2013. július 29.

Sajttal töltött húsos-kolbászos pizzácska tejfölös alappal





Pizzaimádatunk töretlen, de mivel képtelen vagyok überelni azt a magyaros pizzát, amit rendelni szoktunk, ezért itthon nem szoktam készíteni. Eddig csak két alkalommal veselkedtem neki, jó is lett az eredmény, de mégse közelítette meg azt a bizonyosat. A régi, rozzant sütőnk nem is volt alkalmas kelt tészták sütésére, de mivel nemrég egy csudaklassz villanysütő került a helyére, és leteszteltem már egyéb kelt tésztákon, most bátorságot éreztem a pizzasütéshez is. Ezúttal nem hagyományos pizzamártással készítettem, hanem tejfölös alappal, mert egyszer már kóstoltam ilyet, és nagyon ízlett. A tészta szélének sajttal való megtöltése is izgatta a fantáziámat, ezért vegyítettem a kettőt. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, hipp-hopp bepusziltuk mind a 4 bébi buci pizzát – nem volt nehéz. :D És a poén a végén az volt, hogy a Kutyafül mintegy vallomásként elárulta, hogy mégis csak sikerült túlszárnyalni a kedvenc pizzánkat. :D Ez ám a dicséret! :)


Hozzávalók 4 kis pizzához:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
1 tk. cukor
1 tk. só
1 tk. bazsalikom
1
½ ek. olívaolaj
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl víz

a tejfölös alaphoz:
2 púpozott ek. tejföl
1 mk. nyers, darált csípős paprika vagy ½ mk. őrölt csili

a feltéthez:
15 dkg megmaradt sült csirkehús (nálam grillfűszeres)
5 dkg csípős kolbász
15 dkg házi füstölt sajt, reszelve+4 dkg a tetejére
1 szelet pácolt, füstölt, húsos szalonna

elkészítés:

  1. Az élesztőt egy kis liszttel elkeverjük a langyos, cukros vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Az olajat és a felfutott élesztőt a sóval, bazsalikommal vegyített liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 4 gombócot formázunk belőlük, és letakarva negyedórát pihentetjük. A tésztabucikat ezután 18 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  4. Egy tésztalapot a munkalapra teszünk, a szélétől kicsit beljebb, körben elosztjuk a reszelt sajtot, és a széleket a sajtra ráhajtva, jól lenyomkodjuk. Így járunk el a többivel is, és letakarva addig pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  5. A felaprított sült húst és a kolbászt serpenyőben összesütjük. A tejfölt összekeverjük a csípős paprikával. A szalonnát felcsíkozzuk.
  6. A pizzácskák közepét és a belső peremét megkenjük csípős tejföllel, a tölteléket a tésztafészkekbe kanalazzuk, megszórjuk 1-1 dkg reszelt sajttal, és elosztjuk rajtuk a húsos szalonnát. Előmelegített sütőben megsütjük. Aprított petrezselyemzölddel díszítjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc