2012. július 31.

Őszibarackos túrótorta

 

 


A múltkori tortámhoz mangó kellett, de az egyik rohadt volt, ezért a Kutyinyeket elszalajtottam a boltba, hogy helyettesítőnek vegyen pár szem őszibarackot, hátha a másik mangó is cserben hagy. Szerencsére nem így lett, így hát a barackokat későbbi felhasználásig félretettem.
A már többször is emlegetett süteményes könyvemben sajnos csak 3 db őszibarackos recept van, és mivel az egyiket korábban már elkészítettem, a másikhoz pedig jó fajta rum kell – ami most épp nincs itthon –, ezért csak a harmadik jöhetett szóba. Ahhoz megvolt minden hozzávaló. Igaz, ez is túrótorta, de mivel imádom a túrót, így ez egyáltalán nem volt probléma. Úgy vettem észre, másnak sem okozott gondot. :D
A baj forrása egészen más volt. A tészta ui. sehogy sem akart összeállni, ezért saját szakállamra egy tojást hívtam segítségül. A bosszúság azonban a töltelék kapcsán sem tágított mellőlem: a barack húsát ui. alig tudtam lefejteni a magról, sőt a fonnyadt héj alatt savanyú, de legbelül rothadásnak indult gyümölcshús lapult. Ezért a széttrancsírozás után szirupban főztem meg a barackot, amihez pont jól jött a megmaradt mangólé. Ezek után már gyerekjáték volt a többi lépés. Mivel a torta nagyon ízlett, később újra megsütöttem – ezúttal magvaváló, érett barackkal –, és végre lefotóztam, hogy itt megmutathassam. :)


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

a tésztához:
20 dkg finomliszt
8 dkg túró
3 dkg cukor
1 tojás
3 ek. tej
3 ek. napraforgóolaj
6 g sütőpor
vaj a sütőformához

a töltelékhez:
50-60 dkg (5 db) magvaváló őszibarack
42 dkg túró
12 dkg cukor
2 cs.. Bourbon vaníliás cukor
3 tojás
1 dl tejszín
3 dkg búzadara
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő vagy vaníliaízű pudingpor
1 ek. porcukor a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A tésztához a túrót összekeverjük a cukorral, a tojással, a tejjel, napraforgóolajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral vegyített lisztet, és tésztává gyúrjuk.
  2. Enyhén lisztezett munkalapon 28 cm-es körlapra nyújtjuk, és kibéleljük vele az alján sütőpapírral bélelt, az oldalán kivajazott kapcsos tortaformát.
  3. Az őszibarackokat tálba téve felöntjük 1,5 l forró vízzel, és pár pillanat elteltével mindegyiket lehéjazzuk. Négy barackot félbe-, egyet pedig négybe vágunk.
  4. A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a cukrokkal, a tejszínnel, hozzádolgozzuk a búzadarát, a keményítőt, a túrót, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  5. A túrókrém egyharmadát a tésztára simítjuk, körben kirakjuk a felezett barackokkal, a közepén elrendezzük a negyedelt barackot, és rásimítjuk a többi krémet.
  6. A tortát előmelegített sütőben készre sütjük, majd 10 percet a kikapcsolt sütőben hagyjuk. Tortarácsra téve teljesen kihűtjük, majd cikkekre vágjuk, és porcukorral hintve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc





 

Nektarinos sajttorta diós tésztában





Ez az a torta, amit szinte elsőként sütöttem meg egy ismert receptes oldalról, s bár akkor sikerült szinte teljesen elrontanom, mégis innen datálódik a Samy sütijei iránt érzett erőteljes szimpátiám. Elhatároztam, hogy újra elkészítem. Mivel pár próbálkozás után világossá vált, hogy a kekszes alap soha nem lesz a kedvencünk, úgy döntöttem, hogy maradok a jól bevált omlós tésztánál, de ezúttal diót is keverek bele. Izgatottan ültem a sütő előtt, és árgus szemekkel figyeltem a torta alakulását. Saját szakállamra az alufóliát én biza' levettem róla egy idő után, mert 150 fokon sehogy sem akart volna pirulni. Talán nem is szükséges bebarnulnia, de én így szerettem volna. Fittyet hányva a korábbi intelmekre, az uccsó 15 percben galád módon még 30 fokkal feljebb is állítottam a hőfokot.
Mindezek tetejébe véletlenül elsiklottam Samy ajánlata fölött is, hogy a tortát zárt sütőben kell kihűteni. Eredmény: a gyönyörű, magas sütike közepe hűlés közben bezuhant, és a pereméhez képest picit alacsonyabb lett. Sebaj, ott volt a barack, ami szépen kitöltötte a krátert. Mindent összegezve igen is jól sikerült, a csodásan könnyű krém pedig kevés hűtés után is egyben maradt. Semmit sem csinálnék másként, csak a zárt sütős részt. Ez lett Anyukám névnapi tortája.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
18 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg darált dióbél
10 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg vaj

Krémhez:
5 tojás
15 dkg nádcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20%-os tejföl
50 dkg mascarpone
2 ek. citromlé

Díszítéshez:
5 nektarin
kevés porcukor (vagy a barack édességétől függően)

elkészítés:

  1. A keményítővel, darált dióval, cukorral, vaníliás cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis darabokra vágott, hideg vajjal, majd a tojást is hozzáadva, tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát 2/3-1/3 arányban kettévesszük, a nagyobbik darabot lisztezett felületen 24 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és a sütőformába illesztjük. A kisebbik tésztadarabból kialakítjuk a torta 5 cm magas peremét, és összedolgozzuk az alsó tésztalappal. Előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
  3. A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal habosra kavarjuk, simára dolgozzuk a tejföllel, a citromlével, a mascarponéval, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet az elősütött tésztára öntjük, és alufóliával letakarva visszatesszük a sütőbe.
  4. A sütési idő utolsó 15 percében levesszük róla az alufóliát, ekkor tűpróbát végzünk, majd addig sütjük tovább, hogy a teteje egy kis pírt kapjon. A megsült tortát a kikapcsolt sütőben hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl.
  5. A díszítéshez a barackokat pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, félbevágjuk, magjukat kivesszük, és cikkekre vágjuk.
  6. A nektarinszeleteket körkörösen, egymással kissé fedésben helyezzük a tortára, és min. 3 órára hűtőbe tesszük. (Ha csak másnap fogyasztjuk, díszítés nélkül tesszük a hűtőbe, és csak ezután rakjuk ki a nektarinszeletekkel.)
sütési hőfok: 150°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 80 perc







Málnás túrótorta





Egyik nagy kedvencünk az alj nélküli túrós sütemény, és én ezúttal gyorsan elkészíthető, de jól bevált tortára vágytam. Az Anyáék kertjéből való utolsó adag málna már nem volt annyira ízletes, süteménybe viszont még éppen megfelelt, és feldobta a megszokott sütit.

Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg túró
5 dkg vaj
4 ek. porcukor
1 nagy tojás
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 kis citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
2 ek. búzadara
2 csapott ek. liszt
egy csipet só
1 tk. sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg málna
vaj és zsemlemorzsa a formához

Tetejére:
1 kis tojás
1 ek. tejföl
1 csapott ek. liszt
porcukor

elkészítés:

  1. A puha vajat a cukrokkal kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojást, a túrót, a citromhéjat, a citromlét, majd beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával, búzadarával vegyített lisztet.
  2. A tortaformát kivajazzuk, behintjük zsemlemorzsával, belesimítjuk a tésztamasszát, és rápotyogtatjuk a málnaszemeket.
  3. A felvert tojást simára keverjük a tejföllel, a liszttel, és a torta tetejére öntjük. (Az esetlegesen kimaradt málnaszemeket a tojásos tejfölös öntetre is rátehetjük.)
  4. Előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!), majd a süteményt tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 175ºC
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc

 



Málnás-marcipános túrótorta







Ezt a tortát már többször is elkészítettem, és mindig nagy sikere van. :) Legutóbb a Kutyafül névnapjára készült, de ezúttal kis torta lett belőle, és a receptet is némileg átdolgoztam, ui. egészségesebb formában szerettem volna asztalra tenni. Így dzsemfix és zselatin fix helyett zselatinlapot használtam, a málnazselét pedig átszűrtem. Az elkészítés mozzanatai ezért némileg módosultak.
Aki még egészségesebbre szeretné, és nem érzékeny rá, az cukor helyett nyírfacukrot vagy eritritet is tehet bele (utóbbinál kevesebbet kell használni), és fehér liszt helyett pedig zab-, mandula- vagy kókuszlisztet. 


Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Tésztához:
2 kis tojás
4 dkg cukor
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet
5 dkg liszt
1 mk. sütőpor

Krémhez:
12,5 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
3 ek. (kb. 6 dkg) porcukor
7,5 dkg málna
3 zselatinlap
15 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
25 dkg málna
4 ek. cukor
½ citrom leve
2 zselatinlap

elkészítés:
  1. A tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a fehérborecet, és összekeverjük a sütőporral elvegyített liszttel.
  2. A kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel óvatosan körbevágjuk a tészta széleit, és levesszük róla a karimát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A marcipánmasszából golyót formázunk, nyújtófával tortalap nagyságúra nyújtjuk, és ráhelyezzük a tésztára.
  5. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral.
  6. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál tejfölös túrókrémet, majd a többi krémhez forgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát is.
  7. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
  8. A zseléhez a málnát a cukorral és a citromlével folyamatosan kavargatva, nagy lángon felforraljuk, majd 3 perc főzés után elzárjuk alatta a lángot. Szűrőkanálba öntjük, és fakanál segítségével átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok (ez egy kicsit időigényesebb folyamat). Hűlni hagyjuk.
  9. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál felforrósított málnalekvárral, és a többi lekvárhoz adjuk. A krémre öntjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  10. A tortaforma karimáján késsel, körben meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

























Mandulás őszibaracktorta





Amikor ezt a tortát sütöttem, azon a nyáron még nem ettem egyetlen szem őszibarackot sem, pedig ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. Miután a piacról sikerült beszerezni belőle 2 kg-ot, az egyik felét süti készítésére használtam fel. A recept nem saját találmány, hanem egy 1992-es kiadású "Édességek" című gyönyörű könyvből vettem. Ezt a kiadványt zsenge leányként sokat lapozgattam, és Anyának mutogattam, hogy mit süssön belőle vasárnapról vasárnapra. Sajnos egy torta kivételével soha semmire nem került sor, ezért elhatároztam, hogy én bizony rendszeresen mazsolázgatok majd innen. Ezzel az őszibarackos sütivel indítottam, és nem csalódtam benne. Könnyű, piteszerű torta kerekedett belőle.
Díszítéshez plusz 5 dkg mandulaforgácsot ajánlok, ami nekem sajnos nem volt itthon. A recept szerint az elősütést leszámítva 25 percig kell sütni a tortát, de nekem jóval tovább tartott, ezért inkább több időt javaslok. Ez sokban függ a sütőnktől és a tortaformánk anyagától is, ezért mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjének és egyéb sütőeszközeinek jellemzőit.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
17,5 dkg puha vaj
egy csipet só

Töltelékhez:
1 kg őszibarack vagy nektarin
2,5 dl víz
5 dkg cukor
5 dkg vágott mandula vagy mandulaforgács
2 tojás
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20%-os tejföl
1 citrom lereszelt héja
5 dkg étkezési keményítő

elkészítés:

  1. A keményítővel, mandulával, sóval, cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis darabokra vágott, hideg vajjal, összegyúrjuk, és folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Az őszibarackokat pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, félbevágjuk és kivesszük a magjukat. A felezett barackokat forrásban lévő, cukros vízbe tesszük, és negyedórát főzzük. Lecsepegtetjük.
  3. A lehűtött tésztát lisztezett felületen tortaforma nagyságúra kinyújtjuk, majd elkészítjük a torta 2-3 cm széles peremét.
  4. A sütőformát kivajazzuk, belehelyezzük a tésztalapot, összedolgozzuk a peremével, és előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
  5. A tojássárgákat a cukrokkal kihabosítjuk, elkeverjük a tejföllel a citromhéjjal, a keményítővel, és beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
  6. A barackokat elosztjuk a tésztán, megszórjuk mandulával, és ráöntjük a masszát addig sütjük, hogy a teteje egy kis pírt kapjon.
  7. A süteményt kicsit hűlni hagyjuk, majd lekapcsolva róla a karimát, teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Habos túrótorta egzotikus gyümölcsökkel





Egyetlen itthoni sütis könyvemből lassan, de biztosan készülnek az édességek. Most egy gyönyörű tortán akadt meg a szemem, ami szerintem egyben az egyik legszemrevalóbb a fent említett kiadványban. Elég drága torta, és nem csak a mangó, hanem a különböző likőrök miatt is.
A mangóval megjártam sajnos, mert az egyik túlzottan érett, a másik meg még keményke volt. Előbbi a kukában végezte, mert belül már rohadt volt a szentem (nem is értem, ilyenkor miért nem adják olcsóbban – ja, mert ez Magyarország!), utóbbit pedig szirupban kellett puhára főznöm. De ez nem szegte kedvem, és muszáj is volt megcsinálnom, mert különleges alkalomra készült. Bátran ajánlom bárkinek jeles alkalmakra, mert szép és nem nehéz elkészíteni.
Ha a nem túl egészséges volta miatt nem szívesen dolgozunk zselatin fixszel, akkor a krémet a 6. pont szerint készítsük el, de a citromlevet ne tegyük bele. A citromlét 2 evőkanál vízzel össze kell keverni, majd ráönteni a zselatinra, felmelegíteni, és kanalanként hozzá kell adni a túrókrémhez. Hűtőszekrényben félkeményre szilárdítjuk, és ezután forgatjuk hozzá a habbá vert tejszínt.
A mangó vásárlásakor nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy túlérett gyümölcsöt vegyünk; inkább legyen kissé éretlen. A keményebb mangót és a mangót általában úgy tudjuk könnyen szeletekre vágni, ha hosszában a magjáig bevágjuk. A gyümölcshúst nem érdemes lefeszegetni a magról, mert tönkretesszük vele a gyümölcsöt. Késsel szép vékony szeleteket lehet vágni, ha a kezünkben tartjuk, és balról jobbra haladva mindig a magig bevágjuk a húsát. Ha kisebb, esztétikusabb szeleteket szeretnénk, akkor a meglévő hosszú szeletekből kisebb pogácsaszaggatóval vagy likőrös pohár szájával félköröket vághatunk ki. Én egy hosszú szeletből 2 db kicsit tudtam kreálni.
Ha a mangó nem elég érett, nyugodtan megfőzhetjük a szeleteket: 4-5 dkg cukorból 1 citrom levéből és annyi vízből, amennyi a mangószeleteket ellepi szirupot készítünk, 10 percen át ebben főzzük a gyümölcsöt, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A kihűlt szeletekkel kirakjuk a tortát. A szirupot felhasználhatjuk egy másik sütihez.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
2,5 dkg őrölt mandula vagy mogyoró
2 ek. mandula- vagy mogyorólikőr vagy tiramisu krémlikőr

Krémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl natúr joghurt
14 dkg cukor
0,4 dl tojáslikőr
1 citrom
2 cs. instant zselatin fix
2,5 dl tejszín

Töltelékhez és díszítéshez:
3-4 kivi
1 nagy mangó vagy 2 sárga húsú őszibarack
2,5 dl tejszín
1 ek. porcukor
1 cs. habfixáló (elmaradhat)
3 ek. szeletelt mandula

elkészítés:

  1. A piskótához a tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a keményítővel, őrölt mandulával vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A  tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk.
  3. A meghámozott gyümölcsöket felszeleteljük, és felváltva, körkörösen kirakjuk velük a peremével ellátott sütőformába visszatett, likőrrel meglocsolt tésztalapot.
  4. A krémhez a villával áttört túróhoz keverjük a mascarponét, a joghurtot, a cukrot, a likőrt, a citrom reszelt héjat és levét, a zselatin fixet, majd a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
  5. A krémet egyenletesen a tortalapra simítjuk, a forma alját óvatosan megütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék.dermedni hagyjuk.
  6. A tortáról lekapcsoljuk a peremét, az oldalát körben beszórjuk pirított mandulaforgáccsal (előtte bevonhatjuk kevés tejszínhabbal).
  7. A torta tetejét körben tejszínhabrózsákkal, a megmaradt gyümölcsszeletekkel és mandulaforgáccsal díszítjük. A kész süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc





Fehér csokoládés Jetty torta marcipánnal





Anya gyerekkorom óta szinte minden szülinapomra Jetty tortát készít. Évekig a tésztás aljával együtt csinálta, de én mindig a tányéron hagytam, és csak a krémes részt faltam be. Egyszer megkérdeztem tőle, nem lehetne-e tészta nélkül. „Dehogynem!” - szólt a felelet, és onnantól kezdve alj nélkülit csinált. Idén először azonban én sütöttem meg a saját szülinapi tortámat. Nincs ebben semmi szentségtörés, hiszen a meglepi számomra soha nem a torta, hanem az ajándék, ami mellé jár. A Jetty-n pedig némileg változtattam, hiszen ha már rám ruházódott a készítése, akkor miért ne dobhatnám fel egy kis saját ötlettel. Az ételfestéktől mindig berzenkedtem, s bár természetes festőanyagokkal is lehet dolgozni, én ezúttal bolti ételfestéket választottam a piros szín esetében. Szereztem is némi rálátást a vele való színezés terén. Gyertya nem került a tortámra, mert ha az éveim számát nézzük, lassan már rá se férne. 

Hozzávalók 24x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
2 ek. kakaópor
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor

Masszához:
a megsütött tészta darabokra törve
20 dkg margarin (nem vaj!)
20 dkg porcukor
10 dkg dióbél
3 ek. rum
4 ek. házi meggydzsem

Töltelékhez:
10 dkg cukrozott marcipánmassza
3 mk. piros színű ételfesték

Díszítéshez:
20 dkg fehér csokoládé
néhány kocka étcsokoládé
pár csepp napraforgóolaj
kevés tej
5 dkg pirosra színezett marcipánmassza
5 dkg marcipánmassza
1 mk. keserű kakaópor + a forgatáshoz

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzákeverjük a tojásokat, és beleforgatjuk a sütőporral, kakaóporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kisebb darabokra törjük.
  3. A masszához a margarint a porcukorral kikeverjük, összedolgozzuk az összetört tésztával, majd belekeverjük a rumot, a dzsemet és az apróra tört dióbelet.
  4. A masszát kettévesszük, és az egyik adagot vizes kézzel, 18-20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába nyomkodjuk, majd a tetejét elsimítjuk.
  5. A marcipán színezéséhez kis adagokban a marcipánhoz adjuk az ételfestéket, és alaposan összedolgozzuk. Lecsípünk belőle 5 dkg-ot a díszítéshez. (A színezést por ételfesték+tiszta szesz keverékével is megoldhatjuk.)
  6. A színezett marcipánt 1 ív, porcukorral meghintett folpackra tesszük, a marcipán felületét megszórjuk kevés porcukorral, hogy ne ragadjon, és 3 mm vékonyságúra nyújtjuk. Ráhelyezzük a formába simított masszára. (Ha van másik kapcsos tortaformánk, a karimájával könnyen kivágható a kör alakú marcipán.)
  7. A massza másik felét a marcipánra kanalazzuk, elegyengetjük, és késsel óvatosan körbevágjuk a massza oldalát, hogy elváljon a formától. Levesszük róla a karimát, és a süteményt tortarácsra tesszük.
  8. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ráöntjük a torta közepére, és a tortarácsot megfogva, gyorsan körkörösen mozgatjuk. A csokoládé így szépen eloszlik a tortán anélkül, hogy elsimító kártyával hozzáérnénk. A torta oldalára folyt csokoládét elsimítjuk, és 30 percet hűtőben dermesztjük.
  9. A megmaradt piros marcipánt kinyújtjuk, porcukorba mártott, különböző méretű kupakokkal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a kis körök alját vízzel megkenjük, és tetszés szerint elhelyezzük a tortán.
  10. Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött összeolvasztjuk, kevés tejjel lazítjuk, és kanállal becsíkozzuk a torta tetejét.
  11. A natúr marcipánmasszát kakaóporral színezzük, homogénre gyúrjuk, kígyót formázunk belőle, 6 egyenlő részre osztjuk, és meggömbölygetjük.
  12. 3 db golyócskát kakaóporba mártunk és a többivel együtt itt-ott elhelyezzük a tortán. (A még folyékony csokoládécsíkokra szépen fel lehet ragasztani, vagy vízzel megkenve a pöttyökre is tehetjük.)
  13. A tortát fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, hogy a benne lévő margarin megpuhuljon.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc





Diótorta







A Kutyánszkit szülinapja alkalmából mindenképpen olyan tortával akartam meglepni, amit szeret. A diótorta az abszolút kedvence, mégpedig az a fajta, amit az anyukája süt. Anyósomat kímélendő, bár leginkább a kíváncsiságom okán, fejembe vettem, hogy majd én megsütöm azt a kedvenc tortát. Elkértem a receptet, és nekiláttam. Úgysem sütöttem még olyan sütit, amit nem nagyon szeretek. Persze nem lett belőle meglepetés, mert az én Drágám ott legyeskedett a konyhában, és hol a nyers piskótamasszába, hol a diós krémbe nyalt bele – naná, hogy a kavarós fakanalat nyalta, hogy tovább bosszantson. :D Állítom, hogy félkészen is befalta volna a tortáját. Csapkodtam is a kezét rendesen. Hogy eltereljem egy kicsit a figyelmét, vele kavartattam ki a vajkrémet. És még élvezte is, szóval nem volt benne semmi szentségtörés. Amikor a tészta kisült, kihűlt és kettévágtam, madarat lehetett volna fogatni velem, mert ez lett életem első valóban gyönyörű piskótája. :) A krém kapcsán is hasonló örömben volt részem. Lehet, hogy ez másnak gyerekjáték, de számomra – aki akkor még csak az elején tartottam a cukrászati tapasztalatoknak, és ez volt életem talán 5. piskótája, valamint az első főzött krémje –, igazán nagy élményt jelentett a siker. Miután a "meglepi" elkészült, alig bírtam leállítani a Kutyinyeket, aki azonnal meg akart enni belőle egy szeletet. A szülinapja csak másnap volt, de akkor aztán katarzist élt át. Sőt most már én is diótorta rajongó vagyok, mert ez szerencsére nem az a fajta, amiben gyerekként volt részem.
A fenti dátum óta már sokszor megsütöttem, és a díszítés persze minden alkalommal más és más. Időközben a krém mennyiségét csökkentettem, mert az eredetileg javasolt arány minden alkalommal túl soknak bizonyult. Ez persze nem baj, mert legalább van mit elnyalogatni magában is, de a blogon mutogatott recept esetében mégsem az a cél, hogy fölösleget termeljünk. :D
Egy szó, mint száz, garantálom, hogy ez a diótorta mindenkinek a kedvence lesz. ;)






Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

Piskótához:
6 tojás
20 dkg cukor
20 dkg finomliszt
5 dkg darált dió
3-4 ek. hideg víz
3 g sütőpor (elmaradhat)

Krémhez:
3 tojás
7,5 dl tej
15 dkg kristálycukor
15 dkg finomliszt
15 dkg vaj
9 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
8 dkg pirított, darált dióbél

Díszítéshez:
kb. 10 dkg durvára darált dióbél
olvasztott csokoládé

elkészítés:

  1. A krémhez a tojásokat a kristálycukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a tej felével, és csomómentesre dolgozzuk.
  2. A többi tejet felhevítjük (nem forraljuk fel), a tűzről lehúzva, lassan hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket, majd a tűzre visszatéve, kis lángon, állandó keverés mellett pudinggá főzzük. Amint egyet buggyan, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A puha vajat a porcukrokkal kihabosítjuk, belekeverjük a darált dióbelet, majd alaposan összeforgatjuk a pudinggal. Ha szükséges, hűtőbe tesszük dermedni.
  4. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vizet, valamint a darált dióbéllel (sütőporral) vegyített lisztet. Belekeverjük a kemény habbá vert fehérje harmadát, végül pedig óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot.
  5. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, liszttel behintett) tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A sütőből kivéve tortarácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd lekapcsoljuk róla a forma oldalát, és 3 lapra vágjuk.
  7. Az egyik tésztalapot tortatálra fektetjük, elosztjuk rajta a krém harmadát, és befedjük egy másik piskótalappal, amire szintén krém kerül. Rátesszük a 3. lapot, és a teljes felületét körbekenjük a megmaradt krémmel.
  8. A torta peremét és a tetejét durvára tört dióbéllel díszítjük, körben a szélére pedig olvasztott csokoládét csorgatunk. Hűtőbe tesszük dermedni, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Tipp:

A díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt; én is már a sokadik módon dekorálom a tortát, legutóbb pl. fehér csokoládéból készült, cukorgyöngyökkel díszített fenyőfák ékesítették. :D De készíthetünk hozzá diógrillázst 5 dkg durvára tört dióbélből, 7 dkg cukorból és 12 db felezett dióbélből: a durvára tört dióhoz adjuk a cukrot, és lábasban, kis lángon addig hevítjük, amíg a cukor olvadni és barnulni nem kezd. A diós karamellt teflon tepsibe öntjük és dermedni hagyjuk. Ha kihűlt, durvára törjük, majd bevonjuk vele a torta oldalát, és/vagy a tetejére is szórunk belőle. Végül a torta tetejét körben kirakjuk felezett diószemekkel.













Datolyaszilva torta





A datolyaszilvát nem ismertem, de reménykedtem benne, hogy nem olyan az íze, mint a datolyának. Nem olyan, sőt eredeti hazájában, ha nem kényszerérett, biztos nagyon finom lehet. Végre sikerült vennem ebből a különleges gyümölcsből, így már nem kellett tovább szemeznem ezzel a süteménnyel - amit megint csak az „Édességek” című könyvemből pécéztem ki, és elkészíthettem végre Anya szülinapjára.
Legjobb barátnőm nagy piteszakértő, és mivel már több linzerét is volt szerencsém megkóstolni, és ámuldozni a tésztája omlósságán és remekbe szabott állagán, úgy döntöttem, muszáj kipróbálnom az ő irányelvei alapján is. Tőle ui. megtudtam, hogy egyáltalán nem szükséges a tésztát hűtőben pihentetni, mert úgy is tökéletes lesz, ha azonnal nyújtjuk, és sütjük. Biztos igaza van, de nekem ezt még gyakorolnom kell. Vagy talán éppen ez az a tésztafajta, ami nekem sosem fog menni? Sajnos sütés közben a széle lecsúszott a forma falán, és elég alacsony lett. Úgy összességében nem nevezném szemrevalónak, de hál' Istennek a vendégsereg jóízűen eltüntette.
A krémet 2-3 ek mascarponéval is lazíthatjuk. Aki szereti a hagyományos, nehéz vajas krémeket, az dupla adagot is kikeverhet belőle. Fontos, hogy a datolyaszilvát ne hagyjuk túlérni, mert akkor nem lehet látványra is szép, különálló szeletekben elrendezni. Én sajnos hagytam.
Ezúton érdeklődöm, hogy aki tudja, hol lehet sózatlan pisztáciabelet kapni, az szóljon, mert én sehol sem találok már nagyon régóta.

Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg darált mandula
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
1 mk. sütőpor

Töltelékhez:
10 dkg puha vaj
2 ek. Angelli Tiramisu krémlikőr (eredetileg tojáslikőr)
1 ek. porcukor
2 ek. házi vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
4 datolyaszilva
2-3 ek. híg sárgabaracklekvár
1 ek. narancs- vagy citromlikőr, esetleg citromlé

Díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 ek. porcukor
1 ek. vágott, sózatlan pisztáciabél vagy zöldre színezett mandula- vagy mogyoró

elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mandulával, elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a formába téve 2 cm-es pereme legyen, és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük belőle.
  3. A töltelékhez a vajat a cukrokkal és a likőrrel habosra keverjük, a krémet a tortalapra simítjuk, majd körben kirakjuk a meghámozott, felszeletelt gyümölcsökkel.
  4. A lekvárt összekeverjük a narancslikőrrel, felforraljuk, majd kihűtve a gyümölcsre kenjük.
  5. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, közvetlenül tálalás előtt feldíszítjük vele a tortát, és a habrózsákat meghintjük pisztáciabéllel.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc


Csokis-mascarponés körtetorta





Elég sok körte terem a kertünkben, és fel akartam használni pár darabot a szokásos vasárnapi sütihez. A neten vadásztam körtés receptek után, de alig találtam nekem tetszőt. Ezen a tortán azonban megakadt a szemem, mivel imádom a mascarponés édességeket. Kicsit változtattam a recepten, mert nem használok zselatinlapot, ill. vaníliakivonat sem volt itthon. A díszítés sehogy sem akart összejönni, pedig nagyon tetszett a torta oldalát függőlegesen díszítő sok-sok papírvékony körteszelet. Megelégeltem a pepecselést, és vízszintesen "ragasztottam" rá. Az ízén mit sem változtatott; egy igazán krémes, könnyű és nem túl édes süti lett a jutalmam.
A tortába körtebefőttet is használhatunk, de akkor a főzés szükségtelen.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
15 dkg puha vaj
7 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek. citromlé
0,5 dl tej
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília esszencia
csipet só

Körtekrémhez:
5 körte
1 ek. méz (vaníliarúd használata esetén 2 ek.)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd
1 ek. citromlé
0,5 dl víz
3 ek. mascarpone
1 cs. zselatin fix vagy 2 zselatinlap

Csokikrémhez:
15 dkg 50%-os étcsokoládé
30 dkg mascarpone
1 ek. cukor (elmaradhat)

Díszítéshez:
1 körte
körte főzőlé
2 kockányi fehér csokoládé forgács
1 kockányi étcsokoládé forgács

elkészítés:

  1. A vajat a cukrokkal kihabosítjuk, elkeverjük a tojássárgákkal, a citromlével, a tejjel (a vanília esszenciával), belevegyítjük a sütőporos lisztet, és hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 5 percig 200 fokon, majd további kb. 20 percen át 180 fokon megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, és a tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt. Így hagyjuk kihálni. 
  3. A körtekrémhez a meghámozott, magházuktól megfosztott körtéket felkockázzuk, lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, a citromlével, hozzáadjuk a vaníliás cukrot (vagy a vaníliarúd kikapart magjait), a mézet, és fedő alatt puhára pároljuk. Leszűrjük (a főzőlevet felfogjuk), botmixerrel kissé pürésítjük, majd hűlni hagyjuk.  
  4. A párolt, darabos körtepépet elkeverjük a mascarponéval, 2 evőkanál főzőlével, a zselatin fix-szel, és a kész krémet a tortalapra simítjuk. Hűtőbe téve megdermesztjük. 
  5. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a mascarponét, és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.  
  6. A csokis mascarponekrémet a megdermedt körtekrémre halmozzuk, egyenletesen elkenjük rajta, majd kanállal kis csúcsokat mintázunk a krémből.  
  7. A díszítéshez a meghámozott körtét negyedeljük, magházát kivesszük, és a többi főzőlében fedő alatt félpuhára pároljuk. Lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, majd nagyon vékonyra szeljük és feldíszítjük vele a torta oldalát. (A körteszeleteket hosszában is ráilleszthetjük a torta oldalára, de ez elég macerás és 2 körte kell hozzá, viszont sokkal szebb lesz.)  
  8. A torta szélét fehér- és étcsokoládéból nyert forgáccsal díszítjük. Hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc





Forrás: Vágott vegyes


Vaníliás krémfagylalt





Variációk egy témára. Nincs nagy eltérés e között és a vaníliafagylalt egyszerűen receptje között, csak annyi, hogy mascarpone is van benne és kicsit több vaníliás cukor. Mégis, ez sokkal finomabb, mert krémesebb.






Hozzávalók kb. 20 gömbhöz:

1 adag vaníliaöntet
25 dkg házi mascarpone
2,5 dl habtejszín
3 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva

elkészítés:
  1. Elkészítjük a vaníliaöntetet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A 2 napig csöpögtetett, porcukorral kevert, házi mascarponét kézi habverővel átkeverjük, hozzáöntjük a vaníliaöntetet, és simára dolgozzuk.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, és széles fejű fakanállal óvatosan a fagylaltalaphoz forgatjuk.
  4. A habos állagú krémet jól záródó műanyag dobozba vagy fém dobozformába kanalazzuk és megfagyasztjuk. Nem szükséges átkeverni.
  5. Fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyen tudjuk adagolni. A krémfagylaltot ízlés szerint díszíthetjük (pl. cukros dióval, szárított mangóval).
Tipp:
A fagylaltot jegeskávéba is tehetjük, de bundás almához, túrós réteshez, szirnyikihez vagy brownie-hoz is kínálhatjuk.










Vaníliafagylalt egyszerűen





Ez életem első fagyija az epres mellett, és ilyen módon nem is saját ötlet, nehogy már az elején elrontsam. A "Kifőztük" magazinban találtam. Nem is gondoltam volna, de pont olyan lett, mint az a vaníliafagyi, amit az egyik szupermarketben szoktunk venni. Krémes és valóban vaníliaízű. 


Hozzávalók kb. 10 gombóchoz:

1,5 dl tej
½ tubus cukrozott sűrített tej (pl. házi sűrített tej)
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín

elkészítés:
  1. A tojássárgákat a cukorral lábasba tesszük, habosra kavarjuk, és vékony sugárban hozzáöntjük a sűrített tejjel dúsított, meglangyosított tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük (nem forraljuk!)
  2. A tűzről levéve beleszórjuk a vaníliás cukrot, és miután teljesen kihűtöttük, hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
  3. A fagylaltalapot jól záródó, műanyag dobozba kanalazzuk, mélyhűtőben dermesztjük 1-2 órát, majd 30 percenként villával óvatosan átkavarjuk. Hagyjuk teljesen megfagyni.
  4. Tálalás előtt kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyen lehessen belőle szedni, és tálkákba vagy fagylalttölcsérbe/fagylaltkosárkába gombócozzuk. Jeges kávéba is tehetjük, vagy süteményekhez is kínálhatjuk.