2016. szeptember 19.

Hamburger








Ez életem első hamburgere! :D Pontosabban első igazi hamburgere. Mert, hogy abba a bizonyos elsőbe sárgarépafasírt került, a másodikba pedig csirkemell. A darált húsos verzió elkészítésének vágya mindig ott volt az agyamban, de mégse lett belőle semmi. Tényleg vicces, hogy ilyen sokáig váratott magára a klasszikus hamburger. Azaz, hogy ez is csak majdnem klasszikus, mert a zsemle nem hagyományos lisztből készült.
Mindez lassan fél évvel ezelőtt történt, de akkor nem tudtam lefotózni. Aztán valahogy kihullott az agyamból, hogy az akkor leírt recept ott kallódik valamelyik mappában a laptopomon. Most megint kedvet kaptam hozzá, és szerencsére eszembe jutott, hogy van nekem egy ilyenem. Így hát most végre megoszthatom itt is. :)
Egyébként azért került terítékre akkor, mert a Kutyafül nekem szegezte a kérdést, hogy találjam ki, mit kíván. Szerencsére a kérdés csak költői volt, nem kellett gondolkodni, mert azonnal megadta a választ: hamburgert. Jó! El is döntöttem, hogy a nagy vasárnapi ebéd ez lesz. Reggel nekifogtam a zsemlének, kevertem-kavartam a liszteket, de nagy meglepetésemre nem igazán akart megkelni a tészta. Ettől függetlenül megsütöttem, de a zsömlék elég laposak lettek. Gyorsan elszaladtam a boltba még frissebb friss élesztőért, és bedagasztottam egy újabb tésztaadagot. Utóbb mégis úgy tűnt, csak részben az élesztővel lehetett a bibi. Azon a csúnya, hűvös, esős vasárnapon ui. valószínűleg nem csak mi éreztük magunkat fáradtnak, hanem minden más is, ami a zsemletésztába belekerült – még a legfrissebb élesztő is. Már jócskán elmúlt dél, amikor a 2. adag tészta a tálban szunnyadozott, és kb. estebéd lett a kész hamburgerből.
Szerencsére érdemes volt rá annyit várni, mert olyan jól sikerült, hogy nem tudtunk megállni fejenként 1 darabnál, ami bizony így is emberes adag. Meg is lett a böjtje. :D
A Kutyinyekkel viszont mindketten egyszerre fogalmaztuk meg, hogy ez a hambi bizony majdnem tökéletesen pont olyan, mint amit a hajdani Luxullus nevű talponállóban lehetett kapni a mi kis városkánkban. Márpedig az nagyon, de nagyon finom volt ám! :) Utóbb felrémlett bennem, hogy ott is kissé megpirították a zsömlét, és a sajtot szerintem ugyanúgy rátették a még sülő húsra. De valahogy még az édeskés mustár ízesítését is sikerült szinte pont olyanra prezentálni, mint azon a helyen. Úgyhogy kedves Luxullust hiányoló földijeim és bárki más is, aki a jóféle hamburgert szereti, nálam lehet jelentkezni a sok klassz recept közül az egyikért! :D






Hozzávalók 4 személyre:

a zsemléhez:
35 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk. füstsó
2 ek. kókuszolaj
2,3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. barna nádcukor
1 egészen kicsi tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
4 tk. szezámmag a szóráshoz

a töltelékhez:
40 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
1 tk. őrölt rozmaring
1 tk. bazsalikom
1 mk. tárkony
1 mk. kashmiri csili
őrölt fehér bors
füstsó
kevés mangalicazsír vagy kókuszolaj
4 szelet Pannónia sajt
vaj a kenéshez

a mártáshoz:
1 kis fej lila hagyma, aprítva
4 púpozott ek. mustár
1 ek. csilis méz (vagy méz és tört csili keveréke)
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A mártás hozzávalóit összekeverjük és félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  2. A zsemléhez a liszteket tálba mérjük, elvegyítjük a cukorral, a közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük a langyos tejjel, némi liszttel, és letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sót, a langyos kókuszolajat, és megdagasztjuk.
  3. 10 perc pihentetés után újra megdagasztjuk, majd lisztezett felületre tesszük, befedjük egy tállal, és megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 4 zsemlét formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva kelni hagyjuk.
  5. A megkelt zsemlék tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, gazdagon megszórjuk szezámmaggal, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A sütő hőmérsékletét ekkor 200°C-ra mérsékeljük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a péksüteményeket. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A húspogácsához a húst a só kivételével alaposan összedolgozzuk a fűszerek keverékével, és 4 gombócot formázunk belőle.
  7. A gombócokat a két tenyerünk között ide-oda dobálva ellapítjuk, és a közepükbe egy kis mélyedést nyomunk a hüvelykujjunkkal. (Így a hús belül omlós marad, és a közepe nem púposodik fel.)
  8. A húspogácsák mindkét oldalát meghintjük sóval, és oldalanként 3-4 perc alatt pirosra sütjük a vékonyan kizsírozott serpenyőben. (Sütés közben ne nyomjunk rájuk, mert kifolyik az értékes szaft!)
  9. A kész húspogácsákra fektetünk 1-1 szobahőmérsékletű sajtszeletet, és fedőt helyezünk rájuk, hogy a sajt megolvadjon, ill. így a húst is melegen tudjuk tartani.
  10. A kettévágott zsemlék mindkét felét vékonyan megvajazzuk, és serpenyőben vagy rostlapon halványra pirítjuk.
  11. Az alsó szemlefélre 1-1 evőkanál mártást kanalazunk, rátesszük a húspogácsát, és rátesszük a kalapjukat. Friss salátát kínálunk hozzá.

Tipp:
Tehetünk bele bármilyen salátalevelet, paradicsomot, ecetes uborkát, de aprított, friss káposztával is gazdagíthatja a hamburgert.
Ha amerikai módra
sült krumplival esszük, személyenként 1 nagyobb szem burgonyát számoljunk.