2013. június 6., csütörtök

Sajtmártásos krumpli egytál










Az előző napi ebédből csak 1 személyre való adag maradt, ezért ki kellett találnom, mit egyek én ma ebédre, mivel a meglévő ételt a Kutyánszkinak szántam. Sajnos az idő most nem túl nyárias, ezért valami krumplis ételre vágytam. Nem volt kedvem azonban a jól bevált „zutyult” krumplimhoz, hanem kicsit másféle, de szintén sült krumplival készült rakott krumpli jellegű ebédet szerettem volna. Ez lett belőle – egy kellemesen szaftos egytálétel.







Hozzávalók 1 személyre: 

25 dkg sütni való krumpli (hámozva mérve) 
10 dkg húsosabb, füstölt császárszalonna
7 dkg zöldfűszeres házi sajt (vagy egyéb sajt)
2 dl tejszín
őrölt fehér bors

1 púpozott tk. étkezési keményítő + 3 ek. tej
2 kisebb szál újhagyma
zsír kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez 

Tetejére: 
1 tojás
őrölt fehér bors

kevés újhagyma

elkészítés:


  1. A krumplit meghámozzuk, vékonyra szeljük, megmossuk és leitatjuk róla a nedvességet.
  2. Forró zsiradékban pirosra sütjük, lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, enyhén megsózzuk, majd félretesszük.
  3. A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy serpenyőben saját zsírján kissé megpirítjuk. Szűrőkanálba szedjük, hogy lecsepegjen róla a felesleges zsiradék. (A serpenyőben maradt zsiradékon majd a tojást fogjuk kisütni.)
  4. A tejszínt sóval, borssal fűszerezzük, felforraljuk, hozzákeverjük a pirított szalonnát és a reszelt sajtot.
  5. A tejben simára keverjük az étkezési keményítőt, és besűrítjük vele a mártást. Az újhagymát megtisztítjuk, karikára szeljük.
  6. Egy kis sütőtálban lerakunk egy réteg sült krumplit, megszórjuk a felkarikázott újhagyma felével, és rákanalazzuk a fele adag mártást.
  7. Erre jön a maradék krumpli, majd az újhagyma és a mártás másik fele.
  8. Miközben az egytálételünk előmelegített sütőben sül és már kezd kicsit pirulni, elkészítjük a tükörtojást: a serpenyőben maradt szalonnazsírra ráütjük a tojást, félkészre sütjük, majd rátesszük a sajtmártásos krumplira és készre sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc