2016. november 8.

Foszlós, joghurtos vajaskifli









A Kutyfülnek kellett valamilyen péksütemény elvitelre, és én a rongyos kiflit akartam neki megsütni. Ez meg is történt. Bár nem lett valami rongyos (persze utóbb megtudtam, hogy nem a kinézete miatt nevezik így), azért így is sikerült nagy örömet szereznem vele. Még, ha a rongyos kifli elnevezés oka nem is a külsőségben rejlik, engem csak nem hagyott nyugodni a még tetszetősebb kinézet létrehozása. :D Másnap újra nekiveselkedtem, de ezúttal kicsit eltértem a recepttől, mert joghurt is került a tésztába, plusz a készítési módon is változtattam, és a pacsniéhoz hasonlóan oldottam meg, mert az kimondottan rétegesnek nevezhető.
Úgy éreztem, ez már egy másik recept, és a kiflit rongyosnak sem nevezhetem, mert nem egy rongy segítségével tekertem fel, ami egyébként a valódi elnevezés oka.
A kisült péksüti láttán elmosolyodtam, az íze pedig éppen olyan volt, ami miatt számomra méltán emlékezetes marad. Csak egy csésze tea vagy egy bögre kakaó kell ahhoz, hogy tökéletes legyen az élmény.
Megint eggyel bővült a kedvenc keltek listája. :)








Hozzávalók 8 darabhoz:

50 dkg finomliszt
12 dkg hideg vaj
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
12 dkg natúr joghurt
kb. 2,5 dl tej
1 tk. cukor
1 tojássárgája + 1 ek. víz a kenéshez
8 mk. szezámmag a szóráshoz

elkészítés:
  1. A tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, majd a langyos tejjel és kevés liszttel simára keverjük. Betakarjuk egy kis liszttel, és felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, és lágy tésztává dagasztjuk. Kivajazott tálba tesszük, és letakarva, hűvös helyen kelni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd 15 perc pihentetés után lisztezett felületen 20 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.
  4. A tésztalapokat egymásra helyezzük úgy, hogy az utolsó lap kivételével mindegyikre vajat reszelünk. Letakarva kelesztjük negyedórát.
  5. A réteges tésztát 45 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk, és az alapjuktól kiindulva, egymás után feltekerjük.
  6. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd letakarva pihentetjük 1 órát. A sütőt közben 200°C-ra előmelegítjük.
  7. A tetejüket megkenjük vízzel kevert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, majd a sütőbe toljuk. A hőmérsékletet 185°C-ra mérsékelve, készre sütjük a kifliket. Langyosra hűlve tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc