2015. augusztus 24., hétfő

Meggyes szilvaleves






Azt a kevés szilvát, amit nemrégiben a zöldségesnél vettem, süteményhez szerettem volna használni. Így is lett, de végül megmaradt a nagy része, és úgy döntöttem, levest főzök belőle. Nálam ez nagy szó, mármint a gyümölcsleves, ui. nem rajongok érte, de egy ideje már nem zárkózom el tőle, sőt eperből egyenesen imádom, de a meggy- és az almalevest is megkedveltem. Szilvából még sosem próbáltam, de most úgy éreztem, azt is szívesen megenném. A maradék meggyet sem akartam már tartogatni, így az is belekerült. :) Mi langyosan kanalaztuk.





Hozzávalók 4-6 személyre:

50 dkg szilva (magozva, lehet ringlóval vegyesen)
20 dkg magozott meggy
18 dkg barna nádcukor (vagy ízlés szerint)
2 ek. frissen facsart citromlé
1 mk. őrölt fahéj
½ mk. őrölt szegfűszeg
½ mk. só
2 ek. étkezési keményítő
1,5 liter víz + egy kevés a habaráshoz
2,5 dl tejszínhab + 1 ek. barna nádcukor darálva

elkészítés:

  1. A kimagozott szilvát felkockázzuk, és miután a vizet felforraltuk, a meggyel, a citromlével és a fűszerekkel együtt beletesszük.
  2. Ha megfőtt, kiveszünk belőle egy kevés gyümölcsöt, félretesszük, a többit pedig botmixerrel pépesítjük.
  3. Egy kevés vízzel csomómentesre keverjük a keményítőt, behabarjuk vele a levest, visszatesszük bele a félretett gyümölcsöket, és összeforraljuk.
  4. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és a leves mellé kínáljuk, amennyiben azt langyosan vagy behűtve tálaljuk.