2015. július 15.

Roston sült csirkemell póréhagyma mártással, sajtos burgonyapogácsával





Ismét olyan ételt készítettem, amit a kedvenc éttermünk étlapja kínál vaslapos csirkemell néven. A Kutyafül rendelte a múltkor, amikor a szüleivel együtt ebben az étteremben ebédeltünk. Én is megkóstoltam egy falat erejéig, és bár nem rajongok a póréhagymáért, ez mégis nagyon ízlett.
A köret pirított burgonya volt, de én egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért kroketthez hasonlót készítettem. Nem tudom, hogy hőn szeretett éttermünkben hogyan készítik a póréhagyma mártást, ezért egy saját verziót hoztam össze. A Kutyinyekkel együtt megállapítottuk, hogy ezt az ételt máskor is asztalra kell tennem, mert nagyon jól sikerült. Egyszerű, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.






Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy (kb. 70 dkg) csirkemellfilé
őrölt fekete-, fehér vagy zöld bors


Póréhagyma mártáshoz:
1 szál póréhagyma (tisztítva mérve kb. 10 dkg)
3 dkg vaj
1,5 dl tyúkhús alaplé
0,5 dl száraz fehérbor
1 tk. étkezési kukoricakeményítő
2,5 dl tejszín
3,5 dkg trappista sajt
1 ek. petrezselyemzöldje
kevés mangalicazsír
 

Burgonyapogácsához (20 db-hoz):
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
0,5 dl tej
2 tojás
15 dkg reszelt sajt
kb. 10 dkg liszt

őrölt fekete bors
zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A körethez a megpucolt krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és miután kihűlt, áttörjük.
  2. Hozzákeverjük a tojást, a tejet, sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük előbb a sajttal, majd a liszttel. (Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a massza formázható állagú nem lesz.)
  3. A masszából gombócokat formázunk, kissé ellapítjuk, és megforgatjuk zsemlemorzsában. Félretesszük.
  4. A mártáshoz a felhevített vajon megdinszteljük a felaprított póréhagymát, megborsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a borral. Addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fövi.
  5. A tűzről levéve rászórjuk a keményítőt, elkeverjük, és a tűzre visszatéve felöntjük a tejszínnel. Összeforraljuk, beleszórjuk a finomra aprított petrezselymet, és felolvasztjuk benne a sajtot. Lefedve melegen tartjuk.
  6. A megmosott, szárazra törölt húst szeletekre vágjuk (fejenként 2, azaz összesen 8 szeletnek kell lennie), két ív folpack között vékonyra kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket a felhevített zsíron mindkét oldalukon pirosra sütjük.
  7. A burgonyapogácsákat bő kókuszolajban, közepes lángon kisütjük. A mártást, ha szükséges - kis tejjel hígítva -, felmelegítjük.
  8. A hússzeleteket tányérokra tesszük, meglocsoljuk a mártással, és melléjük rendezzük a burgonyapogácsákat.

Tipp:

A köretet akár előző nap is elkészíthetjük. Zsiradék nélkül, fedő alatt, serpenyőben nagyon jól át tud melegedni.