2012. július 31., kedd

Őszibarackos túrótorta






A múltkori tortámhoz mangó kellett, de az egyik rohadt volt, ezért a Kedvesemet elszalajtottam a boltba, hogy biztonság kedvéért vegyen pár szem őszibarackot, hátha a másik mangó is cserben hagy. Szerencsére akkor mégsem kellett felhasználnom a barackot, ezért később sort keríthettem erre a sütire. A már többször is emlegetett süteményes könyvemben sajnos csak 3 db őszibarackos recept van. Mivel az egyiket korábban már elkészítettem, a másikhoz meg csak igazi rumot akarok majd használni, ami most épp nem volt itthon, ezért csak a harmadik jöhetett szóba. Ehhez pedig megvolt minden hozzávaló. Igaz, ez is túrótorta, de mivel imádom a túrót, így ez egyáltalán nem volt probléma. Úgy vettem észre, másnak sem okozott gondot. A baj forrása egészen más volt. A tészta sehogy sem akart összeállni, ezért saját szakállamra egy tojással megoldottam a dolgot. A barack húsát meg alig tudtam lefejteni a magjáról, ráadásul ismét szembe találkoztam a rohadt belsővel, ám de éretlen külsővel, amit legkívül fonnyadt barackhéj takart. Ezért a széttrancsírozásos technika alkalmazása után ismét szirupos főzés következett, amihez a megmaradt mangólé éppen jól jött. Ezek után már gyerekjáték volt a többi lépés.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
8 dkg túró
1 tojás (eredetileg nem kell bele)
3 ek. tej
3 ek. napraforgóolaj
3 dkg cukor
20 dkg liszt
2 tk. sütőpor
vaj a forma kikenéséhez

Töltelékhez:
1 dl tejszín
10 dkg cukor
2 ek vaníliás cukor
3 tojás
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. búzadara
42 dkg túró
50 dkg őszibarack
1 ek. porcukor a díszítéshez

elkészítés:
  1. A túrót áttörjük, kiveszünk belőle 8 dkg-ot és összekeverjük a tojással, a tejjel, az olajjal és a cukorral.
  2. A lisztet a sütőporral elvegyítjük és az előbbi túrós masszával összegyúrjuk.
  3. A tésztát kinyújtjuk, és egy kivajazott kapcsos tortaformát úgy béleljünk ki vele, hogy 3 cm-es pereme legyen.
  4. A tejszínt a cukrokkal összekeverjük, és a szétválasztott tojások sárgáját is hozzáadjuk.
  5. A keményítőt a búzadarával elkeverjük, és a túróval együtt a tejszínes tojássárgához adjuk.
  6. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan az előbbi masszába forgatjuk.
  7. Az őszibarackot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, megfelezzük és kimagozzuk.
  8. A túrós massza egyharmadát a tésztára kenjük, a barackokkal kirakjuk és rásimítjuk a maradék krémet.
  9. Előmelegített sütő alsó részére tesszük, majd pedig, ha megsült, kikapcsolt sütőben 10 percig hagyjuk pihenni. Miután a sütemény kihűlt, meghintjük porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45 perc




Nutella torta vaníliás tejkrémmel






Egy Nutellás receptjátékra ezzel a tortával neveztem be, amikor még gyerekcipőben járt a sütési tudományom. Akkor különdíjat kaptam érte. Sőt, amikor valaki más is elkészítette, és megkóstoltatta azt egy neves étterem cukrászával, a tortám akkor nagy dicséretet kapott. Meg is lepett a dolog, de nagyon örültem neki.
Az alaptészta akkori gyávaságom eredményeként - mivel még nem mertem fejlesztgetni, nehogy elronstak valamit - megegyezik a Sport muffinoméval, csak ebben nincs Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami kimondottan hízelgő számomra.
Amennyiben a vaníliás krémet snassznak ítéljük, cukorral kikevert vajas krémet vagy tejszínhabot is csempészhetünk bele. Megítélésem szerint így még dobhatunk rajta egyet. 

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tésztához:
23 dkg liszt
2 és fél ek. cukrozatlan kakaópor
2 tk. sütőpor
kevés szódabikarbóna (elmaradhat)
8 dkg dió
10 dkg mazsola
2 tojás
14 dkg cukor
2 pohár (175g-os) natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
vaj a forma kikenéséhez

Nutellás krémhez:
3 dl tej
2 és fél ek étkezési keményítő
2 csapott ek. cukor
4 ek. Nutella

Vaníliás tejkrémhez:
3 dl tej
2 és fél ek. étkezési keményítő
3 ek. cukor
1 rúd vanília kikapart magja
kevés vanília esszencia

Díszítéshez:
2 dkg vágott mandula

elkészítés:

  1. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a szódabikarbónával jól elkeverjük, a mazsolát és az apróra vágott diót is beleforgatjuk, majd ezt a lisztes keveréket egy konyhai mérleg segítségével megfelezzük.
  2. 1 tojást 7 dkg cukorral kicsit kikeverünk, 0,5 deci olajat és 1 pohár joghurtot öntünk hozzá, összekeverjük, majd beleöntjük a már megfelezett lisztes keverék egyik adagját. Jól összedolgozzuk.
  3. A kis kapcsos tortaformát kivajazzuk, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el.
  4. Ha a tészták kihűltek, megfelezzük őket (a 2. adag tészta akár egyben is maradhat, mint nálam; így 3 tortalap lesz).
  5. A Nutellás krémhez a 3 dl tejet a keményítővel és a cukorral kis lángon sűrű krémmé főzzük, majd belekeverjük a Nutellát. Hűlés közben többször is megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  6. A másik krémhez szintén besűrítjük a cukros tejet, de előzőleg beletesszük a vaníliarúd kikapart magját és a vanília esszenciát. Hűlni hagyjuk.
  7. Ha a krémek kihűltek, (3 tortalap esetén) az egyik tortalapot először a Nutellás krémmel kenjük meg (a torta oldalának és tetejének kenéséhez kb. 3 evőkanálnyit félreteszünk), majd rátesszük a tészta másik felét. Ezután a vaníliás krém következik, amit a 3. tortalappal beborítunk.
  8. A kimaradt Nutellás krémmel vékonyan bekenjük a tortát, majd pirított mandulával megszórjuk a tetejét. 1 órán át hűvös helyen dermedni hagyjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 2x35 perc





Nektarinos sajttorta diós tésztában






Ez az a torta, amit szinte elsőként sütöttem meg egy ismert receptes oldalról, s bár akkor sikerült szinte teljesen elrontanom, mégis innen datálódik a Samy sütijei iránt érzett erőteljes szinpátiám. Elhatároztam, hogy újra elkészítem. Mivel pár próbálkozás után világossá vált, hogy a kekszes alap soha nem lesz a kedvencünk, úgy döntöttem, hogy maradok a jól bevált omlós tésztánál, de ezúttal diót is keverek bele. Izgatottan ültem a sütő előtt, és árgus szemekkel figyeltem a torta alakulását. Saját szakállamra az alufóliát én biza' levettem róla egy idő után, mert 150 fokon sehogy sem akart volna pirulni. Talán nem is szükséges bebarnulnia, de én így szerettem volna. Fittyet hányva a korábbi intelmekre, az uccsó 15 percben galád módon még 30 fokkal feljebb is állítottam a hőfokot.
Mindezek tetejébe véletlenül elsiklottam Samy ajánlata fölött is, hogy a tortát zárt sütőben kell kihűteni. Eredmény: a gyönyörű, magas sütike közepe hűlés közben bezuhant, és a pereméhez képest picit alacsonyabb lett. Sebaj, ott volt a barack, ami szépen kitöltötte a krátert. Mindent összegezve igen is jól sikerült, a csodásan könnyű krém pedig kevés hűtés után is egyben maradt. Semmit sem csinálnék másként, csak a zárt sütős részt. Ez lett Anyukám névnapi tortája.





Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
18 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg darált dióbél
10 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg vaj

Krémhez:
5 tojás
15 dkg nádcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20%-os tejföl
50 dkg mascarpone
2 ek. citromlé

Díszítéshez:
5 közepes nagyságú nektarin
kevés porcukor (vagy a barack édességétől függően)

elkészítés:
  1. A lisztet, a keményítőt és a diót tálba tesszük, majd a tojást, a cukrokat és a kisebb darabokra vágott vajat is hozzáadva tésztát gyúrunk belőle.
  2. A nyers tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, majd kevés liszttel megszórt felületen tortaforma nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy a pereme legalább 5 cm magas legyen, és belefektetjük a sütőformába. (A peremét külön is elkészíthetjük, majd összedolgozzuk a tészta aljával.)
  3. Az omlós tésztát 15 percig elősütjük.
  4. A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáöntjük a citromlevet és a tejfölt, majd a mascarponét is simára keverjük benne.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a krémbe és az elősütött tésztára öntjük.
  6. A tetejét elsimítjuk és alufóliával letakarva visszatoljuk a sütőbe.
  7. A sütési idő utolsó 15 percében levesszük róla az alufóliát (ekkor lehet tűpróbázni) és addig sütjük tovább, amíg a teteje kissé megbarnul.
  8. Ha elkészült, kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy a torta a sütőben hűljön ki.
  9. Ha csak másnap fogyasztjuk, akkor a nektarinszeletek nélkül másnapig hűtőbe tesszük és csak ezután díszítjük.
  10. A díszítéshez a barackokat pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, megfelezzük és a gyümölcs húsát cikkekre vágjuk.
  11. A nektarinszeleteket körben kissé egymásra helyezzük, amíg teljesen befedik a tortát. (Ha a barack nem elég édes, porcukorral meghintjük.)
  12. A süteményt min. 3 órára hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük.
sütési hőfok: 150°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 80 perc







Málnás túrótorta




 
Egyik nagy kedvencünk az alj nélküli túrós sütemény, és én ezúttal gyorsan elkészíthető, de jól bevált tortára vágytam. Az Anyáék kertjéből való utolsó adag málna már nem volt annyira ízletes, süteménybe viszont még éppen megfelelt, és feldobta a megszokott sütit.

Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg túró
5 dkg vaj
4 ek. porcukor
1 nagy tanyasi tojás
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
2 ek. búzadara
2 csapott ek. liszt
csipet só
1 tk. sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg málna
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Tetejére:
1 kisebb tojás
1 ek. tejföl
1 csapott ek. liszt
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A puha vajat a cukrokkal habosra keverjük és alaposan elkeverjük benne a tojást.
  2. Hozzáadjuk a túrót, a citrom héját és levét, ill. a sütőporral, szódabikarbónával és liszttel elkevert búzadarát.
  3. A kivehető aljú vagy kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk és a formában egyenletesen eloszlatjuk a túrós masszát.
  4. A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük és körben kirakjuk vele a tésztát.
  5. A tojást villával felverjük, simára keverjük benne a tejfölt, majd a lisztet és a torta tetejére öntjük. Ha maradt ki málnánk, még tehetünk a tojásos tejfölös öntetre is.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük. (Hurkapálcikával ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
  7. A süteményt rácson hagyjuk kihűlni, majd meghintjük porcukorral. Friss málnát is kínálhatunk mellé.
sütési hőfok: 175ºC
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc

 



Málnás-marcipános túrótorta








Ezt a tortát már többször is elkészítettem, és mindig nagy sikere van. :) Legutóbb a Kutyafül névnapjára készült, de ezúttal kis torta lett belőle, és a receptet is némileg átdolgoztam, ui. egészségesebb formában szerettem volna asztalra tenni. Így dzsemfix és zselatin fix helyett zselatinlapot használtam, a málnazselét pedig átszűrtem. Az elkészítés mozzanatai ezért némileg módosultak.
Aki még egészségesebbre szeretné, és nem érzékeny rá, az cukor helyett nyírfacukrot vagy eritritet is tehet bele (utóbbinál kevesebbet kell használni), és fehér liszt helyett pedig zab-, mandula- vagy kókuszlisztet.
 
Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Tésztához:
2 kis tojás
4 dkg cukor
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet
5 dkg liszt
1 mk. sütőpor

Krémhez:
12,5 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
3 ek. (kb. 6 dkg) porcukor
7,5 dkg málna
3 zselatinlap
15 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
25 dkg málna
4 ek. cukor
½ citrom leve
2 zselatinlap

elkészítés:
  1. A tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a fehérborecet, és összekeverjük a sütőporral elvegyített liszttel.
  2. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel óvatosan körbevágjuk a tészta széleit, és levesszük róla a karimát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A marcipánmasszából golyót formázunk, nyújtófával tortalap nagyságúra nyújtjuk, és ráhelyezzük a tésztára.
  5. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral.
  6. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál tejfölös túrókrémet, majd a többi krémhez forgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát is.
  7. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órán át dermesztjük.
  8. A zseléhez a málnát a cukorral és citromlével folyamatosan kavargatva nagy lángon felforraljuk, majd 3 percig tartó főzés után elzárjuk alatta a lángot. Szűrőkanálba öntjük, és fakanál segítségével átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok (ez egy kicsit időigényesebb folyamat, de nem kivitelezhetetlen). Hűlni hagyjuk.
  9. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál felforrósított málnalekvárral, majd a többi lekvárhoz adjuk. A krémre öntjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  10. Egy késsel körben a tortaforma karimáján meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc


























Mandulás őszibaracktorta





Amikor ezt a tortát sütöttem, azon a nyáron még nem ettem egyetlen szem őszibarackot sem, pedig ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. Miután a piacról sikerült beszerezni belőle 2 kg-ot, az egyik felét süti készítésére használtam fel. A recept nem saját találmány, hanem egy 1992-es kiadású "Édességek" című gyönyörű könyvből vettem. Ezt a kiadványt zsenge leányként sokat lapozgattam, és Anyának mutogattam, hogy mit süssön belőle vasárnapról vasárnapra. Sajnos egy torta kivételével soha semmire nem került sor, ezért elhatároztam, hogy én bizony rendszeresen mazsolázgatok majd innen. Ezzel az őszibarackos sütivel indítottam, és nem csalódtam benne. Könnyű, piteszerű torta kerekedett belőle.
Díszítéshez plusz 5 dkg mandulaforgácsot ajánlok, ami nekem sajnos nem volt itthon. A recept szerint az elősütést leszámítva 25 percig kell sütni a tortát, de nekem jóval tovább tartott, ezért inkább több időt javaslok. Ez sokban függ a sütőnktől és a tortaformánk anyagától is, ezért mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjének és egyéb sütőeszközeinek jellemzőit.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
17,5 dkg puha vaj
csipet só

Töltelékhez:
1 kg őszibarack vagy nektarin
2,5 dl víz
5 dkg cukor
5 dkg vágott mandula vagy mandulaforgács
2 tojás
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20%-os tejföl
1 citrom lereszelt héja
5 dkg étkezési keményítő

elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és fóliába burkolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Miközben a tészta pihen, az őszibarackokat egy pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, félbe vágjuk és kimagozzuk.
  3. A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük a fél barackokat, 15 percig főzzük a cukros vízben, majd alaposan lecsepegtetjük.
  4. A tésztát lisztezett felületen tortaforma nagyságúra kinyújtjuk, ill. hogy szép pereme legyen, 2-3 cm széles tésztacsíkokat is nyújtunk. (Aki ügyes, az akkorára nyújtja a tésztát, hogy abból elég magas peremet kapjon.)
  5. A formát kivajazzuk, belehelyezzük a tésztát (összedolgozzuk a tésztaperemmel is) és előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
  6. A fél barackokat elosztjuk a tésztán és megszórjuk mandulával.
  7. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, a keményítőt és beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét is.
  8. A masszát ráöntjük a barackra, szépen elsimítjuk és készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé már barnulni kezd. (Esetleg tűpróbázhatjuk.)
  9. A süteményt kicsit hűlni hagyjuk, majd lekapcsolva róla a karimát, teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc


Habos túrótorta egzotikus gyümölcsökkel





Egyetlen itthoni sütis könyvemből lassan, de biztosan készülnek az édességek. Most egy gyönyörű tortán akadt meg a szemem, ami szerintem egyben az egyik legszemrevalóbb a fent említett kiadványban. Elég drága torta, és nem csak a mangó, hanem a különböző likőrök miatt is.
A mangóval megjártam sajnos, mert az egyik túlzottan érett, a másik meg még keményke volt. Előbbi a kukában végezte, mert belül már rohadt volt a szentem (nem is értem, ilyenkor miért nem adják olcsóbban – ja, mert ez Magyarország!), utóbbit pedig szirupban kellett puhára főznöm. De ez nem szegte kedvem, és muszáj is volt megcsinálnom, mert különleges alkalomra készült. Bátran ajánlom bárkinek jeles alkalmakra, mert szép és nem nehéz elkészíteni.
Ha a nem túl egészséges volta miatt nem szívesen dolgozunk zselatin fixszel, akkor a krémet a 6. pont szerint készítsük el, de a citromlevet ne tegyük bele. A citromlét 2 evőkanál vízzel össze kell keverni, majd ráönteni a zselatinra, felmelegíteni, és kanalanként hozzá kell adni a túrókrémhez. Hűtőszekrényben félkeményre szilárdítjuk, és ezután forgatjuk hozzá a habbá vert tejszínt.
A mangó vásárlásakor nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy túlérett gyümölcsöt vegyünk; inkább legyen kissé éretlen. A keményebb mangót és a mangót általában úgy tudjuk könnyen szeletekre vágni, ha hosszában a magjáig bevágjuk. A gyümölcshúst nem érdemes lefeszegetni a magról, mert tönkretesszük vele a gyümölcsöt. Késsel szép vékony szeleteket lehet vágni, ha a kezünkben tartjuk, és balról jobbra haladva mindig a magig bevágjuk a húsát. Ha kisebb, esztétikusabb szeleteket szeretnénk, akkor a meglévő hosszú szeletekből kisebb pogácsaszaggatóval vagy likőrös pohár szájával félköröket vághatunk ki. Én egy hosszú szeletből 2 db kicsit tudtam kreálni.
Ha a mangó nem elég érett, nyugodtan megfőzhetjük a szeleteket: 4-5 dkg cukorból 1 citrom levéből és annyi vízből, amennyi a mangószeleteket ellepi szirupot készítünk, 10 percen át ebben főzzük a gyümölcsöt, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A kihűlt szeletekkel kirakjuk a tortát. A szirupot felhasználhatjuk egy másik sütihez.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg őrölt mandula/mogyoró
2 ek. mandula-/mogyorólikőr/tiramisu krémlikőr

Krémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl natúr joghurt
14 dkg cukor
0,4 dl tojáslikőr
1 citrom
2 cs. instant zselatin fix
2,5 dl tejszín

Töltelékhez és díszítéshez:
3-4 kiwi
1 nagy mangó/2 sárga húsú őszibarack
2,5 dl tejszín
1 ek. porcukor
1 cs. habfixáló (elmaradhat)
3 ek. szeletelt mandula

elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből pici sóval kemény habot verünk, a sárgáját a cukrokkal fehéredésig keverjük.
  2. A lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát alaposan összevegyítjük és a fehérjehabbal együtt apránként, óvatosan a cukros tojásba forgatjuk.
  3. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  4. Ha a piskóta kihűlt, meglocsoljuk a likőrrel és visszakapcsoljuk rá a tortaforma peremét.
  5. A mangót és a kivit meghámozzuk, felszeleteljük és körkörösen kirakjuk velük a tortát (egy kör mangó, egy kör kivi stb.).
  6. A krémhez a túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a mascarponét, a joghurtot, a cukrot, a likőrt, a citrom reszelt héjat és levét és a zselatin fixet, majd a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
  7. A krémet egyenletesen a tortalapra simítjuk, a forma alját óvatosan megütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék.
  8. A torta oldalát körben beszórjuk pirított mandulaforgáccsal (aki akarja, előtte kevés tejszínhabbal bevonhatja).
  9. A torta tetejére körben tejszínhabot nyomunk, feldíszítjük a megmaradt gyümölcsszeletekkel és a kész süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc







Fehér csokoládés Jetty torta marcipánnal





Anya gyerekkorom óta szinte minden szülinapomra Jetty tortát készít. Évekig a tésztás aljával együtt csinálta, de én mindig a tányéron hagytam, és csak a krémes részt faltam be. Egyszer megkérdeztem tőle, nem lehetne-e tészta nélkül. „Dehogynem!” - szólt a felelet, és onnantól kezdve alj nélkülit csinált. Idén először azonban én sütöttem meg a saját szülinapi tortámat. Nincs ebben semmi szentségtörés, hiszen a meglepi számomra soha nem a torta, hanem az ajándék, ami mellé jár. A Jetty-n pedig némileg változtattam, hiszen ha már rám ruházódott a készítése, akkor miért ne dobhatnám fel egy kis saját ötlettel. Az ételfestéktől mindig berzenkedtem, s bár természetes festőanyagokkal is lehet dolgozni, én ezúttal bolti ételfestéket választottam a piros szín esetében. Szereztem is némi rálátást a vele való színezés terén. Gyertya nem került a tortámra, mert ha az éveim számát nézzük, lassan már rá se férne.
 
Hozzávalók 24x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
2 ek kakaópor
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor

Masszához:
a megsütött tészta darabokra törve
20 dkg margarin (kivételesen nem vaj, mert az túl keményre dermed)
20 dkg porcukor
10 dkg dióbél
3 ek. rum
4 ek. házi meggydzsem

Töltelékhez:
10 dkg cukrozott marcipánmassza
3 mk. piros színű ételfesték

Díszítéshez:
20 dkg fehér csokoládé
néhány kocka étcsokoládé
pár csepp napraforgóolaj
kevés tej
5 dkg pirosra színezett marcipánmassza
5 dkg marcipánmassza
1 mk. keserű kakaópor + a hempergetéshez

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáütjük a tojásokat, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.
  2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kisebb darabokra törjük.
  3. A masszához a margarint a porcukorral kikeverjük, összedolgozzuk az összetört tésztával, majd belekeverjük a rumot, a dzsemet és az apróra tört dióbelet is.
  4. A masszát megfelezzük és az egyik adagot vizes kézzel, 18 vagy 20 cm átmérőjű, kivehető aljú vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk és a felszínét elsimítjuk. (A forma aljába előzőleg sütőpapírt teszünk, hogy később tányérra tudjuk csúsztatni a sütit.)
  5. A marcipán színezéséhez kis adagokban a marcipánhoz adjuk az ételfestéket és alaposan összedolgozzuk, hogy homogén színe legyen. Lecsípünk belőle 5 dkg-ot a díszítéshez. (A színezést por ételfesték+tiszta szesz keverékével is megoldhatjuk.)
  6. A színezett marcipánt porcukorral meghintett háztartási fóliára tesszük, tetejét is megszórjuk kevés porcukorral, hogy ne ragadjon, 3 mm vékonyságúra nyújtjuk és ráhelyezzük a formába simított masszára. (Ha van másik kapcsos tortaformánk, annak karimájával könnyen kivágható a kör alakú marcipán.)
  7. A massza másik felével beborítjuk a marcipánt, szépen elsimítjuk a tetejét, késsel óvatosan körbevágjuk a massza oldalát, hogy elváljon a formától, levesszük róla a karimát és a süteményt tortarácsra vagy tányérra tesszük.
  8. A fehér csokit gőz fölött, vagy vízzel teli edénybe állított pohárkában megolvasztjuk, ráöntjük a torta közepére és a rácsot oldalt megfogva, gyorsan körkörösen mozgatjuk. A csoki így szépen eloszlik a tortán anélkül, hogy elsimító kártyával hozzáérnénk.
  9. A torta oldalára lefolyt csokit is szépen elkenjük és kb. 30 percig hűtőben dermesztjük.
  10. A maradék piros marcipánt is kinyújtjuk, porcukorba mártott különböző méretű kupakokkal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kis körök alját vízzel megkenjük, és tetszés szerint elhelyezzük őket a tortán.
  11. Az étcsokit megolvasztjuk, kevés tejjel lazítjuk, adunk hozzá olajat, hogy fényes legyen és kanállal bevonalkázzuk a torta tetejét.
  12. A natúr marcipánmasszát kakaóporral színezzük, homogénre gyúrjuk, kígyót formázunk belőle, 6 egyenlő részre osztjuk, majd golyókat gömbölyítünk belőlük.
  13. 3 db golyóbist kakaóporba mártunk és a többivel együtt imitt-amott elhelyezzük a tortán. (A még folyékony étcsoki csíkokra szépen fel lehet ragasztani, vagy vízzel megkenve a pöttyökre is tehetjük.)
  14. A tortát fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a benne lévő margarin megpuhuljon.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc






Epres joghurttorta





Újfent nyomatékosítanom kell, hogy nem vagyok tortaszakértő. Tényleg nem nagyon tudok kitalálni kreatívabbnál-kreatívabb sütirecepteket. Sokáig csak a megszokott muffinjaimmal hódítottam. Egészen addig, amíg ezt a tortát meg nem sütöttem. Mert ez volt az, amivel végérvényesen vasárnapi desszertfelelőssé avanzsáltam. Többnyire mások sütireceptjeiből dolgozom – a család nagy megelégedésére. A kényszer vitt rá, hogy ezúttal magam találjak ki valamit. Persze nem akartam őrült bonyolult tortával indítani, nehogy a kukában végezze. Az omlós tészta készítését nem tartottam bonyolultnak, jó párszor meg is birkóztam vele. Most is ezt a tésztát választottam, mert a hűtőben figyelő, lassan lejáró szavatosságú epres joghurthoz szerintem ez illett a legjobban. A zselatin fix jó barátom egy ideje, öröm vele dolgozni, és megint jó szolgálatot tett. A tortadíszítést pedig már nagyon vártam, mert a friss eper, amibe gyerekkorom óta szerelmes vagyok, csodásan használható dekorálásra, ill. ezzel a sütivel avattam fel életem első habzsákját.

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tésztához:
5 dkg hideg vaj
8 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 tojássárgája

Krémhez:
80-85 dkg epres joghurt
15 dkg mascarpone (elmaradhat)
2,5 dl tejszín
cukor ízlés szerint
1-2 cs. istant zselatin fix
1 citrom reszelt héja
1-2 ek. citromlé

Díszítéshez:
1 dl tejszín
porcukor (ízlés szerint)
½ cs. habfixáló
eperszemek (ízlés szerint)

elkészítés:

  1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és fél óráig hűtőben pihentetjük. Ezután kör alakúra kinyújtjuk.
  2. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt kapcsolunk, belefektetjük a tésztát és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
  3. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról, a lapot visszatesszük a forma aljára, majd visszakapcsoljuk rá a sütőforma peremét.
  4. A krémhez a gyümölcsjoghurtot robotgép segítségével elkeverjük a tejszínnel, a mascarpone-val, a cukorral, a citrom héjával és a citromlével, majd beledolgozzuk a zselatin fixet. (Előfordulhat, hogy nem elegendő 2 csomag, ilyenkor tegyünk bele még egyet.)
  5. A krémet a kihűlt tésztalapra kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk és pár órán át hűtőben dermesztjük.
  6. Tálalás előtt a tortát körben egy késsel elválasztjuk a sütőforma peremétől, majd a tetejét felvert tejszínnel, friss eperrel (és rusztikusra tört Amarettini keksszel) díszítjük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc






Diótorta







A Kutyánszkit szülinapja alkalmából mindenképpen olyan tortával akartam meglepni, amit szeret. A diótorta a kedvence, mégpedig az, amit az anyukája süt. Anyósomat kímélendő, bár leginkább a kíváncsiságom okán, fejembe vettem, hogy majd én megsütöm azt a kedvenc tortát. Elkértem a receptet, és nekiláttam. Úgysem sütöttem még olyan sütit, amit nem nagyon szeretek. Persze nem lett belőle meglepetés, mert az én Drágám ott legyeskedett a konyhában, és hol a nyers piskótamasszába, hol a diós krémbe nyalt bele – naná, hogy a fakanalat nyalta, hogy tovább bosszantson. Állítom, hogy félkészen is befalta volna a tortáját. Csapkodtam is a kezét rendesen. Hogy eltereljem egy kicsit a figyelmét, vele kavartattam ki a vajkrémet. És még élvezte is, szóval nem volt benne semmi szentségtörés. Amikor a tészta kisült, kihűlt és kettévágtam, madarat lehetett volna fogatni velem, mert ez lett életem első valóban gyönyörű piskótája. A krém kapcsán is hasonló örömben volt részem. Lehet, hogy ez másnak gyerekjáték, de nekem, aki akkor még csak az elején tartottam a cukrászati tapasztalatoknak – ez volt életem talán 5. piskótája és első főzött krémje –, igazán nagy élményt jelentett a siker. Miután a "meglepi" elkészült, alig bírtam leállítani a Kutyinyeket, hogy ne vágjuk fel a tortát. A szülinapja csak másnap volt, de akkor aztán katarzist élt át. Sőt most már én is diótorta rajongó vagyok. :)
Azóta már sokszor megsütöttem, és a díszítés persze minden alkalommal más és más – az ünnephez igazodva most ilyen fenyőfamintás lett. :)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
6 tojás
20 dkg cukor
20 dkg sima liszt
5 dkg darált dió
½ cs. (6 g) sütőpor
4 ek. víz

Diókrémhez:
4 tojás
35 dkg cukor
20 dkg liszt
1 l tej
20 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg darált dió

Díszítéshez:
10 dkg fehér csokoládé
színes cukorgyöngyök

elkészítés:
  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzádolgozzuk a vizet, majd felváltva, apránként beleforgatjuk a sütőporral és a dióval vegyített lisztet, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztamasszát kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt, két vagy három lapra vágjuk.
  3. A krémhez a tojásokat 20 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd a fele mennyiségű tejet és a lisztet csomómentesre dolgozzuk benne.
  4. A maradék tejet egy nagyobb lábasban felmelegítjük (nem forraljuk), majd a tűzről levéve lassan hozzáöntjük a tojásos keveréket.
  5. A lábast visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó keverés mellett addig főzzük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Amint egyet buggyan, elzárjuk alatta a lángot. Miközben hűl, többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  6. A vajat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, beledolgozzuk a darált diót, majd alaposan elkeverjük a szoba-hőmérsékletűre hűlt krémmel.
  7. A díszítéshez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd arra alkalmas műanyag flakonba vagy a csücskénél kilyukasztott nejlonzacskóba kanalazzuk.
  8. Egy ív alufóliára fenyőfamintákat rajzolunk, a körvonalait kitöltjük a csokival és megszórjuk díszítőcukorral. Dermedésig mélyhűtőbe tesszük.
  9. Az alsó tortalapra optimális mennyiségű krémet kanalazunk, egyenletesen elkenjük, majd beborítjuk a másik tortalappal. Erre szintén krémet kenünk, és befedjük a 3. lappal.
  10. A torta tetejét és oldalát bevonjuk a maradék krémmel, és pár óra hűtés után a csokifenyőfákkal díszítjük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Tipp:
  • A díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt. Pl. megszórhatjuk darált dióval is, cukorgyöngyökkel is, de készíthetünk hozzá diógrillázst 5 dkg durvára tört dióbélből, 7 dkg cukorból és 12 db felezett dióbélből: a durvára tört dióhoz adjuk a cukrot, és lábasban, kis lángon addig hevítjük, amíg a cukor olvadni és barnulni nem kezd.
  • A diós karamellt teflon tepsibe öntjük és dermedni hagyjuk. Ha kihűlt, durvára törjük, majd bevonjuk vele a torta oldalát, és/vagy a tetejére is szórunk belőle. Végül a torta tetejét körben kirakjuk a felezett diószemekkel.

Megjegyzés:

Én korábban mindig csak 2 lapra vágtam a piskótát, ezért a töltéshez nem tudtam felhasználni az összes krémet, mivel az elég sok. Most először azonban 3 lapra szeltem a tésztát, és így el tudtam osztani benne az összes krémet.
Mivel a piskóta nagyon laza, könnyű, és a krém se kevés + viszonylag lágy is, ezért nehéz úgy szeletelni a tortát, hogy esztétikailag is tökéletes legyen. Zselatin hozzáadásával pedig nem érdemes elrontani a krémet csak azért, hogy könnyebben lehessen szeletelni.
Inkább a krém mennyiségének csökkentését javaslom, bár aki úgy szereti a diókrémet, ahogy az én Kutyafülem, az a kimaradt tölteléket simán elnyalogatja csak magában. Persze készíthetünk belőle poharas desszertet is.










Datolyaszilva torta





A datolyaszilvát nem ismertem, de reménykedtem benne, hogy nem olyan az íze, mint a datolyának. Nem olyan, sőt eredeti hazájában, ha nem kényszerérett, biztos nagyon finom lehet. Végre sikerült vennem ebből a különleges gyümölcsből, így már nem kellett tovább szemeznem ezzel a süteménnyel - amit megint csak az „Édességek” című könyvemből pécéztem ki, és elkészíthettem végre Anya szülinapjára.
Legjobb barátnőm nagy piteszakértő, és mivel már több linzerét is volt szerencsém megkóstolni, és ámuldozni a tésztája omlósságán és remekbe szabott állagán, úgy döntöttem, muszáj kipróbálnom az ő irányelvei alapján is. Tőle ui. megtudtam, hogy egyáltalán nem szükséges a tésztát hűtőben pihentetni, mert úgy is tökéletes lesz, ha azonnal nyújtjuk, és sütjük. Biztos igaza van, de nekem ezt még gyakorolnom kell. Vagy talán éppen ez az a tésztafajta, ami nekem sosem fog menni? Sajnos sütés közben a széle lecsúszott a forma falán, és elég alacsony lett. Úgy összességében nem nevezném szemrevalónak, de hál' Istennek a vendégsereg jóízűen eltüntette.
A krémet 2-3 ek mascarponéval is lazíthatjuk. Aki szereti a hagyományos, nehéz vajas krémeket, az dupla adagot is kikeverhet belőle. Fontos, hogy a datolyaszilvát ne hagyjuk túlérni, mert akkor nem lehet látványra is szép, különálló szeletekben elrendezni. Én sajnos hagytam.
Ezúton érdeklődöm, hogy aki tudja, hol lehet sózatlan pisztáciabelet kapni, az szóljon, mert én sehol sem találok már nagyon régóta.

Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg darált mandula
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
1 mk. sütőpor

Töltelékhez:
10 dkg puha vaj
2 ek. Angelli Tiramisu krémlikőr (eredetileg tojáslikőr)
1 ek. porcukor
2 ek. házi vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
4 datolyaszilva
2-3 ek. híg sárgabaracklekvár
1 ek. narancs- vagy citromlikőr, esetleg citromlé

Díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 ek. porcukor
1 ek. vágott, sózatlan pisztáciabél vagy zöldre színezett mandula- vagy mogyoró

elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a mandulával, belemorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a formába téve 2 cm-es pereme legyen.
  3. Előmelegített sütő középső részére téve világosbarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük belőle.
  4. A töltelékhez a vajat a cukrokkal és a likőrrel habosra keverjük és a krémet a tortalapra simítjuk.
  5. A gyümölcsöket meghámozzuk, félbevágjuk, felszeleteljük és körben a krémre rakjuk.
  6. A lekvárt összekeverjük a narancslikőrrel, egy pillanatra felforraljuk, majd kihűtve a gyümölcsre kenjük.
  7. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, közvetlenül tálalás előtt feldíszítjük vele a tortát és a habrózsákat meghintjük pisztáciabéllel.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc


Csokis-mascarponés körtetorta





Elég sok körte terem a kertünkben, és fel akartam használni pár darabot a szokásos vasárnapi sütihez. A neten vadásztam körtés receptek után, de alig találtam nekem tetszőt. Ezen a tortán azonban megakadt a szemem, mivel imádom a mascarponés édességeket. Kicsit változtattam a recepten, mert nem használok zselatinlapot, ill. vaníliakivonat sem volt itthon. A díszítés sehogy sem akart összejönni, pedig nagyon tetszett a torta oldalát függőlegesen díszítő sok-sok papírvékony körteszelet. Megelégeltem a pepecselést, és vízszintesen "ragasztottam" rá. Az ízén mit sem változtatott; egy igazán krémes, könnyű és nem túl édes süti lett a jutalmam.
A tortába körtebefőttet is használhatunk, de akkor a főzés szükségtelen.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
15 dkg puha vaj
7 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek. citromlé
0,5 dl tej
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília esszencia
csipet só

Körtekrémhez:
5 közepes nagyságú körte
1 ek. méz (ha vaníliarudat használunk, akkor 2 ek. méz)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd
1 ek. citromlé
0,5 dl víz
3 ek. mascarpone
1 cs. zselatin fix vagy 2 zselatinlap

Csokikrémhez:
15 dkg 50%-os étcsokoládé
30 dkg mascarpone
1 ek. cukor (elmaradhat)

Díszítéshez:
1 körte
körte főzőlé
2 kockányi fehér csokoládé forgács
1 kockányi étcsokoládé forgács

elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A vajat a cukrokkal fehéredésig keverjük és hozzáadjuk a tojássárgákat.
  3. A lisztet a sütőporral elkeverjük, belevegyítjük a vajas masszába, hozzáöntjük a citromlevet és a tejet (a vanília esszenciát), és alaposan eldolgozzuk, hogy krémszerű állaga legyen, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot is.
  4. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vékonyan kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben 5 percig 200 fokon, majd további kb. 20 percen át 180 fokon megsütjük.
  5. A tésztát hűlni hagyjuk, majd lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját és a tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt.
  6. A körtekrémhez a körtéket meghámozzuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk.
  7. A körtecikkeket edénybe tesszük, felöntjük a vízzel és a citromlével, rászórjuk a vaníliás cukrot (vagy a vaníliarúd kikapart magjait), hozzáadjuk a mézet és fedő alatt puhára pároljuk.
  8. A körtét leszűrjük (a főzőlevét félretesszük), botmixerrel enyhén pürésítjük, majd hűlni hagyjuk.
  9. Ha a körte kihűlt, elkeverjük a mascarponéval, 2 ek főzőlével és a zselatin fix-szel, majd a kész körtekrémet a tortalapra simítjuk és hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a krém megdermed.
  10. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a mascarponét és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.
  11. A csokis mascarponekrémet a megdermedt körtekrémre halmozzuk, egyenletesen elkenjük és kanállal kis csúcsokat formálunk belőle.
  12. A díszítéshez a körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházát eltávolítjuk és a maradék főzőlében, fedő alatt kissé megpároljuk.
  13. A megpárolt körtét lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, éles késsel nagyon vékony szeletekre vágjuk és a torta oldalát feldíszítjük vele. (A körteszeleteket hosszában is ráilleszthetjük a torta oldalára, de ez elég macerás és 2 körte kell hozzá, viszont sokkal szebb lesz.)
  14. A torta szélét fehér és étcsoki forgáccsal díszítjük. Hűtőben 2-3 órán át dermesztjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc





Forrás: Vágott vegyes


Vaníliás krémfagylalt





Variációk egy témára. Nincs nagy eltérés e között és a vaníliafagylalt egyszerűen receptje között, csak annyi, hogy mascarpone is van benne és kicsit több vaníliás cukor. Mégis, ez sokkal finomabb, mert krémesebb.






Hozzávalók kb. 20 gömbhöz:

1 adag vaníliaöntet
25 dkg házi mascarpone
2,5 dl habtejszín
3 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva

elkészítés:
  1. Elkészítjük a vaníliaöntetet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A 2 napig csöpögtetett házi mascarponét a porcukorral együtt kézi habverővel átkeverjük, hozzáöntjük a vaníliaöntetet, és simára dolgozzuk.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, és széles fejű fakanállal óvatosan a fagylaltalaphoz forgatjuk.
  4. A habos állagú krémet jól záródó műanyag dobozba vagy fém dobozformába kanalazzuk és megfagyasztjuk. Nem szükséges átkeverni.
  5. Fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyen tudjuk adagolni. A krémfagylaltot ízlés szerint díszíthetjük (én most cukros dióval és szárított mangóval kínáltam).

Tipp:
A fagylaltot jegeskávéba is tehetjük, de bundás almához, túrós réteshez, szirnyikihez vagy brownie-hoz is kínálhatjuk.