Régóta készültem a majonéz házilagos előállítására, időről-időre szembe is jött velem egy-egy recept, de csak halasztódott a dolog. Míg nem hirtelen nagy szükség lett volna rá egy salátához, de nem volt kedvem csak a majonéz miatt boltba menni. Nem is kínálkozhatott volna ennél jobb alkalom arra, hogy végre elkészítsem kedvenc mártásomat. Minden adott volt hozzá itthon, csak le kellett vennem a polcról a Szakácsok könyvét, ui. emlékeztem rá, hogy abban is van egy majonézrecept. Nem is akartam tovább kutatni, mert úgy gondoltam, ebben a könyvben biztos jól le van írva. Nem csalódtam - a majonéz tökéletes lett. Kevés az esély rá, hogy ezek után bolti majonézt vegyek. :D
Hozzávalók kb. 3 dl-hez:
2 tojássárgája
1 tk. mustár
1 tk. fehérborecet
2,5 dl napraforgóolaj
1 ek. citromlé
őrölt fehér bors
egy csipet só
elkészítés:
- A keverőtálat nedves konyharuhára állítjuk, hogy a mártás kikeverése közben majd ne csússzon el. Beletesszük a szobahőmérsékletű tojássárgákat, a mustárt, a fehérborecetet, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. (Eredetileg csak egy csipet só van benne, de én ½ kávéskanálnyit tettem bele.)
- Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat.
- Amint sűrűsödni kezd, bátrabban önthetjük hozzá az olajat, továbbra is folyamatosan kevergetve, mintha habot vernénk.
- Ha teljesen felvette az olajat, besűrűsödött és a felülete fényes, hozzáadjuk a citromlevet, és ízlés szerint még fűszerezhetjük. Még egyszer átkeverjük.
Megjegyzés:
A könyv nem ajánlja az olívaolaj használatát annak hangsúlyos íze miatt. Napraforgóolaj helyett azonban választhatunk repceolajat is. A legjobb, ha hidegen sajtolt, semleges ízű olajat használunk.
A mustár lehet dijoni, a bors pedig fekete vagy akár zöld bors is.
A mustár lehet dijoni, a bors pedig fekete vagy akár zöld bors is.
Előfordulhat, hogy a majonéz összefut, és a tojásdarabok kiválnak az olajból. Ennek több oka is lehet: túl hideg volt a tojássárgája vagy az olaj, vagy túl gyorsan adtuk hozzá az olajat, illetve túl sokat kevertünk bele. Az ilyen kicsapódott majonézt azonban szerencsére meg lehet menteni: egy tojássárgáját vagy 1 teáskanál mustárt tálba teszünk, és folyamatosan kevergetve hozzácsöpögtetjük a kicsapódott majonézt. Addig kell keverni, amíg sima felületű, egyenletes krémet nem kapunk.