2019. szeptember 12.

Sült töltött szendvics paradicsomos mártogatóval








Megint egy olyan receptet hoztam, amit a neten láttam, és úgy éreztem, muszáj kipróbálnom. Bár nem bonyolult és hamar elkészíthető, nekem mégis egy kicsit több időre volt szükségem, hogy asztalra kerüljön. Ennek szimplán annyi az oka, hogy én nem bolti, szeletelt kenyérből csináltam – mivel olyat már vagy 10 éve nem veszek –, ezért előbb meg kellett sütnöm hozzá a házi formakenyeret. Ehhez az ételhez friss kenyérre van szükség, hogy a szeletek egymáshoz tudjanak tapadni, úgyhogy muszáj megvárni, hogy a frissen sült kenyér kihűljön. De annyi baj legyen, különben is az a lényeg, hogy érdemes elkészíteni ezt a fincsi töltött kenyeret. Persze, ha nincs kedvünk egyazon napon pepecselni a hozzávalókkal (nem mintha a kenyér kelesztési ideje alatt nem lenne elég idő a húst is megsütni), akkor a tölteléket előző nap is megcsinálhatjuk. Ha pedig másnap óhajtjuk megörvendeztetni vele pl. a suliba induló gyerkőcöt, akkor a betöltött kenyereket nejlonzacskóba húzva hűtőbe tehetjük, hogy aztán reggel frissen kisüssük. Na, de elég a tippekből, jöjjön az ominózus recept! Csak zárójelben jegyeznék még meg annyit, hogy bár meglehetősen laktató ez a szendó, ugyanakkor abszolút szeretni való is. ;)






Hozzávalók 8 szendvicshez:

a töltött szendvicshez:
1 egész csirkemellfilé (kb. 50 dkg)
3 ek. olívaolaj
1 tk. oregánó
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. vöröshagymapor
½ mk. őrölt fekete bors
½ mk. só
5 dkg reszelt mozzarella
5 dkg reszelt parmezán
1 ek. szárított bazsalikom vagy frissen aprított petrezselyemzöldje
1,25 dl tejszín
16 szelet formakenyér

a szóráshoz:
10 dkg reszelt parmezán
1 ek. Toscana fűszerkeverék vagy aprított petrezselyemzöldje
1 tk. fokhagymapor
őrölt fekete bors

a mártogatóhoz:
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
őrölt csili
őrölt fekete bors
cukor (ízlés szerint)

1 ½ ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. Az egész csirkemellet fél filékre vágjuk, a felületüket 2-3 helyen bemetsszük. A páchoz az olívaolajat összekeverjük a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a sóval, és átkenjük vele a húsdarabokat.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200°C-ra előmelegített sütőben 25 percig alul-felül, majd grillezve kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  3. A sütőből kivéve, a húsdarabokat 2 villa segítségével szálaira szedjük, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kétféle reszelt sajtot, a bazsalikomot (vagy a petrezselyemzöldjét), a vöröshagymaport és a tejszínt. Utánasózzuk, ha szükséges.
  4. A kenyérszeletekről körben lehéjazzuk, és minden 2. szelet közepére egy jó adag tölteléket halmozunk.
  5. A kenyér szélét körben lekenjük kevés liszt és víz keverékéből készített csirizzel, és mindegyiket befedjük egy-egy kenyérszelettel. A széleket körben jól lenyomkodjuk, hogy a szeletek összeragadjanak.
  6. A szendvicseket bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukon kisütjük, és papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
  7. A szóráshoz a hozzávalókat összekeverjük és megszórjuk vele a még forró töltött szendvicseket.
  8. A mártogatóhoz a felaprított lila hagymát és a fokhagymát a felhevített olívaolajon megfuttatjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, a csilit, a borsot, felöntjük a paradicsomkonzervvel, és megfűszerezzük.
  9. Botmixerrel pürésítjük, és lefedve főzzük 10 percig. Sóval, cukorral ízesítjük, majd a mártogatót kis tálkába kanalazzuk, és a szendvicshez kínáljuk.

Tipp:
Sütőben/mini grillben is megsüthetjük, vagy tojásba forgatva, bundás kenyérnek is elkészíthetjük.