A Tasty-ről mentettem le magamnak ezt a receptet, és rögtön tudtam, hogy nekünk való. Pár nappal később már az asztalon illatoztak a calzonék. :) Ahogy az már lenni szokott, kissé átalakítottam, és az eredeti töltelék helyett húst csempésztem a tésztába. Bár ez utóbbin nem variáltam, de a szósz saját ötlet alapján készült, nem pedig bolti paradicsomszószból, habár készen nem igényelt volna plusz munkát.
Nagyon ízlett nekünk ez a saját változat. :) Bevallom, én csak 6 db-ot sütöttem meg olajban, a többi sütőben készült. Így is, úgy is szerettük, bár a Kutyafül egy picit talán jobban preferálta a sütőben sült változatot. Nekem viszont pont olajban sütve volt szimpatikusabb. :) Szerintem nyugodtan nevezhetjük fánknak, hiszen éppen úgy készül. ;)
Hozzávalók 12 darabhoz:Nagyon ízlett nekünk ez a saját változat. :) Bevallom, én csak 6 db-ot sütöttem meg olajban, a többi sütőben készült. Így is, úgy is szerettük, bár a Kutyafül egy picit talán jobban preferálta a sütőben sült változatot. Nekem viszont pont olajban sütve volt szimpatikusabb. :) Szerintem nyugodtan nevezhetjük fánknak, hiszen éppen úgy készül. ;)
a tésztához:
40 dkg finomliszt+a dagasztáshoz
3 dkg reszelt parmezán
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tk. sütőpor
2 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
3 dl víz
a töltelékhez:
35 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
15 dkg póréhagyma (tisztított mennyiség)
1 piros húsú kaliforniai paprika
2 ek. mexikói grillpác
1 tk. fokhagyma granulátum
őrölt fekete bors
só
2,5 dkg vaj
1 púpozott ek. tejföl
2 dl víz
1 cs. (125 g) mozzarella
a paradicsomszószhoz:
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv (400g)
1 kis fej lila hagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. finomra aprított bazsalikomlevél
1 tk. morzsolt oregánó
1 csapott ek. barna cukor
1 ek. frissen facsart zöldcitrom-lé
só
2 ek. olívaolaj
továbbá:
kókusz- vagy egyéb növényi olaj a sütéshez
petrezselyemzöldje a tálaláshoz
elkészítés:
- A cukros liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük 1 dl vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a parmezánt, az olívaolajat, a többi vizet, és lágy tésztává dagasztjuk. A tésztát vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
- A töltelékhez a felhevített vajon megdinszteljük a felaprított pórét, majd rátesszük a húst, megszórjuk a fűszerekkel, és kevergetve fehéredésig sütjük.
- Hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt kaliforniai paprikát, megsózzuk, hozzákeverjük a tejfölt, és felöntjük a vízzel. Közepes lángon, néha megkeverve elforraljuk a levét, majd kissé lepirítjuk. a húst. Kihűtjük.
- A paradicsomszószhoz a felaprított lila hagymát és a fokhagymát a felhevített olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt és a sűrített paradicsomot, a fűszereket, cukrot, zöldcitrom-levet, és felöntjük 0,5-1 dl vízzel. Közepes lángon sűrűsödésig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Melegen tartjuk.
- A megkelt tésztából lisztezett munkalapon 12 gombócot gömbölygetünk, és 10 percet letakarva pihentetjük.
- A tésztagombócokat 12 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, a közepükön elosztunk 1-1 teáskanál paradicsommártást, ráhalmozunk 1-1 púpozott evőkanál darált húst, és rátépkedjük a mozzarellát.
- A töltelék fölött összefogjuk a tésztát, és a széleket jól összenyomkodjuk. A calzonékat kagyló alakúra formázzuk.
- Bő, forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukon pirosra kisütjük, majd papírtörlőre szedjük.
- A megmaradt paradicsomszószt tálkába öntjük, köré rendezzük a calzonékat, és petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk.
A calzonékat sütőben is készíthetjük. 200°C-on hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsül.