2014. június 6.

Joghurt házilag

 



Sosem voltam odáig a natúr joghurtért, de a jóféle gyümölcsjoghurtot mindig is szerettem. Sőt egy időben napi rendszerességgel fogyasztottam. Aztán évekig nem ettem, annyira telítődtem vele. Mostanában viszont rákaptam újra, de félig házilag készítettem, azaz bolti natúr joghurtból és friss idénygyümölcsből. Pár alkalom után azonban úgy éreztem, ezt is teljesen házilag kellene kivitelezni, mert egyre inkább fontosnak érzem, hogy amit csak lehet, így készítsek el. Egyrészt ilyen módon tuti, hogy nem kerül bele adalékanyag, tehát egészséges, másrészt jóval olcsóbb is. Arról nem is beszélve, hogy nagyanyáink ételkészítési módszereit nem árt továbbadni az utókornak. :)
Most, hogy fogyókúrázunk, odafigyelek arra is, hogy naponta 5-ször egyek. Ez azt jelenti, hogy muszáj rászoknom a reggelizésre, és erre tökéletesen megfelel a joghurt. Persze helyettesíthetjük aludttejjel vagy kefirrel is, de ez már részletkérdés, hiszen ezek a tejtermékek nagyon közeli rokonságban vannak egymással, csak az elkészítési módjukban van egy kis különbség. Szóval a tulajdonképpeni életmódváltásunkhoz az a minimum, hogy minden nap egyek a fent említett tejtermékek közül valamelyikből, hiszen jót tesz az emésztésnek, és úgy egyáltalán, kedvező hatással van a szervezetre.
Az sem utolsó szempont, hogy a házi joghurt, mint ahogyan a joghurtok általában, felhasználhatóak édességek, italok, levesek, szószok, salátaöntetek készítéséhez is. Csinálhatunk belőle görög joghurtot vagy joghurtkrémsajtot is olyan módon, hogy csak lecsepegtetjük róla a savót.
Jupppí, most már bolti joghurtot sem veszek soha többet! :D




Hozzávalók 1 liter joghurthoz:

1 liter teljes tej (házi vagy min. 3,5%-os zsírtartalmú, nem magas hőfokon kezelt bolti tej)
2-3 ek. élőflórás joghurt

elkészítés:

  1. A tejet lábasba öntjük, és 20-25 percen keresztül kis lángon főzzük.
  2. Ezután felforraljuk, és amint felforrt, rögtön elzárjuk alatta a lángot. Visszahűtjük 40-50°C-ra. (Ez kézmeleg tejet jelent.)
  3. A tejet ezután tiszta üvegbe (ez lehet befőttes üveg is) vagy máz nélküli, kerámia edénybe töltjük. Kiveszünk belőle 1 dl-nyit, amihez hozzáadjuk a joghurtot, simára keverjük, és hozzáadjuk a többi tejhez.
  4. Min. 5-6 órán át 35-40°C-on tartjuk. Ez többféle módszerrel is kivitelezhető, pl.:
    a) az üveget lefedjük és egy forró vízzel töltött, magas falú tálba állítjuk, és ha a víz kihűlt, újra töltjük forró vízzel;
    b) 35-40°C-os sütőbe tesszük;
    c) pokrócba/paplanba bugyoláljuk, azaz száraz dunsztba tesszük;
    d) nyáron az ablakpárkányon is kellő meleget kaphat.
  5. 5-6 óra elteltével sűrűsödnie kell a joghurtnak, és akkor jó, ha savanykás ízű. A kész tejterméket pár napig hűtőben tárolhatjuk. A következő adag joghurthoz már ezt használhatjuk oltóanyagnak.
A házi joghurtot bármilyen friss gyümölccsel, befőttekkel, lekvárokkal, müzlivel stb. ízesíthetjük.




Forrás: internet