2016. február 27., szombat

Almakrémes rakott piskóta









A hétvégére sütött süteménynek megmaradt a széle, és mivel az a süti már elfogyott, viszont az édesség ehetnékem nem csillapodott, hipp-hopp összedobtam ezt a desszertet. Valóban hamar kitaláltam mi legyen belőle, ui. a maradék almáimat és a régóta tartogatott kókuszkrém egy részét is fel akartam használni. Ráadásul a nap is kisütött, ami ezekben az esős napokban szinte csodaszámba ment, úgyhogy pláne gyorsan kellett dolgoznom, hiszen még fotózni is akartam.
Korábban annyira ízlett a paleo gofrimhoz készített őszibarackkrém, hogy úgy gondoltam, almával is működne. Nem tévedtem – a kókuszkrém ennek a gyümölcsnek is jót tett. Na nem mintha önmagában nem lenne finom, de így azért mégiscsak más. Már csak egy kis csokiöntet kellett hozzá gyártanom, hogy kerek egész legyen. Nagyon örültem, mert hihetetlen módon olyan szinten sikerült eltalálnom a mennyiségeket, hogy egy csepp sem maradt ki semmiből, mindent felhasználtam. :)
Végül pedig egy igazán finom desszert lett a jutalmam. :)









Hozzávalók 2-4 személyre:

15 dkg diós-kávés piskóta (vagy bármilyen más maradék piskóta)

Almakrémhez:
50 dkg alma
1 citrom leve
3 ek. nádcukor
1 csapott tk. őrölt gyömbér
1 dl kókuszkrém

Csokoládéöntethez:
5 dkg vaj
3 dkg nádcukor darálva
1 dkg keserű kakaópor
1,5 ek. tej

elkészítés:
  1. Az almakrémhez a meghámozott, magházától megfosztott almákat cikkekre vágjuk, a cikkeket feldaraboljuk, és egy kisebb lábosban a citromlével, a cukorral és a gyömbérrel együtt puhára főzzük.
  2. Botmixerrel vagy villával pépesítjük (nem baj, ha kicsit darabos marad), hozzáadjuk a kókuszkrémet, és kis lángon addig főzzük, amíg a levét felére elfövi és besűrűsödik. Teljesen kihűtjük.
  3. A csokiöntethez a hozzávalókat fém tálkába tesszük, és gőz fölött összemelegítjük.
  4. A piskótát kisebb darabokra vágjuk, és 2 nagyobb vagy 4 kisebb üvegpohár aljába lerakunk belőle egy keveset.
  5. 1-1 szűk evőkanál csokikrémet kanalazunk rá, majd 1 jó evőkanál almakrém következik, amit befedünk egy újabb réteg piskótával. Ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Arra figyeljünk, hogy az almakrémmel zárjuk a sort. A desszertet fogyasztásig hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.











































A hátteret a Fotókellék biztosította.