekre vágni, ha hosszában a magjáig bevágjuk. A gyümölcshúst nem érdemes lefeszegetni a magról, mert tönkretesszük vele a gyümölcsöt. Késsel szép vékony szeleteket lehet vágni, ha a kezünkben tartjuk, és balról jobbra haladva mindig a magig bevágjuk a húsát. Ha kisebb, esztétikusabb szeleteket szeretnénk, akkor a meglévő hosszú szeletekből kisebb pogácsaszaggatóval vagy likőrös pohár szájával félköröket vághatunk ki. Én egy hosszú szeletből 2 db kicsit tudtam kreálni.
Ha a mangó nem elég érett, nyugodtan megfőzhetjük a szeleteket: 4-5 dkg cukorból 1 citrom levéből és annyi vízből, amennyi a mangószeleteket ellepi szirupot készítünk, 10 percen át ebben főzzük a gyümölcsöt, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A kihűlt szeletekkel kirakjuk a tortát. A szirupot felhasználhatjuk egy másik sütihez.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
kis csipet só
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg őrölt mandula/mogyoró
2 ek mandula-/mogyorólikőr/tiramisu krémlikőr

Krémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl natúr joghurt
14 dkg cukor
0,4 dl tojáslikőr
1 citrom
2 cs. instant zselatin fix
2,5 dl tejszín

Töltelékhez és díszítéshez:
3-4 kiwi
1 nagy mangó/2 sárga húsú őszibarack
2,5 dl tejszín
1 ek porcukor
1 cs. habfixáló (elmaradhat)
3 ek szeletelt mandula

elkészítés:
  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből pici sóval kemény habot verünk, a sárgáját a cukrokkal fehéredésig keverjük.
  2. A lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát alaposan összevegyítjük és a fehérjehabbal együtt apránként, óvatosan a cukros tojásba forgatjuk.
  3. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  4. Ha a piskóta kihűlt, meglocsoljuk a likőrrel és visszakapcsoljuk rá a tortaforma peremét.
  5. A mangót és a kivit meghámozzuk, felszeleteljük és körkörösen kirakjuk velük a tortát (egy kör mangó, egy kör kivi stb.).
  6. A krémhez a túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a mascarponét, a joghurtot, a cukrot, a likőrt, a citrom reszelt héjat és levét és a zselatin fixet, majd a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
  7. A krémet egyenletesen a tortalapra simítjuk, a forma alját óvatosan megütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék.
  8. A torta oldalát körben beszórjuk pirított mandulaforgáccsal (aki akarja, előtte kevés tejszínhabbal bevonhatja).
  9. A torta tetejére körben tejszínhabot nyomunk, feldíszítjük a megmaradt gyümölcsszeletekkel és a kész süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc







Fehér csokoládés Jetty torta marcipánnal






Anya gyerekkorom óta szinte minden szülinapomra Jetty tortát készít. Évekig a tésztás aljával együtt csinálta, de én mindig a tányéron hagytam, és csak a krémes részt faltam be. Egyszer megkérdeztem tőle, nem lehetne-e tészta nélkül. „Dehogynem!” - szólt a felelet, és onnantól kezdve alj nélkülit csinált. Idén először azonban én sütöttem meg a saját szülinapi tortámat. Nincs ebben semmi szentségtörés, hiszen a meglepi számomra soha nem a torta, hanem az ajándék, ami mellé jár. A Jetty-n pedig némileg változtattam, hiszen ha már rám ruházódott a készítése, akkor miért ne dobhatnám fel egy kis saját ötlettel. Az ételfestéktől mindig berzenkedtem, s bár természetes festőanyagokkal is lehet dolgozni, én ezúttal bolti ételfestéket választottam a piros szín esetében. Szereztem is némi rálátást a vele való színezés terén. Gyertya nem került a tortámra, mert ha az éveim számát nézzük, lassan már rá se férne.


Hozzávalók 24x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
2 ek kakaópor
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor

Masszához:
a megsütött tészta darabokra törve
20 dkg margarin (kivételesen nem vaj, mert az túl keményre dermed)
20 dkg porcukor
10 dkg dióbél
3 ek rum
4 ek házi meggydzsem

Töltelékhez:
10 dkg cukrozott marcipánmassza
3 mk piros színű ételfesték

Díszítéshez:
20 dkg fehér csokoládé
néhány kocka étcsokoládé
pár csepp napraforgóolaj
kevés tej
5 dkg pirosra színezett marcipánmassza
5 dkg marcipánmassza
1 mk kakaópor + a hempergetéshez

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáütjük a tojásokat, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.
  2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kisebb darabokra törjük.
  3. A masszához a margarint a porcukorral kikeverjük, összedolgozzuk az összetört tésztával, majd belekeverjük a rumot, a dzsemet és az apróra tört dióbelet is.
  4. A masszát megfelezzük és az egyik adagot vizes kézzel, 18 vagy 20 cm átmérőjű, kivehető aljú vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk és a felszínét elsimítjuk. (A forma aljába előzőleg sütőpapírt teszünk, hogy később tányérra tudjuk csúsztatni a sütit.)
  5. A marcipán színezéséhez kis adagokban a marcipánhoz adjuk az ételfestéket és alaposan összedolgozzuk, hogy homogén színe legyen. Lecsípünk belőle 5 dkg-ot a díszítéshez. (A színezést por ételfesték+tiszta szesz keverékével is megoldhatjuk.)
  6. A színezett marcipánt porcukorral meghintett háztartási fóliára tesszük, tetejét is megszórjuk kevés porcukorral, hogy ne ragadjon, 3 mm vékonyságúra nyújtjuk és ráhelyezzük a formába simított masszára. (Ha van másik kapcsos tortaformánk, annak karimájával könnyen kivágható a kör alakú marcipán.)
  7. A massza másik felével beborítjuk a marcipánt, szépen elsimítjuk a tetejét, késsel óvatosan körbevágjuk a massza oldalát, hogy elváljon a formától, levesszük róla a karimát és a süteményt tortarácsra vagy tányérra tesszük.
  8. A fehér csokit gőz fölött, vagy vízzel teli edénybe állított pohárkában megolvasztjuk, ráöntjük a torta közepére és a rácsot oldalt megfogva, gyorsan körkörösen mozgatjuk. A csoki így szépen eloszlik a tortán anélkül, hogy elsimító kártyával hozzáérnénk.
  9. A torta oldalára lefolyt csokit is szépen elkenjük és kb. 30 percig hűtőben dermesztjük.
  10. A maradék piros marcipánt is kinyújtjuk, porcukorba mártott különböző méretű kupakokkal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kis körök alját vízzel megkenjük, és tetszés szerint elhelyezzük őket a tortán.
  11. Az étcsokit megolvasztjuk, kevés tejjel lazítjuk, adunk hozzá olajat, hogy fényes legyen és kanállal bevonalkázzuk a torta tetejét.
  12. A natúr marcipánmasszát kakaóporral színezzük, homogénre gyúrjuk, kígyót formázunk belőle, 6 egyenlő részre osztjuk, majd golyókat gömbölyítünk belőlük.
  13. 3 db golyóbist kakaóporba mártunk és a többivel együtt imitt-amott elhelyezzük a tortán. (A még folyékony étcsoki csíkokra szépen fel lehet ragasztani, vagy vízzel megkenve a pöttyökre is tehetjük.)
  14. A tortát fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a benne lévő margarin megpuhuljon.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc











Epres, túrós torta





Úgy kezdődött, hogy a családnak nagyon ízlett az epres joghurttortám, és úgy folytatódott, hogy napokkal később ajándékba kaptunk egy rakat epret. Megehettük volna simán megmosva és enyhén cukrozva is, de eszem ágában sem volt így tálalni. Hiszen én, mint a család újsütetű cukrászmestere belejöttem a sütésbe...azaz, hogy szerények maradjunk, csak próbálkozgatok, és szép csendben apró sikereket könyvelgetek el.
Akkor hát süssünk megint tortát – epreset! - hangzott az önfelszólítás. A neten, egy angol nyelvű oldalon találtam rá egy jópofa tortafotóra, és ez adta az alapötletet. A receptet olvasva azonban rájöttem, hogy mifelénk nem kapható jó pár olyan alapanyag, ami kellett volna hozzá. Ráadásul az ételfestéktől valamiért idegenkedem. Az én kreálmányom így aztán teljesen más lett, de nyomokban azért felfedezhető benne az eredeti. A piskóta receptjét barátnőmtől vettem át, hozzájárulását adta, egyem a szívikéjét, de aztán mégis alakítottam rajta, és ennek meg lett a negatív eredménye. Nincs mit szégyellni rajta, és én sosem szoktam eltitkolni, ha valami nem megy elsőre. A piskóta ui. kissé kemény lett a sok kakaópornak köszönhetően, de volt annyi eszem, hogy feljavítsam egy utólag hozzáadott tojással és némi cukorral.
Ha a krém túl folyós marad, bátran tegyünk bele még egy adag zselatin fixet. Az esetlegesen kimaradt krémet poharakba kanalazhatjuk, és félretehetjük későbbre. Kisebb szemű eperrel szebben lehet díszíteni egy ilyen kis méretű tortát, de nekem csak ilyen nagy kanyi epreim voltak. Plusz 200 g fehér csokival a torta oldalát is bekenhetjük. Én ennek hiányában túrókrémmel kentem körbe. Csokival szebb lenne.







Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Kakaós piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
4 ek liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
1/2 cs. sütőpor
1 csipet só

Krémhez:
50 dkg túró
15 dkg apróra vágott eper
2,5 dl habtejszín
1 cs. zselatin fix
1 citrom és 1 lime reszelt héja
1 ek frissen facsart citrom- vagy lime leve
8 ek porcukor (nádcukrot használtam)

Eperzseléhez:
25 dkg eper
2 ek dzsemfix 3:1
2 ek befőző cukor

Díszítéshez:
20 dkg fehér csoki
5 dkg étcsoki vagy tejcsoki
pár szem eper

elkészítés:
  1. A tortaformába sütőpapírt kapcsolunk és kivajazzuk és kilisztezzük.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és beleszitáljuk a kakaóport.
  3. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját habosra keverjük a cukorral.
  4. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. A felvert tojásfehérjét és a kakaós lisztet fokozatosan adagolva a tojásmasszába forgatjuk.
  6. A tésztát beleöntjük a formába és előmelegített sütőben megsütjük. Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd óvatosan 3 lapra vágjuk.
  7. A krémhez az epret kisebb darabokra vágjuk.
  8. A túrót villával áttörjük, robotgéppel elkeverjük benne a többi hozzávalót, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg felaprított epret.
  9. A zseléhez botmixerrel pépesítjük az epret, hozzáadjuk a dzsemfixet és a befőzőcukrot, és egy edényben kb. 3 percen át főzzük, majd hűlni hagyjuk.
  10. A megdermedt eperzselé egyik felét eloszlatjuk a legalsó tésztalapon, kenünk rá az epres túrókrémből, majd beborítjuk a 2. tésztalappal.
  11. A továbbiakban ugyanígy járunk el, majd a 3. tésztalappal lefedjük a 2. réteg krémet.
  12. A díszítéshez gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokit, bekenjük vele a tortát és hagyjuk kicsit dermedni.
  13. Eközben az étcsokit is megolvasztjuk, belemártogatjuk az egész eperszemeket és feldíszítjük vele a torta tetejét.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40 perc