2017. augusztus 1.

Fasírtgolyós-mozzarellás pite







Ebédre újabban gyakran sütök pitét, mert nagyon hamar elkészül, laktató, ugyanakkor nem terheli meg a gyomrot. Egy 24 cm-es pite ráadásul nekünk 2 evésre elegendő, így aztán másnap megmenekülök az ebédkészítéstől. Bár a válogatósságunk miatt egy kis fejtörést okoz a töltelék kigondolása, eddig még mindig sikerült olyat sütni, ami különbözött az előzőtől. :D
Nemrég ezt a fasírtgolyósat ötlöttem ki, és már másodjára sütöttem meg. :) Ezúttal túró is került a tésztába, ill. variáltam egy picit a lisztekkel, csak hogy más legyen, mint eddig. :)
Alapjáraton a pitét 8 vastagabb szeletre vágva, mi 2-2 szeletet vagyunk képesek bepuszilni egy ebéd alkalmával, de a nyári időszakban 1 szelet is elég lehet, ha valamilyen salátával párosítjuk. Egyébként is kifejezetten illik hozzá, hiszen ez a változat most nem tartalmaz zöldséget, így azt más módon pótolhatjuk. :)




 

Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitesütőformához:

Tésztához:
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg vaj
5 dkg túró
1 kis tojás
1 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 tk. só

Fasírtgolyóhoz:
20 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
10 dkg túró
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 tk. Toscana fűszerkeverék
őrölt fekete bors

3,5 dkg zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztes péksüteményből)
2 cs. mini mozzarella vagy 1 cs. mozzarella felkockázva

Öntethez:
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg tejföl
2 ek. tejszín
1 csapott tk. Toscana fűszerkeverék
½ mk. őrölt kömény
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A sóval, cukorral vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a túróval elkevert, felvert tojást, és tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 27 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk és kibéleljük vele a pitesütőformát. A felületét villával több helyen megszurkáljuk, körben a tészta szélét villával megmintázzuk, majd nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  3. A fasírtgolyókhoz a lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az áttört túrót a fűszerekkel és a sóval együtt a felvert tojáshoz keverjük, majd jól összedolgozzuk a hússal, és hozzákeverjük a zsemlemorzsát.
  4. A húsmasszából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk (nekem 28 db lett), és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A fasírtgolyókat a mozzarellagolyókkal felváltva, körkörösen elrendezzük a tésztakosárban.
  6. Az öntethez a hozzávalókat elkeverjük, egyenletesen a töltelékre öntjük, és a pitét előmelegített sütőben megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és friss salátával együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 40 perc