2014. szeptember 13., szombat

Mandulás csók





Iszonyúan vágytam valami édességre, mert már kb. 2 hete nem sütöttem semmit, és a fagyi nem elégítette ki a tartalmasabb édesség után sóvárgó rágóizmaimat, ráadásul az is rég elfogyott már. Eszembe jutott, hogy elég régen készítettem aprósütit, ezért elővettem azt a könyvet, amiből korábban is választottam már kekszeket. Most ezt a nagyon egyszerűt néztem ki. Egy kicsit változtattam a hozzávalókon - aroma helyett inkább likőrt, illetve esszenciát használtam –, valamint direkt vettem foszfátmentes sütőport is, mert az ilyen típusú kekszekből különben mindig kiérzem a sütőpor ízét. Bevallom, fotózás után olvasztottam még egy kis étcsokit, és megmártóztattam benne a sütiket, úgyhogy egész nyugodtan így tehet más is, aki megsüti, mert nem rontja el. :D






Hozzávalók kb. 28 darabhoz:

10 dkg vaj
25 dkg kristálycukor (eredetileg ebből 5 dkg barna cukor)
1 ek. vanília esszencia (vagy 1 tk. vanília aroma)
1 ek. Amaretto likőr (vagy 1 tk. mandulaaroma)
2 tojás

30 dkg finomliszt
10 dkg őrölt mandula
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor (nálam foszfátmentes)
1 csapott tk. só
6 dkg aprított tejcsokoládé vagy csokicsepp (lehet ét- vagy fehér csokoládé is)

elkészítés:

  1. A langyosra hűlt, olvasztott vajat összekeverjük a cukorral, a vanília esszenciával, a likőrrel, és hozzáadjuk a felvert tojásokat.
  2. Belekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, őrült mandulával vegyített lisztet, majd hozzáforgatjuk az aprított csokoládét. Az így kapott sima felületű tésztát hűtőbe téve, pár percig állni hagyjuk.
  3. A tésztamasszából diónyi golyókat formázunk, egymástól 7-8 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, olajjal megkent falapáttal kissé rájuk nyomunk, hogy korong formájuk legyen, és előmelegíttet sütőben egymás után addig sütjük, amíg a sütemények szélei pirulni nem kezdenek.
  4. A sütőből kivéve a kekszeket a tepsiben hagyjuk 1-2 percig, majd rácsra szedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc







Forrás: Süti Éden receptkönyve