2012. október 1.

Francia farmerkenyér





A recept ismét Fahéjtól van. Nemrég utaltam rá, hogy mostanában kaptam rá tőle áment, hogy feltegyem a tőle származó és általam is elkészített ételeit, legyen az akár teljesen megegyező az ő leírásával, vagy olyan, amin picinykét alakítottam. A régi fotók így csak arra vártak, hogy ide felkerüljenek.
Általában változtatni szoktam Fahéj receptjein - no nem azért, mintha úgy nem lennének finomak, ahogy ő készíti, de vagy épp nincs itthon pl. pont abból a fűszerből, ami kéne, vagy csupán kedvet érzek „belenyúlni”. Ennél a kenyérnél nem „nyúltam bele”, csak a formája lett más, ill. én a tetejét is megliszteztem és megszórtam szezámmaggal, valamint nem kentem le a kész kenyeret vízzel.
Ízre és állagra nagyon hasonló az én kedvenc zsúrkenyeremhez, ill. mivel a Fahéjtól származó kenyérreceptek alapból jók, így aztán nem lepődtem meg, hogy ez is igen finomra sikeredett.

Hozzávalók 1 cipóhoz:

45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5-2 dl víz
1 tk. méz
1 dl tejföl
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. só
szezámmag és pici liszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet, belemorzsoljuk, majd simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített liszthez adjuk az olajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, és kerek vagy hosszúkás cipóvá formázzuk. Tepsire vagy kiolajozott formába tesszük és további 30 percet kelesztjük.
  4. A tészta tetejét megszórjuk kevés liszttel, közepébe keresztet vágunk, vagy ferdén bemetsszük, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc