2015. október 5., hétfő

Batátával töltött darált hús









Nemrégiben vettem 2 darab édesburgonyát, mert levest akartam belőle készíteni. Aztán valahogy elmaradt a dolog, a batáta meg ott figyelt megszeppenve a spájzpolcon. Gondoltam, újra elkészítem egy korábbi köretemet, és fasírt lesz hozzá. Aztán kitaláltam, hogy a húst inkább megtöltöm a körettel. Egyben sült fasírtot még úgy sem csináltam eddig, pláne nem batátával a belsejében.
Szerintem egész jó ötlet volt így elkészíteni. Köretnek rizst adtam hozzá, de szerintem valamilyen saláta illik mellé a legjobban, lévén, hogy a köret már eleve benne van. Valamilyen finom, pl. mustáros mártással is klassz lenne, de ez későn jutott eszembe. :)









Hozzávalók egy húsroládhoz:

40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
5 dkg áztatott kenyér
1 tk. őrölt pirospaprika
őrölt fehér bors

1 tojás
20 dkg császárszalonna

Töltelékhez:
25 dkg batáta (tisztítva mérve)
1 közepes fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
70 ml olívaolaj
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A töltelékhez a meghámozott édesburgonyát csíkokra szeljük. A megtisztított vöröshagymát félbevágjuk és felszeleteljük. A fokhagymát vékonyra szeljük.
  2. Az olajat tálba öntjük, beleteszünk egy kis adag batátát, vöröshagymát és fokhagymát, jól összeforgatjuk, és sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe rendezzük. Meghintjük sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Erre újabb adag olajban megforgatott zöldségkeverék kerül, amit ugyanígy fűszerezünk.
  3. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt puhulásig sütjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A húst alaposan összedolgozzuk az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott kenyérrel, a fűszerekkel és a tojással. Alufóliára tesszük, és kb. 35x25 cm oldalhosszúságú, 0,5 cm vastag téglalappá egyengetjük (egy réteg folpack alatt, nyújtófával a legegyszerűbb), majd úgy fordítjuk, hogy felőlünk legyen a rövidebbik oldala.
  5. A darált húson elosztjuk a tölteléket úgy, hogy a tőlünk távolabb eső oldala mentén szabadon maradjon egy kb. 5 cm széles sáv. Az alufólia segítségével – azt nem beletekerve – felgöngyöljük, majd körbetekerjük szalonnával.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Pár perc pihentetés után felszeleteljük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc


Tipp:
A kész tölteléket villával pépesíthetjük is, és megkenhetjük vele a húst. Köretként bármilyen salátát vagy rizst adhatunk mellé, de kihűtve szendvicsre is tehetjük. Magában valamilyen mártogatóssal is kínálhatjuk.











































A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.