2014. február 10., hétfő

Almás-fahéjas panna cotta, avagy tejszínes ál-almaleves






A 22. Süss! Alkoss! Díszíts!-játék témáját Pitelány, a Tűpárna és habverő blog írója eszelte ki, miután Leopold cicám őt választotta a következő forduló háziasszonyi posztjára. Az új kiírást annyira izgalmasnak találtam, hogy azonnal beneveztem én is, bár még fogalmam sem volt róla, mivel rukkolok majd elő.
Bevallom, még új vagyok a gasztroblogos játékok terén, hiszen csak a 20. SAD! És a 60. VKF! óta veszek részt ilyesmiben, de mivel szeretem a kihívásokat, úgy éreztem, ezentúl nem maradok ki a mókából.
A mostani forduló témája az „Álarcos” finomságok nevet viseli, és valódi kihívásnak érzem, mert olyan édességet vagy sósságot kell készíteni, ami első látásra másnak tűnik; amiben van valami vicces érdekesség.
Persze azonnal valamiféle édességben gondolkodtam, mert egész egyszerűen átsiklott a szemem a másik lehetőségen, azaz hogy sós étellel is lehet nevezni. Aztán meg már annyira csak az édesre állt rá minden gondolatom (és a gyomrom is), hogy jobbnak láttam, ha nem konvertálom át magam a sósakra.
Jó pár napig agyaltam, de aztán egyszer csak kipattant az a bizonyos szikra (ami utólag persze már nem tűnik annyira Isteninek), és megszületett ez a jól ismert leves, akarom mondani levesnek kinéző és ízében is rá emlékeztető panna cotta.




Hozzávalók 4 személyre:

3 kisebb alma
1 citrom
4 ek méz (vagy ízlés szerint)
1 rúd fahéj
2 csipet őrölt gyömbér
½ vaníliarúd
2 dl almalé
víz
5 dl tejszín
3 zselatinlap

elkészítés:

  1. A citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk, a héjából (a fehér részét nem kell) levágunk 2 db, kisujjnyi széles és kisujjnyi hosszú darabot. A citrom levét kifacsarjuk.
  2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, a gyümölcshúst felkockázzuk és lábasba tesszük.
  3. Hozzáadunk 2 evőkanál mézet, a citromhéjat és -levet, a fahéjat, a gyömbért és a vaníliarudat, a kikapart magjaival együtt. Felöntjük az almalével és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és kis lángon, fedő alatt puhára főzzük.
  4. A főzőléből kivesszük a fahéj- és a vaníliarudat, valamint a citromhéjat, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk.
  5. Kiveszünk belőle 2 evőkanálnyi puhára főtt almakockát, és félretesszük. A többi főtt almát 4 evőkanál főzőlében botmixerrel pépesítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
  6. A tejszínt a többi mézzel felforraljuk, kis lángon 10 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.
  7. Az almapürét a zselatinos tejszínhez keverjük, és a híg panna cottát elosztjuk 4 mélytányérban. Közepére kanalazzunk az előzőleg félretett főtt almakockát, hűlni hagyjuk, majd a tányérokat folpackkal letakarva, pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük őrölt fahéjjal.
Tipp:
A leszűrt levet felhasználhatjuk valódi almaleves készítéséhez, vagy zselésítve akár süteménybe is.