2021. július 3.

Kapros-lila hagymás besamellel töltött fészek

 

 


 


Teljesen elvarázsolt engem ez a kifordított leveles tészta, mert a vele készült süti jobb lett, mint klasszikus leveles tésztából sütve. Persze az is lehet, hogy a sok hűtésnek köszönhető a siker – egyéb elfoglaltságaim miatt ui. a hajtogatások között ajánlott 1 óránál néha jóval több idő telt el. Ráadásul a kész nyers tészta egy egész napot pihent is a hűtőben, és csak másnap délután használtam fel. Mindennek a tetejébe, még csak nem is volt előre eldöntve, mit készítek majd belőle, hiszen hirtelen felbuzdulásból próbáltam ki, ill. mert annyira nem hittem abban, hogy sikerül. Azt meg pláne fel sem tételeztem, hogy a sütőbe kukucskálás közben majd ugrálni fogok örömömben. :D A kóstolásról meg ne is beszéljünk!
A nagy szkepticizmusom okán ezekre a könnyen és gyorsan elkészíthető kosárkákra esett a választásom – nehogy már túl sokat pepecseljek vele, ha esetleg elrontódna. :D Egyébként már régóta terveztem, hogy megsütöm, és szilveszter előtt a boltban is kapható, lefóliázott (röhejesen drága) leveles kosárkákat látva, már egyértelmű volt, hogy én ezt bizony házilag fogom elkészíteni – és nem, nem bolti tésztából, hanem azt is magam gyártom hozzá, ahogy az esetek nagy százalékában („stop pálmaolaj!” jeligére). Szóval nagy nyugodtan fogtam neki a tésztafészkeknek, de az eredményt látva, a fent jelzett módon a végén mégis röpködtem örömömben. :D Lehet, hogy a siker kulcsa a lazaság...
Tulajdonképpen megtölthetjük bármilyen sós vagy édes krémmel – én most édesbe hajló, kapros-lila hagymás besamelt készítettem hozzá, és úgy érzem, telitalálat lett, mert egykettőre bekapkodtuk a javát. :D



Hozzávalók 10 darabhoz:

50 dkg kifordított leveles tészta vagy klasszikus leveles tészta (esetleg bolti)
10 dkg lila hagyma
4 ek. zsenge kaporlevél
5 dkg vaj
4 dkg finomliszt
4 dl tej
5 dkg reszelt füstölt sajt (nálam házi pasta filata)
őrölt fekete bors
szerecsendió

1 kis tojás a kenéshez

elkészítés:
  1. A töltelékhez a finomra aprított lila hagymát a felhevített vajon megdinszteljük, megpörgetjük kevés cukorral, és megkaramellizáljuk.
  2. Hozzáadunk 2 evőkanál aprított kaprot, rászórjuk a lisztet, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a felforrósított tejet. Megfűszerezzük, és közepesen sűrű mártássá főzzük.
  3. Hozzáadjuk a többi kaprot, a reszelt sajtot, és kevergetve felolvasztjuk. Többször átkeverve teljesen kihűtjük. Cső nélküli habzsákba töltjük.
  4. A felhasználásra kész házi leveles tésztát lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és 7,5 cm-es pogácsaszaggatóval 10 körlapot szaggatunk ki belőle.
  5. 5 körlapocskából 5,5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki, és a teli körökkel együtt tepsibe sorakoztatjuk. Nejlonzacskóba húzva 30 percre hűtőbe tesszük.
  6. A tésztakorongokat lekenjük felvert tojással (de az sem baj, ha csak a körív mentén kenjük le a tésztát), a közepüket villával megszurkáljuk, rájuk ültetjük a tésztagyűrűket, és azoknak a szélét is lekenjük tojással (a tésztafészkek oldalát ne kenjük le, különben sütés közben nem tudnak megemelkedni).
  7. A belső köröcskéket is lekenjük felvert tojással, rácsmintát vágunk rájuk, és ezeket is lehűtjük.
  8. A fészkeket a rácsos körlapocskákkal együtt sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. A megemelkedett tésztakörök alját levágjuk, hogy majd kalapként rá tudjuk ültetni a fészkekben lévő töltelékre. (A köröcskéket pogácsaként is feltálalhatjuk.)
  9. A tésztafészkek megemelkedett belsejét még melegen körbevágjuk és kivesszük. Tortarácsra szedve teljesen kihűtjük, majd betöltjük a besamellel, és ha szeretnénk, rájuk biggyeszthetjük a kalapjukat.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc