2015. július 15., szerda

Roston sült csirkemell póréhagyma mártással, sajtos burgonyapogácsával






Ismét olyan ételt készítettem, amit a kedvenc éttermünk étlapja kínál vaslapos csirkemell néven. A Kutyafül rendelte a múltkor, amikor a szüleivel együtt ebben az étteremben ebédeltünk. Én is megkóstoltam egy falat erejéig, és bár nem rajongok a póréhagymáért, ez mégis nagyon ízlett.
A köret pirított burgonya volt, de én egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért kroketthez hasonlót készítettem. Nem tudom, hogy hőn szeretett éttermünkben hogyan készítik a póréhagyma mártást, ezért egy saját verziót hoztam össze. A Kutyinyekkel együtt megállapítottuk, hogy ezt az ételt máskor is asztalra kell tennem, mert nagyon jól sikerült. Egyszerű, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.









Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirkemellfilé (kb. 70 dkg)
örölt fekete/fehér vagy zöld bors


Mártáshoz:
1 szál (kb. 10 dkg) póréhagyma (tisztítva mérve)
3 dkg vaj
1,5 dl tyúkhúsleves alaplé
0,5 dl száraz fehérbor
1 tk. étkezési keményítő
2,5 dl tejszín
3,5 dkg trappista sajt
1 ek. petrezselyemzöldje
kevés mangalicazsír

Körethez (kb. 20 pogácsához):
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
0,5 dl tej
2 tojás
15 dkg reszelt sajt
kb. 10 dkg liszt

őrölt fekete bors

zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A körethez a megpucolt krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd miután kihűlt, áttörjük.
  2. Hozzákeverjük a tojást, a tejet, sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük előbb a sajttal, végül pedig a liszttel. Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a massza formálható állagú nem lesz.
  3. A masszából gombócokat formázunk, ellapítjuk, hogy korong alakjuk legyen, és megforgatjuk zsemlemorzsában. Félretesszük, amíg a mártást elkészítjük.
  4. A mártáshoz felhevítjük a vajat, megdinszteljük rajta a megtisztított, felaprított póréhagymát, megborsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a borral. Addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fövi.
  5. A tűzről levéve rászórjuk a keményítőt, elkeverjük, és a tűzre visszatéve felöntjük a tejszínnel.
  6. Összeforraljuk, beleszórjuk a finomra aprított petrezselymet, a sajtot, és felolvasztjuk benne. Lefedjük és félretesszük.
  7. A megmosott, szárazra törölt húst szeletekre vágjuk (fejenként 2, azaz összesen 8 szeletnek kell lennie), két réteg folpack között vékonyra kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon enyhén sózzuk-borsozzuk.
  8. Pici zsíron minden oldalukon pirosra sütjük. Közben a köretet bő kókuszolajban, közepes lángon kisütjük. A mártást - ha szükséges, kis tejjel hígítva - felmelegítjük.
  9. A hússzeleteket tányérokra tesszük, meglocsoljuk a mártással, és melléjük rendezzük a burgonyapogácsákat.

Tipp:
A köretet akár előző nap is elkészíthetjük. Zsiradék nélkül, fedő alatt, serpenyőben nagyon jól át tud melegedni.