2013. május 23., csütörtök

Gyümölcsök fehér csokoládéhabbal








Vannak olyan időszakaim, amikor minden nap édességet kívánok és bizonyára nem is vagyok egyedül ezzel. Persze nem süthetek mindig sütit, mert nem akarom gyarapítani a fölös kilóimat, mégis „muszáj” ennem valami édeset.
Mivel mostanában rákaptam a lapzselatinnal készült könnyű krémekre – na nem mintha régen nem szerettem volna, de most szinte futószalagon gyártom „őket”- ezért most is emellett döntöttem. Ez a fehér csokihab a likőrrel nagyon üde és könnyű, nem tolakodó ízű, és a csokinak köszönhetően nem igényel plusz cukrot. Annak, aki hozzám hasonlóan nem kedveli a fehér csokoládét, ez a hab állagú változat talán belopja magát a szívébe. Önmagában is fogyasztható, de ha már van eprünk és egyéb gyümölcsünk, akkor miért ne ehetnénk azzal.
A csokihabot gyümölcsökkel rétegezve poharakba is tölthetjük. Érdemes még aznap elfogyasztani, mert nyers tojásfehérjét tartalmaz.







Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg eper
2-3 kivi

Csokihabhoz:
10 dkg fehér csokoládé
3 lap fehér zselatin
2,5 dl tejszín
2 tojásfehérje
2 ek narancslikőr (eredetileg cseresznyepálinka)

elkészítés:

  1. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
  2. A fehér csokit 2 ek tejszínnel gőz fölött megolvasztjuk, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint, tálba öntjük és hagyjuk, hogy kicsit dermedjen.
  3. A többi tejszínt kemény habbá verjük, csakúgy mint a tojásfehérjéket, és a likőrrel/pálinkával együtt előbb a tejszín-, majd a fehérjehabot óvatosan a csokihoz forgatjuk. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  4. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és megfelezzük vagy negyedeljük.
  5. A kivit meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk, amiket megfelezünk, és az eperrel együtt nyársra húzzuk.
  6. Ha a csokihab megdermedt, evőkanál segítségével megformázzuk, tányérra szedjük és a gyümölcsnyársakat mellé rendezzük.