2020. december 23.

Almás fahéjpuding

 

 



Csak mennek fel a receptek a blogra, és sokan azt gondolják, hogy amit épp felraktam, azt esszük mi is aznap. Pedig nem! :D És tessék, advent 2. vasárnapján édesség nélkül maradtunk, miközben a nagyérdemű a kanelbullémmal szemezett! :D Úgyhogy muszáj volt orvosolni a hiányt, kellett valami gyorsan elkészülő finomság, ami a laktató leves ebéd után könnyebbnek számít, mint mondjuk egy szelet sütemény. Szóval az itthon fellelhető hozzávalókból nekiálltam egy pohárkrém elkészítésének, és ez sült vagyis inkább főtt ki belőle. Mert hogy főzött krémből van, amit az imádott fahéjjal ízesítettem, és beleraktam az egyik almát, ami napok óta hiába várta, hogy csak úgy magában megegyük. Végül olyan jónak ítéltem ezt a krémet, hogy mindenképp meg akartam itt mutatni. Ez a desszert ui. pont arra az esetre lett kitalálva, amikor az ember már tényleg nem kívánja a töményebb édességet, pláne nem a karácsonyi ebédek és vacsorák után. De szilveszterkor is jól jöhet, mert ettől simán áttáncolhatjuk magunkat az új évbe, nem fogja megülni a gyomrunkat. ;) Ez a könnyed, lágy krém, ami a hozzávalóknak köszönhetően talán a régi karácsonyokat idézi, nekünk naaagyon ízlett. :)

 



Hozzávalók 4-6 személyre:

20 dkg téli alma (tisztított, magozott mennyiség)
½ citrom leve
2 tojás
3 dkg étkezési kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
4 dkg Bourbon vaníliás porcukor
1 tk. (3 g) őrölt fahéj
3 dl tej
10 dkg mascarpone
10 dkg tejszínhab
reszelt étcsokoládé a díszítéshez

elkészítés:

  1. A meghámozott, feldarabolt almát citromos vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és visszatesszük abba a lábasba, amiben főztük. Botmixerrel pürésítjük.
  2. A tojások sárgáját, 5 dkg porcukrot, 2 dkg vaníliás porcukrot, a fahéjat és az étkezési keményítőt tálba tesszük, kevés tejjel csomómentesre keverjük. Felöntjük a többi tejjel, és közepes lángon, kevergetve, krémmé főzzük.
  3. A tojásfehérjét a többi porcukorral kemény habbá verjük, és a még forró krémhez forgatjuk. Langyosra hűtjük. A habos krémet elosztjuk 4-6 üvegpohárban, és hűtőbe tesszük.
  4. A díszítéshez a mascarponét kikeverjük a többi vaníliás porcukorral, beleforgatjuk a tejszínhabot, majd csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és gömböket nyomunk belőle a desszertek tetejére. Megszórjuk reszelt étcsokoládéval, és tálaljuk.