2016. május 1.

Málnakrémes anyák napi sütemény







Nem jellemző, hogy anyák napjára süteményt sütök – ráadásul ez most a 2. süti gyors egymásutánban –, de mivel a hűtőben volt egy adag mascarponém, úgy gondoltam, ha már úgy is fel kell használnom, legyen belőle ajándék az anyukámnak. :) Először epreset szerettem volna, de amíg csak hazai fóliás, spanyol vagy görög földiepret lehet kapni, addig én bizony nem veszek; megvárom, amíg a szabadföldi eper beérik. Úgyhogy a mirelit málnánál maradtam.
A süteményhez ugyanazon az oldalon kaptam ihletet, ahol a paplansütit láttam, de a krémet átalakítottam, mert a csak tejszínhabbal kikevert málnapürét egy kicsit egyszerűnek éreztem. No és persze ott volt a fent említett mascarpone, ami már nagyon felhasználásra várt. A málnából is inkább lekvárt főztem, bár ez igazából nem annyira fontos. A tésztán nem változtattam, csupán fehér liszt helyett a most már süteményekhez is bátran használt tönkölybúzalisztet választottam. A tészta szerintem nagyon finom. Persze a krém is, de az már nem számít akkora újdonságnak.
Szombaton délelőtt Anya meg is kapta az elő anyák napi ajándékot, jól meg is lepődött, és nagyon örült. Ma pedig egy gyönyörű cserepes virág boldog gazdája is lett. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
2 tojás
18 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)
5 dkg őrölt mandula
2 dkg keserű kakaópor
1 tk. foszfátmentes sütőpor
egy csipet só
1,5 dl tej
vaj a formához

Krémhez:
10 dkg málna
6 dkg porcukor
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
2 és fél zselatinlap

Továbbá:
vaníliás porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd felváltva hozzákeverjük a kakaóporral, mandulával, sütőporral, sóval vegyített lisztet és a tejet.
  2. A tésztamasszát vajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tortarácsra szedve, teljesen kihűtjük.
  3. A krémhez a málnát a porcukorral lekvárrá főzzük, majd szűrőkanálba öntjük, és a szűrőt egy tál fölé helyezzük. Fakanál segítségével átpasszírozzuk a lekvárt, hogy ne legyenek benne magok. Hűlni hagyjuk.
  4. A lekvárból kiveszünk 5 dkg-ot, és összekeverjük a mascarponéval. A pár percre hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk 1-2 evőkanálnyi felforrósított tejszínben, hozzádolgozunk 2-3 evőkanál málnás mascarponekrémet, és a többi krémhez forgatjuk. Kicsit dermedni hagyjuk.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a mascarponekrémhez forgatjuk, és 2-3 perc elteltével habzsákba töltjük.
  6. Ha a muffinok tetejét levágjuk (ha középen kipúposodik, előbb egyenesre szabjuk), és szív kiszúróformával kimetszünk belőlük 1-1 szív formát.
  7. A málnahabot csigavonalban a muffinok alsó részére nyomjuk, majd a krémre ültetjük a tésztaszíveket, és meghintjük vaníliás porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
Ha kimarad egy kevés lekvár és krém, a lehullott tésztaszélekkel rétegezve, pohárkrém is készíthető belőle.
A megmaradt lekvárt a krém alá is kenhetjük.
 
















„Édesanyám, szép Napom, ragyogj soká nékem!...”


Ihletadó recept: itt