2015. március 20., péntek

Majonéz házilagRégóta készültem a majonéz házilagos előállítására, időről-időre szembe is jött velem egy-egy recept, de csak halasztódott a dolog. Míg nem hirtelen nagy szükség lett volna rá egy salátához, de nem volt kedvem csak a majonéz miatt boltba menni. Nem is kínálkozhatott volna ennél jobb alkalom arra, hogy végre elkészítsem kedvenc mártásomat. Minden adott volt hozzá itthon, csak le kellett vennem a polcról a Szakácsok könyvét, ui. emlékeztem rá, hogy abban is van egy majonézrecept. Nem is akartam tovább kutatni, mert úgy gondoltam, ebben a könyvben biztos jól le van írva. Nem csalódtam - a majonéz tökéletes lett. Kevés az esély rá, hogy ezek után bolti majonézt vegyek. :D 


Hozzávalók kb. 3 dl-hez:

2 tojássárgája
1 tk mustár
1 tk fehérborecet
2,5 dl napraforgóolaj
1 ek citromlé
őrölt fehér bors
csipet só

elkészítés:

  1. A keverőtálat nedves konyharuhára állítjuk, hogy keverés közben ne csússzon el.
  2. Beletesszük a szobahőmérsékletű tojássárgákat, a mustárt, a fehérborecetet, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. (Eredetileg csak egy csipet só van benne, de én ½ kávéskanálnyit tettem bele.)
  3. Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat.
  4. Amint sűrűsödni kezd, bátrabban önthetjük hozzá az olajat, továbbra is folyamatosan keverve, mintha habot vernénk.
  5. Ha teljesen felvette az olajat, besűrűsödött és fényes felületű, akkor hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint még fűszerezhetjük, és még egyszer átkeverjük.

Megjegyzés:
A könyv nem ajánlja az olívaolaj használatát annak hangsúlyos íze miatt. Napraforgó olaj helyett azonban választhatunk repceolajat is. A legjobb, ha hidegen sajtolt, semleges ízű olajat használunk.
A mustár lehet dijoni, a bors pedig fekete vagy akár zöld bors is.

Előfordulhat, hogy a majonéz összefut, és a tojásdarabok kiválnak az olajból. Ennek több oka is lehet: túl hideg volt a tojássárgája vagy az olaj, vagy túl gyorsan adtuk hozzá az olajat, illetve túl sokat kevertünk bele.
Az ilyen kicsapódott majonézt azonban szerencsére meg lehet menteni: egy tálba egy tojássárgáját vagy 1 tk mustárt teszünk, és folyamatosan kevergetve hozzácsöpögtetjük a kicsapódott majonézt. Addig kell keverni, amíg sima felületű, egyenletes krémet nem kapunk.