2013. augusztus 16., péntek

Túrókarika sósan
Gyerekkori kedvenc a túrókarika. Anya nagyon sűrűn készítette, és mindig nagy volt az öröm, ha ezt tette elém. Egy ideje valamiért elég ritkán készül, de ha mégis, akkor mindig kapunk belőle kóstolót.
Túró nálunk mindig van itthon - csak úgy, mint tejföl és sajt –, mert ha nincs kedvem bíbelődni a főzéssel, akkor mindig túrógaluskát dobok össze belőle. Most eszembe jutott, hogy ezúttal mást kellene csinálni a túróból, és miután a túrókarikát még mindig nagyon szeretjük, én is elkészíthetném. Anya mindig sósan csinálta, nem édesen, ahogy sokan ismerik. Ettől függetlenül nagyon jól illik hozzá a kissé savanykás meggydzsem – amivel mi rendszerint esszük –, de tejföllel és sajttal is tökéletes. Én most azt a variációt osztom meg itt, amiben nincs főtt krumpli, de Anya azzal is szokta készíteni, mert szerinte úgy lágyabb lesz a tészta. Én szeretem így is, úgy is, de mégis csak a krumpli nélküli a kedvenc.Hozzávalók 15 darabhoz: 

25 dkg túró
1 tojás
1 dl langyos tej
1 mk cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 tk só
kb. 25 dkg liszt
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:


  1. A túrót egy tálban villával összetörjük és hozzákeverjük a sót és a tojást.
  2. Az élesztőt a langyos, cukros tejben letakarva felfuttatjuk, majd a tojásos túróhoz öntjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet is és lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy pohárral (nálam 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk, közepüket ujjunkkal kiszúrjuk, kicsit kihúzzuk, majd letakarva negyed órát pihentetjük.
  5. Egy serpenyőben ujjnyi magas olajat forrósítunk és a karikákat közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
  6. Valamilyen dzsemet vagy tejfölt és sajtot kínálunk hozzá.