A recept ismét Fahéjtól van, nemrég ui. utaltam rá, hogy megkaptam tőle az áment, hogy posztolhassak néhány olyan ételt, ami tőle származik, és nálunk is sikert aratott. Ő azt sem bánta, ha teljesen megegyezik az ő leírásával, azt meg pláne nem, ha picinykét azért alakítok rajta. A farmerkenyér kapcsán így végre felkerülhettek a blogra ezek a korábban készült fotók. :)
Persze, általában változtatni szoktam Fahéj receptjein, de nem azért, mintha nem lennének finomak úgy, ahogyan ő készíti, hanem mert én többnyire kedvet érzek „belenyúlni”, vagy épp azon prózai oknál fogva vagyok kénytelen eltérni az ő receptétől, mert épp nincs itthon pl. pont abból a fűszerből, amit ő javasolt beletenni. Ezt a kenyeret viszont meghagytam úgy, ahogyan ő javasolta elkészíteni, én csak formailag változtattam rajta, a tetejét is meglisztezve és megszórva szezámmaggal. Ráadásul nem kentem le a kész kenyeret vízzel. Na, tessék, valamit azért csak másképp csináltam most is! :D
Ízre és állagra szerintem nagyon hasonlít az én kedvenc zsúrkenyeremhez, ill. mivel a Fahéjtól származó kenyérreceptek alapból jók, így aztán nem lepődtem meg, hogy ez is egy igen finom fajta kenyér. :)
Persze, általában változtatni szoktam Fahéj receptjein, de nem azért, mintha nem lennének finomak úgy, ahogyan ő készíti, hanem mert én többnyire kedvet érzek „belenyúlni”, vagy épp azon prózai oknál fogva vagyok kénytelen eltérni az ő receptétől, mert épp nincs itthon pl. pont abból a fűszerből, amit ő javasolt beletenni. Ezt a kenyeret viszont meghagytam úgy, ahogyan ő javasolta elkészíteni, én csak formailag változtattam rajta, a tetejét is meglisztezve és megszórva szezámmaggal. Ráadásul nem kentem le a kész kenyeret vízzel. Na, tessék, valamit azért csak másképp csináltam most is! :D
Ízre és állagra szerintem nagyon hasonlít az én kedvenc zsúrkenyeremhez, ill. mivel a Fahéjtól származó kenyérreceptek alapból jók, így aztán nem lepődtem meg, hogy ez is egy igen finom fajta kenyér. :)
Hozzávalók 1 cipóhoz:
45 dkg finomliszt
1 tk. méz
1 tk. só
1 ek. napraforgóolaj
2,5 dkg élesztő
1 dl tejföl
kb. 1,5 dl víz
szezámmag és finomliszt a szóráshoz
elkészítés:
- A mézzel édesített langyos vízben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt tejföllel, olajjal együtt a sóval vegyített liszthez adjuk és megdagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, és kerek vagy hosszúkás cipóvá formázzuk. Tepsire vagy kiolajozott (sütőpapírral bélelt) formába tesszük, és 30 percet kelesztjük.
- A tetejét meghintjük kevés liszttel, a közepét kereszt alakban vagy ferdén bevágjuk, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc